Yaş Ağaç Hususu Nedir?

*Yas agactan neden gitar yapilir/yapilmaz?
*Eger yas agactan gitar yapilirsa ne sekilde kurur?
*Yas agactan gitar yapildiktan sonra olusabilecek sorunlar nelerdir?
*Yas agac tonu diye bir sey var midir?
*Tonu oturmus gitar ne demektir? Hurafe midir?
* Ton nasil oturtulur?
 
Yaş ağaçtan gitar yapılmaz, yapılırsa bir süre sonra bir tarafları ayrı oynamaya başlar. Yaş ağaç tonu diye bir şey yoktur, çünkü yaş ağaçtan gitar yapılmaz dediğim gibi. Elektro gitarda tonu oturan gitar 2. elde eski kırık dökük gitarlarını satmaya çalışanların uydurmasıdır ama akustik enstrümanlarda ton oturmasından ziyade, ahşaba güzel bakılması ve sesini koruyan enstrüman olabilir.
 
Bu konudan farklı bir soru. Fender uzmanı değilim ama fiyat sadece cila ile belirlenmiyor doğal olarak. Fiyatını bilemiyorum ama HW1 parası ile üstünde deli dehşet hardware olan gitarlar alınabilir. Yani, yine de çok ucuz değildir. :)
 
Highway1 strat hardcase ile satılmıyordu. 6 vidalı köprüye sahipti ve manyetikleri de farklı. Özellikle 2006 (yanlış hatırlamıyorsam) sonrası upgrade seri denen büyük kafalıların manyetikleri acayip yüksek çıkışlı hot manyetikler. Önceki küçük kafalıların ise manyetikleri orta şeker diyeyim. Fiyat farkını bunlar oluşturuyordu ve belki de bilmediğimiz ağaç kalite farkı vardı. Olay sadece boya değil yani ama temiz ve mantıklı fiyata bulabilirsen güzel gitarlar. Nitro cila nedeniyle kozmetik kusuru olmayan kalmamıştır bu zamana kadar.

Upgrade öncesi bir Highway1 strat edinmiştim takasla ve Fender USA standard strat manyetik seti takmıştım. Hala o gitarı sattığım için arada pişmanlık duyarım, çok güzel strattı.

Nitro cilanın güzel tarafı gitar ağacının tınısını olumsuz etkileyecek sönümlemeyi neredeyse hiç yapmaması. Zaten çok ince cilaları oluyor. Onun dışında, suyu emebilen yapıda olduğundan ağacın nemini iletebildiği de bir gerçek ancak merdivenaltı üretim yapan yerler dışında gitarlar üretilirken ağaçları belirli nem oranına gelene kadar işlem görüp öyle üretiliyorlar, dolayısıyla ton oturması lafı elektro gitarda ihmal edilebilir düzeyde olabilir. Lakin, gitar çalındıkça titreşimin ağaç liflerinde uzun zaman içinde bir düzenlenme oluşturduğu ve tınının yıllanmış ve bolca çalınmış gitarlarda bir miktar geliştiğine dair çalışmalar okumuştum. Tabii bu akustik gitarlarda olan bir gelişme. Elektro gitarda çok fazla parça ve parametre var tınıya etki eden. Bunlar içinde ağacın kuruyup oturması nitro cilalı gitarda çok düşük bir farka neden olacağı düşüncesindeyim. Poliüretan cilalı gitar zaten sadece sap cebinden nem kaybedebilir. Sap da en az gövde kadar, belki de ondan fazla katkıda bulunuyor gitar tınısına.

Uzatmayayım, özetle nitro cila iyidir ama ağaç daha serbest titreşebildiği için iyidir. Kötüdür çünkü en ufak darbede hasar alır ağaç ve zamanla kol dayadığınız yerler bile aşınır. Ağaç kuruması yerine gitarın bolca çalınıp çokça titreşmesi belki bir nebze katkıda bulunabilir. Bu konu gitaristler arasında zaten bolca şehir efsanesi, inanç ve önyargı ile dolu.
 
Yaş ağaç ile ilgili orijinal sorularınız hakkında:
-Yaş ağaçtan mobilya neden yapılmıyorsa gitar da ondan yapılmaz. Yaş ağaç 'çalışır', yani nem oranı değişirken şekli şemali değişir.
-ağaç denge nem muhtevası tabir edilen seviyeye gelene kadar nem kaybeder. Bu seviyeye gelmeden önce gitar yapılmışsa büyük ihtimalle gitar kullanılamaz hale gelir.
-Yoktur
-Elektrogitarlar için evet. Akustik gitarlar bir miktar daha farklı. Orada aynı hoparlörlerde olduğu gibi bir miktar çalınması gitarı 'açar' fakat bu da öyle yıllar yılı alan mistik bir süreç değildir. Soundboard, bracing vb'nin tel titreşimleriyle tanışması ile ilgilidir. 100 sene önce sesi kötü olan bir gitarın sesi şimdi de yüksek ihtimal kötü olacaktır. Kısaca: çok takılmayınız.
-İlk olarak sizin gitarı çalma tekniğinizle oturur. Klavyeyi kavrayışınızdan tutun, tellere vurma açınız, sertliğiniz, yeriniz vb. bunların hepsi 500 dolarlık manyetik değişiminden etkilidir. İkinci olarak amfi ve gitarın üstündeki kontrollerden oturur. Üçüncü olarak sinyalinizde başka neler varsa ordan oturur. Son olarak gitarın yapıldığı bileşenlerin tekil etkileri gelir (fakat bunların nihai sese etkisini gitarı hazır hale getirip çalmadan kestiremezsiniz). Kaldı ki bu bileşenler arasında en etkilisi kullandığınız tellerdir. Onu da geçelim, setup sırasında bu bileşenlerin ayararıyla (köprü, manyetik vb. yüksekliği) oynayarak buraya da büyük ölçüde müdahil olabilirsiniz.

Nitro meselesine gelince... Ben bu konuda kendi görüşümü söyleyebilirim bir tek: Bu yukarıda saydığım tüm diğer değişkenleri düşününce bir etkisi yok. Ben kokusunu severim o ayrı. Ha ama tiner kokusu da güzel de gidip tiner koklamıyorum.
 
Geri
Üst