(Elektrik gitar arayışında) Nedir bu Duman olayı?

Dalga mı, yoksa ciddi mi?

B
Ülkede şu an en popüler yerli rock grubu bence duman (ben dinlemiyorum şahsen). gençlerin de onlara özenmesi normal bence. dalga geçtiklerini çok sanmıyorum. yolun başlarında olanların özendiği veya örnek aldığı müzisyenlerin soundunu bire bir yakalama isteği bence gayet normal ve ayıplanacak bir şey değil. sonuçta hangimiz "idolüm" dediğimiz müzisyenlerin gitar tonlarını elde etme çabası içine girmedik ki yolun çoook başındayken?

burada bence bize batan şey çoğu yeni başlayanın çok küçük bir araştırma ile bile yüzlerce sayfa bilgiye ulaşabileceği sorularını direk armut piş ağzıma düş hesabı sıfırdan başlık açarak sormaları. bizler de sürekli aynı başlıklara aynı cevapları vermekten bir süre sonra sıkılıyoruz haliyle. temel sorun bundan ibaret. çözüm ise bence yeni başlayan veya yolun başındaki arkadaşların biraz daha araştırma yapmaya meyilli hale gelmeleri.
 
Sorun şu... öncelikle @Jäger 'in dediği gibi hiçbir araştırma zahmetine katlanmadan aynı şeyi sorması herkesin. İkinci olarak da bütün açıklamalara rağmen ısrarla spesifik bir cihazı alınca spesifik bir tonu alacaklarını zannederek yine ısrarla aynı şeyi sormaları. Zaten birinciyi yapsalar ikincinin cevabını bulacaklar.
Ama asıl sorun bunu hala ..... ama hala komik bularak trol başlıklar açıp aynı geyiği sürdürmeye çalışanlar.. Artık he ağam he paşam diyip geçmek lazım Duman arayanı da esprisini yapanı da.
 
Foruma ben de yeni üye olduğumda sorduğum basit sorulara garipser cevaplar alıyordum sonra biraz biraz işi anladıkça yaptığım hataları da anladım ama. Şunu da söylemek istiyorum ben mesela konu açıp sorarken önceden tabii ki internetten bakıyordum ama şöyle bir şey var . Gogıla girip şimdi duman için ekipman yazalım, veya farketmez ibanez grg170dx yazalım ortalama 2005-2008-2010 gibi hadi 2015 olsun konular yoğunlukta oluyor. Benim kafamda şu sorun oluyor 5-10 yıl olmuş bu süreçte alabileceğim daha f/p bir ürün çıkmış mıdır ? Ben konu açarken mesela bunları düşünüyordum :)
 
Yaşça çok genç ve sadece Duman dinleyen arkadaşların konser sonrası veya klip izledikten sonraki ani duygu patlaması sonrası oluşan bir heves kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Enstrumana tek bir grubun şarkılarını çalabilmek gibi bir vizyonla başlanıyor olması nedeniyle çok uzun vadeli bir heves olacağını tahmin etmiyorum. Tabi herkesin kendi fikridir kendi isteğidir...
 
Yaklaşık 20 sene önce, 6 yaşlarındaki kuzenimin aç kapıyı bezirganbaşı oyununu oynadığını görünce şok olmuştum. Artık onları oynayan kalmadı sanıyordum o ana kadar. Sonra öğrendim ki yüz sene de geçse ve biz kendimi geliştirip, çok yol alsak da bazı oyunlar, bazı sorular, bazı öğrenme metodları yeni başlayanlar için şart. Yani bu forum uzmanların bulunduğu, ses mühendislerine ya da profesyonel müzisyenlere has bi forum değil, mygitar gibi forumların biraz daha ötesinde ama yine de amatörlere hitap ediyor. Bu açıdan bakıldığında bu sorular oldukça normal. Sınıf öğretmeni olarak yılın belli bi döneminde 1. - 4. sınıf öğrencilerinin aynı konulara yaptıkları bire bir aynı esprileri dinliyorum. 10 yıl önce 4. sınıflara yaptığım espriyi şu anki 4. sınıflar dinlediğinde hala kahkaha atıyorlar. Forumlarda dolaşırken bunu hatırlamak gerekiyor. Buralarda uzun süre takılanlar her konuya hakim oluyorlar bi zaman sonra ama yeni başlayan ve çevresinde müzisyen bulunmayan kişilerin, basit gördüğümüz şeyleri araştırmak için doğru soruları sorması bile oldukça zor. Facebook'ta Boss Pedals grubunda istisnasız her hafta yeni katılanlar JHS Boss is the best videosunu paylaşıyor. Kimse de laf sokmuyor ilginç bi şekilde, altında yeni katılanlar tartışıyor, diğerleri paylaşımı da geçiyor.
 
