Hani içi oyuk gitar kötüydü (!)

Öncelikle herkese iyi günler dilerim linçlenmemek dileğiyle..

Foruma üye olduğum sıralar bir konu vardı tam hatırlamıyorum ama gibson bazı modellerde gövdenin içinde boşluklar yapıyordu ve çoğu kişi forumda özellikle alınmaması için yorum yapıyordu alacak kişilere dikkat edin diyordu sustaini kötü falan yorumlar okuduğumdan eminim.

Bugün warmothta gezinirken şöyle bir şey gördüm.
%25 daha hafif diyo, daha fazla rezonans diyo, daha fazla sustain diyo, chunky full tone vb diyor

Şimdi aklımda 2 soru var.

1-Warmoth mu yalancı ?
2-Ben mi okuduğumu yanlış anladım ?

hnd.JPG


Not: konuyu açma sebebim tamamen bilgi olarak öğrenmek içindir yani bir şey almıyorum teorik olarak bilgiye sahip olmak amacıyla açtım
 
Son düzenleme:
İnsanların çogu deneyimlemedigi şeyi yazıyor forumda. Herif sallıyor bir fikri yok çok belli ama işte onu duzeltmekle mi ugrasacaksın :)
Konuya dönersek chambered bi les paul çaldım evet daha hafifti ama ses olarak bi degişiklik hissetmedim.
Bu tip tasarımlar tondan ziyade uzun saatler performans yapanlar için bence.

Ek olarak forumum geldigi duruma bak adam linç yerim diye çekiniyor çok bilen abiler yüzünden 😆
 
İki tarafı da ele alalım. Bunun sıkıntılı olduğunu düşünen taraf - muhtemelen deneyimlemeden - eğer ağaçta boşluk olursa sesin iletimi kesilir bu da kötü etki yaratır çıkarımını yapıyor bence. Tamamen yanlış da değil aslında, benzer durumu Neck-Thru ve Bolt-on gitarların tınısındaki farklılıkta görüyoruz. Ancak hangisi daha iyi gibi bir durum yok.

Diğer yandan da devasa markaların atölyelerinde *Usta getir şu matkabı da hafifletelim les paulü* benzeri diyaloglar eşliğinde rastgele delinmiyordur. Hesabı kitabı yapılarak bir karara varılıyordur. Zaten çok az gözlemlediğim kadarıyla farklı weigh relief metodları da bulunmakta. Mesela warmoth gibi daha çizgisel şekilde ilk defa gördüm. Vardır bi bildikleri.

Aslında fazlasıyla dalga geçtiğimiz, tonu oturmuştur, ağacı kurudur, amerikanını aratmaz, yarı yolda bırakmaz, bilen bilir tarzı tüm ifadelerin bağlandığı mantıklı bir nokta var ama kimisi çok mana yüklüyor veya asla yıkılmaz olarak görüyor. Biraz kişinin kendi başına deneyip sadece kendi özelinde bir karara varması gerekiyor çünkü tamamen subjektif olan bir iyi kavramı üzerine tartışıyoruz. Şu konu hakkında, belki de bel ağrısı yaşamadan çalınan les paulü adamdan saymıyordur weight relief kötü diyen, nereden bileceksin :D
 
Aynen. Bu işler hep neye göre, kime göre. Kaldı ki gitarınızın sesi de değişiyor. Evde televizyon karşısında tıngırdatırken aldığınız ses ile kalabalık bir mekanda sahnede yardırmanız aynı mı? Hem mekan akustiğinden havadaki neme kadar bir ton dışsal faktör var hem de sizin, ne bileyim tellere vuruşunuz ve sapı kavrayışınıza kadar etki eden içsel faktörler var. O nedenle, yok delikti, yok Nepal'de 7000m üstünde yetişen kiraz ağacından yapılma saptı, yok meteoritten üretilme manyetik baseplate'iydi, vb. bunlar işte hep işin nerding out'u. Ha zevkli mi, zevkli. Ama kendimizi çok ciddiye almayalım.

Ayrıca weight relief'e karşı olalım iyi güzel de akşam evde la-z-boy koltuğa oturup tıngırdatana konuşması kolay (bakın ben de çakma la-z-boy'cuyum, kendimi de katıyorum). Sahnede boynunda 6 kiloyla senelerce atla zıpla bakalım ne oluyor? Siz yapmayın, burada yapılmışı var:
A lower back MRI revealed that May had a compressed sciatic nerve, perhaps exacerbated by years of wearing a heavy guitar over his neck.

Şaka bir yana sahne alan arkadaşların fit olması, vücutlarını sağlam tutması sadece şeklen geçerli bir şey değil.
 
Bana yeni üye olduğum zamanlar forumda içi oyuk Epiphone Les Paul önerenler olmuştu. Biraz araştırmayla sustain daha kuvvetli olduğunu görmüştüm. Tabii ilan satılmış, satııcı 6 aydır kaldırmamış. Üzülmüştüm tabii :).
İçi oyuk gitarlara ağırlıkları da hafif olduğu için seviyorum nedense. Ama burada bir şey var; İçi oyuk dediğim, fark ettiyseniz fotoğrafta içi direkt boş değil. Bazı şekiller var. Bunlar sustain ve denge için muhtemelen.
 
