Al Sat ve yüksek fiyat konusunda

Merhaba arkadaşlar bu sabah bana yazılan bir mesaj aklıma takıldı.Yaklaşık 1-2 yıldır müzik konusunda profesyonel olarak ilerlemeye çalışıyorum.Bir kaç tek kişilik ve grup olarak projeler yaptım ve bunlara finansman olması için 2. Elde piyasa değerinin altında enstrüman olursa alım yapıp normal piyasa değerine koyuyorum ve bu sırada kullanıp tarzımı bulmaya çalışıyorum.

yalan olmasın 1 yıl önce yaklaşık 1000 liraya aldığım (kargo ile falan daha fazla belki) ve blend pot takıp uzun süre elimde tuttuğum bir explorer ı ilana koydum.Headstock ucunda bir kırık var ve bunu en başta açıkça bir şekilde belli ettim.Modifiyeli ve hasarsız halleri 4100-4000 gibi rakamlar olduğu içinde 1600 lira kadar fiyat belirledim.1400 e de bir alıcı çıktı ve anlaşmak üzereyiz.
Asıl konumuza gelirsek bu sabah aldığım bir mesaj açıkçası piyasada bu kadar saçma fiyat verirken bana yazılan “kırık gitarı bu fiyata satamazsınız” ve “gitarı başka birinden mi aldınız” mesajı idi.

Sormak istediğim şey: Al sat yapmak (fahiş fiyat yazıp piyasa yükseltmedikçe) ayıp bir şey mi?
Gerçekten bu fiyat fazla mı ?eğer fazla ise almayı düşünen arkadaşa belirtip indirim yapmayı düşünüyorum çünkü.
 
Şahsi görüşüm: aldatma ve zorlama (ve stokçuluk, gerçi söz konusu gitar olunca bu pek geçerli olmuyor zaten) olmadığı sürece istediğinizi yapmakta serbestsiniz. Alıcı hasarı değerlendirip kendi kararını vermekte özgür sonuçta.

Bir sorun görmüyorum dürüst olduğunuz sürece.
 
Yanlış değil hocam. Yani gitar çalmakta ilerlemek kadar pedal denemek de bi trend haline geldi. Zaten koleksiyon yapmak istemiyorsanız elinizde biriken pedalları satmak zorunda kalıyorsunuz, sonuç isteseniz de istemeseniz de alım satıma çıkıyor. Kanunen de bu küçük kazançlar vergilendirmeyi gerektirmiyor. Makul fiyatlar verdiğiniz sürece bence alım satım yapmakta hiç bir sorun yok.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Yanlış değil hocam. Yani gitar çalmakta ilerlemek kadar pedal denemek de bi trend haline geldi. Zaten koleksiyon yapmak istemiyorsanız elinizde biriken pedalları satmak zorunda kalıyorsunuz, sonuç isteseniz de istemeseniz de alım satıma çıkıyor. Kanunen de bu küçük kazançlar vergilendirmeyi gerektirmiyor. Makul fiyatlar verdiğiniz sürece bence alım satım yapmakta hiç bir sorun yok.
Açıkçası sadece al sat da değil örneğin geçenlerde 2000 tl ye bir prs se custom fr vardı hatasız durumda ancak fr lı gitar kullanmayacağımdan dolayı almadım.Sadece neden bu şekilde bir geri bildiririm aldım bilmiyorum ss leri ekliyorum görsel olarak

(Ayrıca Emg 81-85 li bu şekilde bir gitar görmedim satılan her saat başı sahibindeni kontrol ederim gitar ve pedal ilanları için)
 

Dosyalar

  • 8BF82853-766D-4FE9-8539-7FA3729E0A4E.jpeg
    8BF82853-766D-4FE9-8539-7FA3729E0A4E.jpeg
    407.2 KB · Gösterim: 169
  • DE52AD3E-4811-42A1-89A5-64D907062957.jpeg
    DE52AD3E-4811-42A1-89A5-64D907062957.jpeg
    392.7 KB · Gösterim: 169
Burda kanun dışı bir durum yok. Ayıp meselesine gelince, bunlar sübjektif yargılar. Satılan malın, varsa kusurunu saklamadıkça gerisi boş. Fiyatı da satıcı belirler. Sonuçta malinizi zorla satmiyorsunuz. Arkadaş çevresi dışında çok alım satım yapan biri değilim o nedenle işin piyasasının inceliklerini anlamıyor olabilirim elbette ama bu forumdaki 2. El piyasası fiyat takıntısı bana garip geliyor. Cogu ekipmanda oyle aman aman bir fiyat esnekigi yok ki zaten satmak isteyenin satabilecegi miktarlar belli. Pahali gelen ekipman icin pazarlik edilir ve/veya alinmaz.
 
