elektro gitarımı nerede tutmalıyım?

iyi günler, gitarımı çalmadığım zamanlarda hard case icinde tutuyorum, akort kilit sistemi olmasina rağmen 2 günde bir akort etmem gerekebiliyor. gitarın case içinde durması sağlıklı mıdır, yoksa stand gibi bir alet alınmalı mıdır
 
Seneler önce Laylaylom mağazasındaki çalışanla "beyin fırtınası" yaptığım bir sorundu bu. Diyordu ki yanlış muhafaza etmişsin. Diyordum ki çaldıktan sonra silip kılıfına koyuyorum ne yapayım daha başka. Yok kılıfına koymayacaksın, hava alacak dediydi. İyi de bu sefer de tozdan şundan bundan bir sürü sıkıntı oluyor diyerek çözümü stand'ın üzerine tül perde ile kapatarak buldum. En azından bulduğumu düşünüyorum. Görüntü olarak komik oluyor ama hem kılıf içinde eğer ki biraz olsun nemli şekilde koyulduysa oluşacak hasarı ortadan kaldırıyor hem de toz moz biraz olsun engellenmiş oluyoır. Biraz uydurduğum bir çözüm, hatalıysa bilenler söylesin ben de düzelteyim.

Kılıf içindeyken hızlı paslanma, aksamlarda renk atmaları falan çok hızlı oluyordu. Bu şekil kullanarak bu sorunu çok daha uzun zamana yaymış durumdayım.
 
Benim manyetikler de çok toz toplar. Mağazadaki gitarların manyetiklerin üzerinde streç ya da benzeri bir naylon olur ya. Öyle şeylerle en azından manyetikleri ve klavyeyi örtsek daha yararlı olur gibi
 
Sık kullandığınız gitarları sürekli hard case ve case benzeri gig bag’ler içinde tutmanıza gerek yok. Bu çantalar/kutular gitarı içine kapattığınız andaki nem oranını epey muhafaza ediyor.

Her ne kadar silica gel vb. ürünler bir nebze iç ortamdaki nemi çekiyorsa da özellikle tuşede ve metal aksamda yukarıda da bahsedildiği gibi renk/doku bozunmaları oluşabiliyor.

Gitarları uygun koşullarda açık bir şekilde stand üzerinde tutmanın yanlış olduğunu sanmıyorum. Evet, çok toz çekiyor bu şekilde fakat nefes de alıyor bence. 8-9 gitarı iki ayrı stand’da açık tutuyorum ben. Sık çaldıklarımı her çalım sonrası, seyrek dokunduklarımı ise haftada bir temizleyip geçiyorum.

Toz sorunsalı için de yumuşak kıllı ve geniş ağızlı yağlı boya fırçalarına sığındım. Hem çok kolay süpürüp atıyor toz zerrelerini hem de bezle silerken oluşabilecek kılcal çizik ihtimalini düşürüyor, en azından bu yöntemle yıllardır hiç sorun yaşamadım diyeyim.
 
Tellerin kılıf tarafından sıkışarak sürekli fretlere baskı yapması fretlerde aşınma yapabilir mi? Sıfır gitarları genelde tel ve klavye arasında bez ile muhafaza ediyorlar.

Gitara ara verdiğim birkaç senelik süre zarfında çin malı gitarım sürekli sehpada durdu, odayı süpürdüğüm zamanlar haricinde pek hareket etmezdi. Yılda bir elime aldığımda sap ayarını geçtim akort bile bozulmamış olurdu.

Sehpa seçimi olarak headstockdan asma veya standart şekilde olanların karşılaştırması yapılırdı eskiden. Ben gitara etki açışından herhangi bir fark tecrübe etmedim.
 
Ben de headstocktan sağlam bir tel ile çiviye asardım. Allahtan acı bir tecrübe yaşamadan o alışkanlık son buldu. Artık hafta içi çantasında tutuyorum. Haftasonu standını açıyorum. Oda azıcık daha geniş olsa
 
Yıllardır ömrünün cok büyük kısmını hardcase içinde geçiren gitarlarım var, en ufak bir korozyon vs belirtisi yok ve hala yeni durumdalar. Açıkçası ortam nemi önemli. Çok nemli bir ortamda nem alici da yoksa hardcase içi de dahi olsa yillar icinde korozyon olabilir. Bu tabii biraz da donanımın kalitesi ile alakalı. Gitarinizin kilitli akort burgusuna rağmen akort kaçırması da, mit haline gelmiş "kilitli burgu akort kaçırmaz" lafına da cevap olmuş. Zira üst esik kilidi gibi zannediyor insanlar kilitli akortu. Halbuki sadece teli sıkıştırıyor, burguyu değil.
 
Yıllar önce Fender’e sahip olduğum am. deluxe strat ile ilgili olarak bu konuda e-posta atmıştım. Cevapta gitarların taşınmadığı zamanlarda hard case içinde tutulmaması gerektiğini, hava almasının önemli olduğunu, saklanacakları ortamın insanların yaşayabileceği ideal şartlara yakın oda sıcaklığı, nem vb. şartlarda olması gerektiğini yazmışlardı. Ayrıca gitarların doğrudan güneş ışığı ve suya maruz bırakılmaması gerektiğini ve kuru bezle sık sık tozlarını almanın iyi olacağını da eklemişlerdi. O günden bu yana ben bunlara dikkat ederek saklamaya çalışıyorum.
 
iyi günler, gitarımı çalmadığım zamanlarda hard case icinde tutuyorum, akort kilit sistemi olmasina rağmen 2 günde bir akort etmem gerekebiliyor. gitarın case içinde durması sağlıklı mıdır, yoksa stand gibi bir alet alınmalı mıdır

Sorduğunuz sorudan şunu anlıyorum;
Floyd roselu bir gitarınız var ve beklerken akort kaçırıyor.
Acaba saklama koşullarının buna etkisi oluyor mudur?

Ev ortamı nemliyse, hardcase içinde de olsa neme bağlı oluşacak zararı sadece geciktirir.
Çünkü her caseden çıkartığınızda ortamdaki nemi alıyor, case içine o nemli hava zaten giriyor.
Case içindeki nem alıcı materyalleri gerektiğinde değiştirmek gerekli.
Bodrum katta ve aşırı nemli ortamlar olmadığı sürece odada durabilir.
Benim gitarlar hep duvarda asılı duruyor.
Zaten gitarın ağacı tamamen boyalı, elektronik aksamlar pek zarar görmez.
Teller hızlı paslanır, bunun dışında pek etkisi olmaz.

Asıl sorununuz akorttun tutmamasıysa, Lisanslı Floyd roselarda bile bir çok problem var.
Burgularınız, üst eşiğiniz ve köprünüzün kontrol edilmesi lazım.
Size bununla ilgili güzel bir site tavsiye edeyim;
 
Gitar standında tutuyorum gitarları. Periyodik gövde temizliklerini Dunlop 65 Polish And Clean ile yapıyorum. Tel değişimlerinde klavyeleri vernikli mapple vs ise yine aynı solüsyon. Rosewood tarzı verniksiz ise daddario hydrate ile temizliyor sonra da yine daddario limon yağı ile az miktar olmak şartıyla besliyorum. Manyetik vb bez ile temizlenmesi zor alanlarda ise bilgisayar kasalarını temizlemekte kullandıkları ev tipi çok agresif olmayan hava kompresörü kullanıyorum. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım.
 
Geri
Üst