Doğru tespitler ama iki sorun var:
Öncelikle zahmet edip araştırmıyorlar. Benim kızım daha 15 yaşındayken tamamen kendi araştırıp öğrenerek (bana da sordu da bir noktada beni aştı) video edit'lemekten, web sayfası yapmaya, blog açmaya kadar herşeyi yaptı. Bunlar zor şeyler değil ama demek istediğim forumlara girip ben şimdi xyz sitesi gibi sitem olsun istiyorum ne yapmam lazım diye sormadı.
İkincisi kardeş aç da oku bak daha dün 2 başlık açıldı aynı konuda diyince beğenmiyorsan git, okuma geç filan diye atar yapıyorlar, daha kötüsü onların avukatlığını üstlenen bir kesim var onlar daha cabbar savunuyorlar.
Yoksa kimse kimseye kardeşim Duman da ne git başka ton ara, Duman yaramaz demiyor :) .... hatta yola çıkmak için iyi bir başlangıç noktası bile denebilir.
 
Doğru tespitler ama iki sorun var:
Öncelikle zahmet edip araştırmıyorlar. Benim kızım daha 15 yaşındayken tamamen kendi araştırıp öğrenerek (bana da sordu da bir noktada beni aştı) video edit'lemekten, web sayfası yapmaya, blog açmaya kadar herşeyi yaptı. Bunlar zor şeyler değil ama demek istediğim forumlara girip ben şimdi xyz sitesi gibi sitem olsun istiyorum ne yapmam lazım diye sormadı.
İkincisi kardeş aç da oku bak daha dün 2 başlık açıldı aynı konuda diyince beğenmiyorsan git, okuma geç filan diye atar yapıyorlar, daha kötüsü onların avukatlığını üstlenen bir kesim var onlar daha cabbar savunuyorlar.
Yoksa kimse kimseye kardeşim Duman da ne git başka ton ara, Duman yaramaz demiyor :) .... hatta yola çıkmak için iyi bir başlangıç noktası bile denebilir.
Bu konuda size katılıyorum aslında, yani aramamak, herhangi bir yatırım (zaman mesela) yapmadan hazıra konmak eğilimi benim de epey canımı sıkıyor. Fakat bu forumun nispeten yeni bir üyesi olarak bu mevzu da dahil olarak gördüğüm bazı şeyler hakkında bu vesileyle konuşmak istedim ve gönderinizi fırsat olarak kullandım, size yazılmış bir eleştiri olarak okumazsınız umarım.

Şimdi birinci mesele kendinin ve ayrıcalığının farkında olma hali. Herkes, hayata başlangıcı ve hayatının gidişatı sebebiyle farklı ayrıcalık noktalarında duruyor. Fakat maalesef genellikle durduğumuz yerden başka yerleri kolay göremiyoruz. Etrafımızı kendi şartlarımıza göre değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, internette aramak yapmak gibi becerilerin veya hazıra konmamak gibi meziyetlerin çoğunlukla sonradan elde edildiğini unutabiliyoruz. Daha önemlisi, bu meziyetleri kazanmak için gerekli şart ve ortama (buradan sadece gelir anlamayın) herkesin sahip olmadığını, gerçekten ayrıcalıklı bir kesimin sahip olduğunu da unutuyoruz.

İnternetin erken günlerinde umut internetin bir nevi 'eşitleyici' görevi göreceği yönündeydi. Yani yukarıda bahsettiğim türden eşitsizliklerin ütüleneceği bir mecra olacaktı hesapta. Öyle olmadı. Aksine insanların kutuplaştığı, birbirlerini yemeye başladığı bir Sineklerin Tanrısı senaryosu oldu :(

Fakat bunu insan doğasına ilişkin bir veri almadan önce, mevcut durumun 'insan doğası' olduğu yönündeki önkabulü sorgulamamız gerekiyor. Ne mutlu ki aslında insan doğasının öylesine kötücül olmadığına dair birçok çalışma da var. Bunların bir kısımını toplayıp popüler bir kalıpta sunan mesela şu kitap epey ilham verici.

