Midi Klavye

Selam arkadaşlar. Ucuz yollu bir midi klavye satın almak istiyorum ama aklımda sorular var. Cevaplarsanız çok sevinirim.

1- Midi klavyeyi kutusundan çıkarttığımız gibi bilgisayara bağlayıp, sorunsuz şekilde kullanabilir miyim ? Cevap hayırsa, ücretsiz şekilde kullanabileceğim, bu iş için uygun programlar nelerdir ?
2- Midi klavye için harici bir ses kartı gerekli mi, bilgisayarın kendi ses kartıyla kullansam problem yaşar mıyım ?
3- Midi klavyenin klasik bir org veya klavyeden farkı uygun programlarla davul gibi enstrümanları yazabilmek mi ?
4- Midi klavyeyi kendi başına bir piyano olarak kullanıp, kayıt yapabilir miyim ?
5- Link bırakmak istemediğim için, M-Audio Keystation Mini 32 MK III modeli iş görür mü ? Veya bu fiyat bandında (500 TL) başka önerileriniz var mıdır ?

Teşekkür ederim..
 
1- USB - USB bağlantısı ile anında kullanılabilir.Windows 10'da anında kullanmaya başladım.
2- Gerekli değil. Bilgisayardaki ses kartı başlangıç için yeterlidir.
3- Evet.
4- Evet.
5- Bir kaç gündür bu aleti sorunsuz kullanıyorum. Ancak piyano ya da org ile "kesintisiz" bir parça çalabilmek için 2.5 oktav klavye çok dar. Bu alette oktav değiştirmek için yandaki + - tuşlarını kullanıyorsun, performans için ergonomik değil. Ayrıca tuşlar minidir, piyano gibi çalabilmek ayrıca bir beceri gerektiriyor, performans için ergonomik değil. Cihaz sorunsuz ancak bu nokta 4. madde ile çelişiyor.

İyi bir piyanist isen bu klavye işini görmez. Piyano dışındaki aletleri (nefesliler, yaylılar, vurmalılar, vs) parti parti çalıp kaydetmek için başlangıçta yeterlidir.
 
@Dikenlitel açıklamış aslında ama ben de bildiğim kadarıyla ekleme yapayım.

1- Midi klavyenin bilgisayara bağlantısı için ek bir programa ihtiyaç yok ama midi klavye sadece midi sinyali gönderiyor. O yüzden ses çıkması için ek bir programla (tercihen bir Daw ) kullanmak gerekir.
2- Midi klavye ses kartının ses (audio) kayıt özelliğini zaten kullanmaz. Yani midi gecikmeleri ek ses kartı ile ne kadar etkilidir bilemiyorum ama standart ses kartları ile midi sinyali gecikmesi fark edilecek boyutta değil. Esas bilgisayar üzerinden çalınan sesin ve programın takılmadan sorunsuz çalması gerekiyor. Bu açıdan iyi bir sistem her zaman daha iyidir.
3- Midi klavyenin farkı kendinden sesi olmamasıdır. Klasik org'ları da usb ile bilgisayara bağlanırsa davul vs yapılabilir. Midi klavyede yatırım tuşlara yapılmış olur. Örneğin yarı ağır tuşlu, kendinden sesi olan bir org ile midi klavye arasında fiyat farkı vardır. Zaten eğer performans için kullanılmayacaksa (ki onun için bile laptop taşınabilir) org'a pek ihtiyaç yoktur derim.
4- Midi klavyeyi kendi başına derken ek bir program kullanmadan ses almak mümkün değildir. Ek bir program kullanarak daw içersinde piyano vsti çağırıp gayet güzel kayıt alabilirsiniz. Vsti programlarının daw dışında çalışan versiyonları da var ama onlarla kayıt pek sağlıklı olmaz.
5- Bence yeterli olmaz. Oktav da sorun çıkartabilir. Bir de sanırım tuşlar normal tuş, ek bir teknik bilgisini göremedim ama bildiğim kadarıyla klavyenin tuşlarının altı boşsa hafif tuş oluyor. Yarı ağır ya da ağır tuş özellikle piyano için daha iyi olabilir. Marka ve fiyat bazında bir öneri yapamadım ama tuş hassasiyeti meselesi en önemlisi. Bütçeyi biraz artırmak gerekebilir. Olmazsa tuşları konusunda olumsuz yorum olmayan başka bir marka düşünülebilir.
 
Geri
Üst