Ses Kartı Seçimi - Vst ve Latency (Gecikme)

Merhaba arkadaşlar.
30 Yıldır müzik ile performans ve kayıt teknolojileri alanında uğraşıyorum. İki haftadır ses kartı güncellemesi için (upgrade) araştırma yapıyorum. Bu forum dikkatimi çekti ve gerçekten derin anlamda bilgisi olanların olduğunu gördüm. Üye olmaya karar verdim, hem başkalarına da yardımcı olabilirim hem de derli toplu ve düzgün bir forum olduğunu düşünüyorum.
Kısa giriş faslından sonra sizlerle birkaç konuda bilgi alışverişi yapmak isterim.
imac ve macbook pro kullanıyorum, windows bilgisayar da var. Müzik işleri için mecburen Osx sistemlerle uzun yıllardır çalışıyorum.
Logic X Pro ve Studio One kullanıyorum.

Günümüzde malum ses kartları çok gelişti. Buna rağmen ses kartı seçimi sırasında A D , çeviriciler, Bağlantı ara birimi (Usb, Thunderbolt vb.), satın alım sonrası destek, geliştirici firmanın yazılım güvenirliliği ve sürekliliği konularında internette çok çelişkili bilgiler mevcut. Eğer ciddi finans kaynağınız var ise tabi ki Apogee, Antelope, UA ya da RME tercih eder yolunuza devam edebilirsiniz. Ne var ki malum dövizin durumu ve ev kullanıcısı olmamızdan dolayı bütçeyi abartmak anlamsız olabiliyor. Ben en fazla aynı anda 2-4 audio kaydı yapmaya ihtiyaç duyduğumdan (çoğu zaman sadece bir mikrofon kaydı yetiyor) ses kartı tercihimde kanal çokluğu benim için çok da anlamlı değil. Bu konuda Amerika ve Avrupa'da da çoğunluk eğer stüdyo sahibi / çalışanı değil ise Home Studio işleri yürütüyorsa 2-4 giriş üstünü tercih etmiyor.
Şimdi uzun süredir kullandığım ses kartımı değiştirmek istiyorum, konuya aşinayım ancak sanki anlaşmış gibi youtube da ve yabancı forum sitelerinde herkes sanki aynı anda Davul (ortalama 6 mikrofon), bas , keyboard vs derken sanki sürekli müzik grubu kaydedecekmiş gibi ses kartlarının incelenmesi DIŞINDA Latecny ile ilgili VST verilerini paylaşmıyor / sormuyor/ belki de unutuyor... Benim gibi çoğu ev kullanıcısı profesyonel ya da amatör VST ve AU paketlerini kullanıyor.

Şimdi RME , UA, Antelope gibi firmalara yazmama rağmen cevap alamadım. İlginç bir şekilde sanki kimse VST / AU kullanmıyormuş gibi gizil bir sessizlik hakim bu detay konuda.
Abarttığımı düşünmeyin kısaca daha da açıklayayım.

Bant genişliği ve Dinamik Aralık konularında ses kartları karşılaştırılıyor, çevirici kaliteleri konuşuluyor , sürücü yazılım tutarlılıkları ve süreklilikleri hakkında tonla şey yazılıyor çiziliyor, incelem videoları binlerce.... Peki kardeşim bir ses kartı örneğin orta seviye , ( Apollo Twin Duo , Apogee Element 24, SSL 2+, Audient iD44 , Presonus Quantum 2626 vb. ) VST kullanırken ve/veya Logic Pro X Prefences Audio Resulting Latency değerleri nedir neden konuşulmuyor ?
Profesyonel bir müzik insanı bir film müziği yaparken, dizi müziği yaparken ya da reklam müziği, VST / AU kullanıyor , kullanmak zorunda. Game Of Thrones dizisine müzik yapmıyorsanız ve tanınmıyor iseniz orta ölçekli kendi ülkenizde müzik üretiyor iseniz elinizin altında üstelik her türden orkestra bulundurmanız imkansız. Bir reklam müziği yaparken ya da çizgi film müziği yaparken dahi haklı olarak VST / AU kullanıyoruz. Ses kartı üreticileri , VST / AU / AAX piyasasının büyüklüğünün farkında. Siz müzik üreticisi iseniz örneğin temel bir klasik orkestra paketi Kontakt için örneğin 300 - 400 dolar civarında. Daha bunun vurmalısı, tuşlusu, Synth paketleri, Pad ve Texture paketleri var.

Şimdi bu kadar saz sözden sonra meselenin özü şu ; Bir USB 2 bağlantı kartında dahi tek mikrofon ve kulaklık + click ile kayıt alırken gecikme - dinamik aralık - preamp önemli ve firmalar kullanıcılar bu konuda rakamları havada uçuşturuyorlar. Peki ya 10 kanallı bir projeniz var ve bir iki kanal Audio geri kalan VST / AU ya da AAX ise sistem şişmeye başlıyor. Belki diyeceksiniz ki kardeşim bilgisayar / Ram / işlemci / Sabit Diskin SSD olması vb etkenler var. Evet haklısınız, peki 16 Gb Ram i7 işlemci ve 512 SSD olan bir Osx bilgisayarda dahi şişme oluyor desem, ses kartına göre durum değişiyor desem ?

