Fret Seçimi? Radius?

Öncelikle abilerim, kardeşlerimin, üstadların bayramını kutlarım.

Ben 10 yıldır tamir ile uğraşıyorum. Elim yatkındır. İki yıldır da gitarımın her bakımını ve ayarını kendim yapıyorum. Fret tesviyesi bile yaptım 2-3 gitara.
Ama duvara tosladım. Ustalarımızın yardımına çok ihtiyacım var.


Şöyle ki ben gitarlarım fretlerini değiştireceğim. Ama ibanezin eski modellerindenm olduğu için (gax30) sıkıntı yaşıyorum fret seçiminde.


628mm/ 24¾"
43mm56mm20mm22mm305mmR/ 12"

Klavyenin ölçüleri bunlar ama neye göre fret seçmeliyim kafam karıştı. Ben radius a göre seçmeyi düşünüyordum. Ama baktığım 3-5 sitede jim dunlop un hep inc üzerinden fretleri var ve kafam inanılmaz karıştı.

Gönül ister luthier aletleri alıp evde kendi fretimi kendim ayarlayayım. Ama türkiye de nerenden alabileceğimi luthier aletlerini bilemiyorum. (Soloanklaraya baktım bir radius bloğu 500-1000 lira)

Aliexpressden sipariş verecektim ama o da şuan pandemi yüzünden sıkıntılıdır diye tahmin ediyorum.

Üstatlarım cidden yardımınıza çok ihtiyacım var. Daha önceden fretless yaptığım klasik gitarıma yeniden fret çakmışlığım var. Hangi durumda ne olacağını nasıl çözeceğimi nasıl bir yol izleyeceğimi az çok biliyorum.

Ama bu fret seçimi cidden kafamı karıştırdı. Jumbo, medium falan onalar değil de şu radius ve inç e göre seçim. Risklerini zorluklarını biliyorum. Ama çok yardımınıza ihtiyacım var.
 
305mmR/ 12"

305 mm = 12 inch

veya bu işi profesyonel olarak yapmayı düşünüyorsanız radius değerine göre düz satılan fret çubuklarını büken aletten almayı düşünebilirsiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Sorunu çözdüm. Benim attığım fretboardın ölçüleriymiş. Ben fret olarak soruyordum. Fretler jumbo biraz araştırma ile soloankaradan uygun freti buldum. Yanlış hatırlamışım bir de pü adamların hakkına girdim radius bloğu ikili 150 lira çok iyi ve uygunmuş fiyatları siteyi inceleyince. En kısa sürede fretleri takıp sonuçları paylaşacağım.

Forumlara aşina değilim. Silinecek mi başlık kilitlenecek mi bilmiyorum. Ama sorunu çözdüm.
 
Soru çok açık değildi, bir an radius'lu fret çakma aletlerinden (pres makinesi ucuna takılır, fretboardla aynı radiusa sahip pirinç uç'lar) arıyorsunuz sandım.
12" radius hazır kesilmiş fret mi buldunuz nihai olarak?
 
Geri
Üst