Bununla bağlantılı bir ikinci mesele ise ecnebilerin 'assumption of best interest' dediği ilke. Türkçe'ye kötü çevirisi 'iyi niyet varsayımı' olabilir belki. Yüz yüze iletişimin olmadığı forum ortamı gibi ortamlarda özellikle önemli. Yani birisi bir şey dediğinde illa aramadı veya illa kötü niyetli diye düşünmek yerine denedi ama bulamadı veya aklına gelmedi diye düşünmek daha iyi olabilir.

Son olarak yukarıda öğretmen olan bir arkadaşımın yazdığından ilhamla: Diyelim ki foruma Duman Tonu peşinde bir genç girdi, eğer illa cevap vereceksek bu çocuğu hak ettiğini düşündüğümüz alaycı bir ifadeyle kırmak yerine bak şuraya yazılmış diyerek yönlendirmek daha mı zor? Bana göre, tanımadığım kişilerden emoji bazlı 'layk'lar almaktansa değer bilsin veya bilmesin, birisinin Duman Tonu'na ulaşmasına aracı olmak daha iyi. Neden daha iyi? Çünkü belli mi olur, belki forumu sever kalır. Belki ileride o da bana bir şey katar? Öte yandan, s... g... yok sana Duman Tonu falan, gitarını yak, ehehe vb. desem sadece gereksiz bir laf dalaşına zemin hazırlarım veya daha kötüsü gitara yeni başlayan birinin hevesini kırabilirim. 🤷‍♂️
 
"1000 lira param var, ne alayım?" Sorusu olmadığı sürece sıkıntı yok bence. Yani soru spesifik olmalı, su tur müzikler dinliyorum butcem su su vs. Bu durum gitar icin degil her ürün için geçerli. Başlarken tabi ki insanlar çok kararsız ve neyi arayacagini bilmiyor ama ben nasıl bilgisayar alırken ürünün her parçasını araştırıp kiyasliyorsam, yeni gitar alacak birisinin kopru, manyetik gibi temel parcalari kendisi araştırması gerek diye düşünüyorum.
 
Bu çerçevede, internette aramak yapmak gibi becerilerin veya hazıra konmamak gibi meziyetlerin çoğunlukla sonradan elde edildiğini unutabiliyoruz. Daha önemlisi, bu meziyetleri kazanmak için gerekli şart ve ortama (buradan sadece gelir anlamayın) herkesin sahip olmadığını, gerçekten ayrıcalıklı bir kesimin sahip olduğunu da unutuyoruz.

Eleştirebilirsin de dediklerimi hiç sorun değil .... doğru şeyler de söylemişsin ama şu alıntıya cevap vereyim.
Ben bu konuda biraz acımasızım ve çok empati yapamıyorum. Yıl 2020, internet ve iletişim çağındayız. Elbet eşit olmuyor şartlarımız ama bu devirde artık bazı şeyler ayrıcalık değil ihtiyaç. Arama yapmayı geçtim iki üstteki başlığı okumaktan aciz insanlardan bahsediyoruz. Duman sormuş derdim değil ama azıcık arama yapamayan ya da yapmaya üşenen insanlar için hayat çok zor geçecektir, daha önlerinde ortalama 40-50 sene var minimum. Ha desen ki dil problemi var yabancı forumlar sıkıntı oluyor.... e arkadaş sadece turkrock forumunu okuyarak neredeyse luthier ya da prodüktör olabilir insan. Bir de şefkat ve ilgi arayanlar var, belli ki ne Duman, ne de idcore umrunda maksat muhabbet olsun diye yazanlar var... tam ziyan.
 
Yani... "duman gitar tonu" şeklinde bir Google araması da mı yapamıyorlar?

Cidden!

Şimdi yaptım (hatta incognito yaptım ki geçmişim etkilemesin)... ve çok da güzel sonuçlar verdi. Gitarları, amfileri vs. epey güzel bilgi var.

B
 
Geri
Üst