Tüm bunlar yetmiyormuş gibi firmalar arası bazı inatlaşmalar / yön seçmeceler / taraf tutmalar var. Olan biz kullanıcılara oluyor :)
Örneğin Audient ısrarla USB 2 'nin halen yeterli bant genişliği sunduğunu ve Thunderbolt dayatmasına direndiklerini söylüyor.Hatta web sitelerinde uzun ve ayrıntılı makale ayarında bir açıklamaları var. RME firması ise dünyanın en iyi sürücülerini üretiyor ArGE si sayesinde ve Babyface Pro ses kartı ile bir thunderbolt ses kartı arasında oldukça iddialı hatta neredeyse aynı Latency oranlarına sahip (Audio kayıt sırasındaki gecikme VST / AU kullanırken değil) Antelope ve UA ise Osx e hep göz kırpan ve gerekmedikçe USB kullanmıyor ya da her iki bağlantı arabirimini ses kartlarına koyuyorlar. Antelope bu konuda oldukça başarılı ancak fiyatları da çok tuzlu. Apogee tarafında ise sanki Apple aşığıymış gibi bir eğilim var ve onun da fiyatları yabana atılır gibi değil. Son zamanlarda Slate Digital inanılmaz ucuz fiyata SSL 2+ ses kartı çıkardı ancak USB 2 kullanıyor, gerçekten audio kaydında yeterli bant genişliği ve gecikme, tamam anladık da kardeşim 10 kanallı bir VST / AU kullanan projede işler nasıl bir türlü bu konuda bilgi verilmiyor.

İşte bu noktada ses kartı üreticileri VST / AU / AAX paketleri ve dahi Plugin ler CPU ya çok yüklenmesin diye bazı ses kartlarına ek işlemci koyuyorlar... Ancak bu neredeyse çok az konuşuluyor varsa yoksa kanal sayısı, audio işleme ve çeviriciler vb. Ben diyorum ki o kadar araştırmacı incelemeci var Youtube da bir tane bile şöyle orta seviye 4-5 ses kartının Logic için örneğin AU performansını karşılaştıran video bulamadım. Örneğin Apogee Elements 24 ses kartının ilk kurulumu nasıldır gibi (ingilizce) yazıyorum da işte adam videoda yazılımı yükledikten sonra ekranda Logic Pro da Prefences / Audio ekranına giriyorsa ordan bakıyorum Resulting Latency oranına... :)) Türk işi oluyor ancak böyle.
Rolan FA 06 hem midi klavye hem de piyasada iş güç olursa kullanıyorum, bu klavyenin bir özelliği içerisinde ses kartı var kaba tabiriyle, giriş seviyesi ses kartlarına taş çıkarıyor örneğin. Şu an kullandığım ses kartı ile Rolan Fa 06'nın Latncy oranı eşit neredeyse. Son tahlilde gidip 5-6 bin verip ses kartı yükseltmesine girdiğimde bu konuda nasıl bir sonuç çıkar işte bu bilgiyi alamıyorum firmalardan...

Baktığınızda diyelim ki X firmasına reklam müziği yaptınız sadece kadın sesi kaydedeceksiniz 30 saniyelik reklam... Bu durumda VST / AU / AAX preformansı çok önemli. Madem Orta seviye bir ses kartına para vereceğiz 5-8 bin TL , o zaman bu bilgiyi bilmek önceden çok önemli oluyor. 3 Fotoğraf ekliyorum bu konuya, ne demek istediğimi daha iyi anlatır sanırım.

Fikri olan var ise şimdiden teşekkürler...
 

Dosyalar

  • Roland Fa 06.jpg
    Roland Fa 06.jpg
    70.3 KB · Gösterim: 377
  • Scarlett 2i2.jpg
    Scarlett 2i2.jpg
    66.1 KB · Gösterim: 386
  • System Default Audio.jpg
    System Default Audio.jpg
    66.8 KB · Gösterim: 366
CPU ya çok yüklenmesin
Ben bu konularda senden çok geriyim ama araştırmalarıma göre bazı fikirlerim ve kaynaklarım var. Asio4all kullanıyor musun bilmiyorum ama ayarlarından CPU kullanımını düşüren arabellek ile ilgili bir takım ayarlar işine yarayabilir belki. Ben sıfır dipses ve sıfır gecikmeye ulaştım sanırım. Umc202HD ve Lewit 240 pro kullanıyorum.Ve her şeyin başlangıç seviyesindeyim. Daha 1 hafta önce ses kartı ve mikrofonun kim olduğunu öğrendim. Ve ilerleyişim asla Türkiye'deki kaynaklarla değil. Yurtdışı kaynaklarla ilerliyorum adamlar araştırmacı ve üst düzey gözlemci. Cpu ile arabellek konularının birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Belki de değildir. Gereksiz boyutlandırma mı desem tam konuların ilgili terimlerine de hakim değilim. Ama senle paylaşacağım bir dosya var. Yazı ve link olarak yapıştırıyorum. Umarım yardımcı şeyler çıkar.

Bilgisayarınızda buffer miktarını (buffer size) düşürdüğünüzde ve örnekleme oranını (sampling rate) yükselttiğinizde latency azalır. Bu iki parametreyi optimize etmek çok önemlidir aksi takdirde sisteminiz zorlanacağından çeşitili hışırtı (çıt, pıt) vb. tarz sesler ortaya çıkabilir.

Bunun ötesinde kulağımıza kadar gelen sinyalin gecikmesinin nedenleri içinde ses kartının sürücüsü (driver) ve çeviricilerinin (converter) de etkisi büyüktür.
Bu noktada "buffer size" ve "sampling rate" parametre değerlerinin ve yarattığı gecikmelerin değişken olduğunu fakat "audio driver" ve "converter" gecikme değerlerinin sabit olduğunu gözden kaçırmamak ve ses kartı seçimini bu yönde yapmak önemlidir.
Kayıt esnasında latency zamanının düşük, miks sırasında ise sistemi zorlamamak için yüksek olması tercih edilir.

file:///C:/Program%20Files/ASIO4ALL%20v2/ASIO4ALL%20v2%20Instruction%20Manual.pdf
 
Geri
Üst