Her kutlesi buyuk olan gitar uber sustainli degil, chambered olup da cok iyi gitar da olabilir. Ayni agactan kesilip, ayni elektronik, ayni tel, ayni fonanim ve aynu ayar yapilmis gitarin tonu bile ayni cikmiyor. Epiphone, Gibson'dan daha iyi tinlayabilir. Daha sustainli olabilir. Gibson studio, custom'dan daha iyi olabilir. Once gitar bi dogru ayarlansin. Sonra kiyaslamaya gecersiniz.
 
Ben şahsen elime bir Gibson aldığımda ağır olduğunu hissetmeyi seviyorum.Diğer türlü tabiri caizse çıplak kalmış gibi hissediyorum.Ancak ses konusuna gelirsek 9 hole weight relief Yapılmış gitarların ses konusunda pekte bir farklılığı yok.Asıl olay chambered Gibsonlarda.çaldığım kadarıyla tonları farklı evet ancak iyi ya da kötü gibi bir durum söz konusu değil çünkü bu tek cevabı olan bir durum değil.Örneğin Es-335 ile Es Les paul modelleri arasında ses konusunda bariz bir fark mevcut.Aynı şekilde chambered les paul ile ES les paul durumunda da böyle.Asıl fark eden hissiyat kanımca.Ağırlık azaltma(Semi hollow gitarları bu katagoride tutmadan) yöntemleri sesi az ya da çok etkiler ancak iyi ton kötü ton tarzı bir değişim değil(özellikle üst seviye enstrümanlarda).Özellikle aynı model 2 gitar bile farklı tonlar verebilirken önemli olan sizin sevmeniz ve benimsemenizdir.Ayrıca her kasa şeklinin buna vereceği tepki farklıdır.
 
Benim les Paul böyle delikli. 2016 katologunda yuvarlak peyniri andıran delikler gösteriyordu. Bu haliyle tartıda tarttığımda 4.5 kg geldi. Sesi bana iyi geliyor üstüne başka gitar edinmeyi düşünmüyorum.
 
Les paul ultra'ların çok hakkı yendi, farklı gözle bakıldı :) bu chambered işinden dolayı, oysa gayet güzel gitardı. Bende de vardı, sesi güzeldi aslında, her yerde olumsuz yorum okuyunca kendimi de gitarın kötü olduğuna inandırdım galiba ederinden aşağıya sattım. Algı operasyonlarına yenik düştüm yani.
 
Objektif anlayabilmek için gitarın tarihçesini biraz bilmek lazım. Öncelikle şunu kabul edelim, 59 modellerinden sonra ağaç kalitesi süreçte düştü ve gerçek standart tonuna erişim durdu. Bu noktadan sonra denenmiş veya yapılan herşey bir kompanse etme çalışmasıdır.

Mesela 70'lerde 3 kat gövdeli modeller görürüz, genel kanı ağır'ın iyi olduğuydu ve müşteri isteklerine uymak, ağırlaştırmak için firma bu yola başvurdu. Sonra ise bunun boş bi çaba olduğu ortaya çıktı, zaten biraz ebay kurcalayanlar 70'ten sonrası modellerin eski olmasına rağmen çokta pahalanmış olmadığını fark edecektir.

Chamber'ingi sadece hafifletme olarak algılamayın, içerisinde rezonans için odacıklar oluşturmak sureti ile de irelenebilir. Yani ağacı bulamıyorsak rezonansını bulmaya çalışalım gibi ve hala yeni chambering tasarımları çıkabiliyor ideal arayışında.

Son olarak şu video'yu paylaşıyorum gerçek 59 ile videonun çekildiği dönemin en iyi taklidini kıyaslamak için, ağacın ne fark ettirdiğini duyarak anlayabilmek için. Not etmekte fayda var Dimarzio 59'unu birkaç gitar arasından seçmiş, yani en iyinin en iyileri bile olsa ton farklılıkları bu tasarımda gitardan gitara hep olacaktır.

 
İçi oyuk gitar kötü değil farklıdır, insanlar Les Paul alırken farklı gitar değil Les Paul almak istiyor, Gibson bu bilgiyi paylaşmadığı ve müşteriler bunu gitarlarını XRay cihazlarına sokarak anladıkları için Gibson'a kızdılar. Yoksa geçtim delikli gitarı Kırk Hammett plastik ve içinde mavi sıvı olan gitarla çalıyor, ağzımız açık izliyoruz.
 
İçi oyuk gitar kötü değil farklıdır, insanlar Les Paul alırken farklı gitar değil Les Paul almak istiyor, Gibson bu bilgiyi paylaşmadığı ve müşteriler bunu gitarlarını XRay cihazlarına sokarak anladıkları için Gibson'a kızdılar. Yoksa geçtim delikli gitarı Kırk Hammett plastik ve içinde mavi sıvı olan gitarla çalıyor, ağzımız açık izliyoruz.
" Kırk Hammett plastik ve içinde mavi sıvı olan gitarla çalıyor, ağzımız açık izliyoruz. " bu kısmı anlamadım hocam neyi ima ettiniz 😅
 
Geri
Üst