Yani fiyatın yüksek olup olmadığı sizin kanaatiniz, benim bazen satmayı düşündüğüm pedallar oluyor, insanlar benim istediğim fiyatın altında teklif sunuyor, satmıyorum çünkü benim gözümde o ürünün değeri daha yüksek ama mesela acil bi durum olsa belki gelen teklifin yarı fiyatına bile verebilirim. Ikinci el ürünlerin fiyatlarında kesin bi kural yoktur, bölgesel olarak, ürünün piyasadaki adetine ve müşterilerin o anki beklentilerine bağlı olarak , onlarca farklı parametreyle çeşitli fiyatlar oluşuyor. Son dönemde önceki yıllara göre fiyatlarda çok büyük farklılıklar olmasının sebebi de bi çok yeni parametre eklenmesi. Tek başına sizin gitarınız özelinde konuşmak zor, o gitarı o fiyata almak isteyen biri varsa fiyatı yüksek değildir, kimse ilgilenmezse fiyatı kademeli olarak düşürmeyi değerlendirebilirsiniz, bunlar dediğim gibi sizin o ürüne verdiğiniz değer ve potansiyel alıcıların vermeyi düşündüğü bedelle alakalı. Geçen yıl bi Hamer Californian gitar satıyordum, fiyatı 700 TLye kadar düşürdüm ama kimse ilgilenmedi, bi kaç takas teklifi geldi en kelepir fiyata çektigimde ama yani Californian'ı 700 TLye satan kişi Metal Zone'u 500 TLye sayıp kafa kafaya takaslamaz yani. Kabul edilecek bi teklif gelmedi, o parayı kim verecek falan diyen arkadaşlar oldu, ben de ilanı kaldırdım bi süre sonra, bi ay sonra aciliyeti geçince 1250 TL olarak ilan açtım, ertesi gün 1100 TLye satıldı ve bi kaç gün sonra başka bir ilanıma da "Hamer gitar satılmadıysa hemen almak istiyorum" diye mesaj geldi, alan kişiye ulaşmaya çalıştı, mesajı atan kişi. Yani demek istediğim tamamen ilanın ve potansiyel alıcının doğru yer ve doğru zamanda buluşmasıyla alakalı. .)
 
Alım satım, iki karar verici arasında karşılıklı bir anlaşmadır. Kontrakttır. Bunun dışında, atalarımız üçüncü şahsın ne yapması gerektiğini belirtmişlerdir.

Bunun yanında, eksik bilgi altında alıcının veya satıcının sattığı malın ederini değerini (yakın zamanda yapılmış diğer iki taraflı anlaşmalardaki fiyatları temel aldığımızda) bilmemesi durumunda ortaya çıkacak unsurlar ise, kesinlikle cezai olmaz. Olsa olsa etik değildir denir. Sonuçta eksik bilgi tarafında eksikliği olan taraf uğraşıp bilgisini tamamlasaydı... O artı tarafa, bilginin primi olarak da bakabilirsiniz.

Ha ama olay bir sefer olmuyor. Nam/Reputation davası var burada. Eksik bilgiyi kendi için kullanan bir satıcı, bilerek ve isteyerek alıcıyı bilgilendirmemiş oluyor, kısa vadeli bir kar için. Bu durumda ama bunu gözlemleyenler de, tabi bu satıcıya güven duymaz. Ve etik olmayan taraf bu... Ondan misal hiç bilmeyen adamı, gitar almak için ben Özlem'e, Aycan'a veya Emre'ye yollarım git bak düzgündürler ve doğru bilgi ile güven içinde rahat olabilirsiniz diye... Ama bilmediğim adam için bunu yapmam. Ve bilgi eksikliğinden dolayı alıcısına fiyat geçiren adamdan da uzak dururum ve kimseye önermem. Ne yapayım, yapım öyle... Doğru yanlış nosyonlarım öyle yazılmış.

B
 
Aslında bu işe birkaç katmanlı yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum ben. Al sat yapmak tabii ki ayıp ya da illegal bir şey değil, ülke şartları gereği de ekipman denemenin tek yolu nerdeyse. Fakat bu işi yaparken eşeğin kulağına su kaçırıp sırf yapabiliyor diye zaten kıt piyasada iyice fiyat yükselten, ne kadar ucuz ekipman varsa toplayıp abuk subuk seviyelere çekenler var. Bu noktada, "satıcı istediği fiyatı belirler" argümanına da çok katılamıyorum. Çünkü malum, fırsatçı ve sürü psikolojisi ile hareket eden bir millet olduğumuz için çok gözlemledik fahiş fiyatlı bir ilanın arkasından fiyatı yükselen ürünler. Öyle olunca hem satıcı satamıyor hem alıcı alamıyor, sonra da burada bilimum başlıkta ağlıyoruz piyasa öldü diye. Kaldı ki bir noktada artık herkes de biliyor sahibinden de gördüğü ekipmanın dolar düşükken muhtemelen yarı ya da üçte bir fiyata alındığını. Bu tabii ki demek değildir ki dolar düşükken alınan fiyatlara satılsın ekipmanlar, fakat fahiş fiyat çekilince de otomatik "fırsatçı" yaftası düşüyor en azından benim aklıma.

Velhasıl ı kelam, sıkıntılı mal satmak, malın sıkıntısını söylendiği sürece hiç sorun değil, al sat yapmak da piyasanın gözüne vurmadıkça sıkıntı değil.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Sattığım her ürünün en ufak kusuruna kadar söyleyen ve belirten biri olduğum için mutluyum ve vicdanım son derece rahat kendi adıma.Bana sahibinden üzerinden yazan arkadaş gitarı almak isteyen başka biriymiş zamanında sanırsam kısaca 1 yıl öncenin fiyatından da ucuza almaya çalışıyor benden.Çok fazla alım satım yaptım,Gibsondan squier a epiphone dan ibanez e bu yüzden piyasayı takip ediyorum ve fiyatlarımı düzgün belirlemeye çalışıyorum.Örneğin bahsi geçen explorer ın srv müzikte kırığı olmayanının 400 dolarlık bir ilanı var.bu yüzden ben de fiyatımı 200 dolar belirledim bu durumda.Ancak yine de foruma sormak istedim.Ayrıca bazı fahiş fiyat yazan al satçılar yüzünden bu konuda bir ön yargı oluşmuş olduğu kesin.Hepinize yardımlarınız ve değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Gereksiz durumlar adına kendimizden şüphe etmeye gerek yokmuş bunu anlamış olduk
 
Geri
Üst