Waves Plug-inleri Hakkında

slm bu msjın özellikle atakan arkadaşın dikkatini çekmesini bekliyorum.
formu takip ettiğim kadarıyla atakan arkadaş bu wawes hakkında gayet bilgili ve memlun.
wawes içindeki efecktleri bende bazı zamanlarda kullanıyorum fakat anladığım kadarıyla wawes bildiğimiz efecktlerin terimlerin adlarını değiştirmis
Mesela c4 denen bi cop.var gayet güzel enigma da gayet düzgün bir flange veya trueverb newyork sağlam bir mastering verb için ideal.
Tabi bunlar benim görüşüm sizinde bu plagin içindeki kullandığınız effecktleri nerelerde nasıl tonladığınızdan bahsederseniz sevinirim.

Bu da yöneticilere bu site hiç reklam almazmı yaw bu kadar ziyaretçisi var.Tuaf :?:
 
Atalay diyecekti. Özel mesaj atmış :)

plagin:plug-in
efeckt:efekt
cop.: kompresör
Atakan: Atalay :)

Bir hatırlatmadan sonra konuya dönelim (madem teknik konular konuşuyoruz, global terimleri bilelim :) )

C4 çok ilginç bir çeşit 4 band kompresördür. Hem tek bir enstrümanda hem de miks sırasında toplam stereo sesin toparlanılmasında çok faydalı bir eserdir :)

Enigma ise bir çeşit duble flanger gibidir ve iki değişik zamanda çalışan flangerlar birbirlerine geçerek çok daha yeni flange sesleri yaratır. Zaten presetler içinde normal flanger ayarları da mevcut.

Truverb, Waves'in daha çok air enstrüman kayıtları yapılmış noktalarında çok işe yarıyor, gerçekten de odanın veya o atmosferin doğal reverbi gibi davranıyor. Ben TrueVerb'i davul ve orkestrasyon elemanları üzerinde kullanın derim. Daha sonra da vokal için düşünün. Vokal ve dijital sesler için veya elektro gitar vb.leri için RenRverb'i kullanın (Waves'in).
Bence prosesörlerin içindeki presetler gayet iyidir başlamak için. Daha detaylı ayarlara ancak özel görevlerde, yani belli enstrümanı illa şöyle böyle yapacağım diye aranırken bakmak gerek. Benim buradan hemen yapabileceğim birşey yok. Ama konuşuruz yine :)
Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
waves in eq su hakkında ne diyosun?
ve şöyle standart vokal veya gitar için kullandığın bir eq varmı?
birde eq kullanırken nelere dikkat ediyorsun?
 
Q10 hep kullandığımdır.

Vokal için baskın frekansları tutup diğerlerini 3-6 dB indiririm. Boğuk seslerde artiküle için Q 10-15 arasında 3-5 kHz aralarında 3-6 dB artırım yaparım. Yine de bunlar kesin değerler değil. Sadece sana başlangıç olsun diye verdim.

Gitar için bir değer yok. Sadece 120 Hz altını ve 8000-10000 Hz arasında bir noktadan yukarısını tam olarak keserim. Ondan sonrası ton ayaralamak için oynamayabakar ve bu da çok değişkendir.

Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Birde bu plag ;) içinde daha önce duymadığım bir sürü effeckt :!: var mesela crackle,
ms matrix,imager(sanırım panlama için),shuffler,(sanırım pan),doppler(san.metronom aksatma),
req(eq ama ..),hum(humanist diyicem alakası yok san.eq ama ...) vb.. bana bunları nerelerde
nasıl kulandığım hakkında kendinide sıkmadan ufak yararlı bilgiler verirsen sevinirim :)
Birde waves içindeki bazı effectleri kulandığım zaman sadece sağ taraftan verimlilik alabiliyorum.
panlama yapıp ortaladığımda ise işin tadı kaçıyor.Bana gerekli olan bir sol (L) efct midir :?:
acaba yoksa kendi içinde (ne kadar aramama rağmen bulamadım) bir ayarı varmı?
Teşekkür ediyorum.
Son olarak davul kaydını yaparken davulu bir bütün kanal mı yoksa kick hihat snare vb yani ayrı ayrımı
kanal açıp kayıt yapıyorsunuz.Şahsen ben ayrı yapıyorum ve bazen sapıtıp dağıtıyorum 8O en sağlıklı yönten sizce nedir :?:

ayrı yapılan davul kayıtlarında her bir (kick,ziller,tom,snare) ensturmanın belli bir hz i varmıdır :?:
 
Önce davuldan başlayayım kısaca: Her enstrümanı tek tek kanal açarak yaparsan iyi miksleme şansın olur. Tomtomlar, Hi-hat hariç tüm zilleri ve altoları stereo kanal ve diğerlerini mono olarak açıp monoları davul yerleşimine göre panlarsın. Bu enstrümanların belli başlı baskın frekans aralıkları vardır tabi. Forumlardan bak bilgi bulursun, ama kitap satın alıp hep evinde olması faydalı olur. Böylece davul soundu temiz çıkar ve diğer enstrümanların gerekli olmayan frekansları atılarak stereo çıkışı temiz olan bir davul seti elde edersin. Diğer gelecek enstrümanlara da yer kalır.

X-Crack, X-click, X-hum ve X-noise gibi restorasyon setinde bulunan 4 software var. Bunlar çıtırtı, eskimiş plakların temizlenmesi, elektrik hattı bas ve tiz gereksiz frekanslarını alan ve çok yüksek yoğunluğu (yani çok detaylı) olan filtreleme softwareleridir. Bunlara kısaca ses restorasyonu seti denir. Özellikle eski plakları CD kalitesine çevirmek istediğinde inanılmaz sonuçlar alınıyor. Babamın 30 yıllık plaklarından CDler yaptım!

Diğer efektler de kendilerine has özellikleri olan çok şey yazılabilinecek efektler. Zaten ürünleri aldığında kitapçıklarında çok detaylı yazıyor burada o kadar açıklama yapsam kitap çevirisi gibi olur.

Waves'in içindeki bazı efektleri kullandığında sadece sağdan efekti alman için iki neden olabilir:

1. Öyle bir setupta bırakmışsındır ki sol tarafın volümü kapalıdır veya mondomod ve doppler gibi efektlerde (panlama ile ilgili efektler) tek taraflı çalıştırıyorsundur ya da kullandığın kanalı tek tarafa panlamışsındır,

2. Orijinal olmayan (bug dolu ve tasvip etmediğimiz) ürünü kullanıyorsundur.

Sorunlu efektin ismini verirsen daha detaylı bilgi vermeye çalışırım.

Kolay gelsin.
 
Geri
Üst