Bias Fx2 Gürültü sorunları

Arkadaşlar ilk başta ekipmanlarımı yazayım. Masaüstü 1 ay önce topladığım güçlü bir sistemim var. Presonus 24c type c girişli son model ses kartım var.

Bunların dışında gitarım japon rg520 ve shure srh440 stüdyo kulaklık kullanıyorum. Programı açtığımda aşırı derecede dip ses ve sanki uzaydaymışım gibi sesler geliyor. Hiç gitmedik elbet ama :D Bilen bilir tarkovsky solaris filmindeki ses efektlerini bizzat programdan duyuyorum :D

Sizce sorun nerede olabilir?

1- Gitarın elektrik aksamı
2- Binanın elektrik aksamı diyeceğim ama gitara gelene kadar zaten bir sürü devreden geçiyor?
 
Bu tarz programlarda dip gürültüsü biraz fazla oluyor sanırım. Onun için "noise gate" tarzında ayarları var onları kullanmak gerek. Bunlar kullanıldığı halde dip gürültüsü ciddi boyutta ise ve gitara dokunulduğunda azalıyorsa toprak hattında sorun var demektir.

Mesela başka bir örnek klima çalışırken bas gitar kanalından ağır bir tiz ses gelebiliyor. Toprak hat tamam her şey tamam ama özellikle bas gitar için böyle bir etkisi oluyor. Belki elektro gitara da etki ediyor ama bas'ta en çok duyulur hale geliyor. Yani tesisatta takılı elektronik aletler, çalışan aletler, varsa kaçaklar falan da dip gürültüsü olarak duyulabilir.
 
Bias FX2 hangi preset, yani bazı gain'li ayarlar noise yapabilir Gate kullanırsın, temizken de alıyorsan sorun ama direkt bina elektriği demeden önce eldeki aletlere bak bakalım.
Mesela Bias yüksek input sevmez, öncelikle ses kartından gain veriyorsan onu düşür. Bias içinde input göstergesi var sol altta sanırım onu da bir -6db filan gibi yap, muhtemelen kesilir ses.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Dediklerinizi deneyecegim fakat sıkıntı binanın toprak hattındaysa yapacak bir şey yok değil mi? Toprak hat sonradan dosenebilen bir şey degil diye biliyorum
 
Dağın başında kaçak kulübede oturmuyorsan bu kadar abartı olmaz... yakın zamana kadar binalarda topraklama pek yapılmazdı zaten Türkiye'nin %80'i böyledir. En fazlasından topraklamalı ve akım korumalı bir priz al tak. Yok illa topraklama dersen bütün evin tesisatını yenilemen gerekir.
Bizim bina 1985 ruhsatlı, tek bir odada nedense hafif bir vınlama yapıyordu amfim, o odata Schneider marka Alman tank gibi bir 5'li priz aldım kalmadı ses mes....
 
Aşağıda linkini attığım ürünü deneyen var mı?
Paraziti kestiği iddia ediliyor.
Biraz fiyatı yüksek ama iş görüyorsa kullanılabilir.
Satıcıyla konuştum. Hangi hatta topraklama istiyorsanız o hattın sigortasının yanına monte ediliyormuş.
Yani evin tümünü topraklamıyor.

 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Dağın başında kaçak kulübede oturmuyorsan bu kadar abartı olmaz... yakın zamana kadar binalarda topraklama pek yapılmazdı zaten Türkiye'nin %80'i böyledir. En fazlasından topraklamalı ve akım korumalı bir priz al tak. Yok illa topraklama dersen bütün evin tesisatını yenilemen gerekir.
Bizim bina 1985 ruhsatlı, tek bir odada nedense hafif bir vınlama yapıyordu amfim, o odata Schneider marka Alman tank gibi bir 5'li priz aldım kalmadı ses mes....
Topraklamalı uzatma kablosu ilk defa duyuyorum. Bizim bina 2000 yapımı.

Şu ürün mü acaba?

 
Evet Schneider bu.
Topraklı priz ile bina topraklama karışmasın .... birinde prizin güvenli olması için, diğerinde binanın genel tesisatı söz konusu. Neyse sonuçta bendeki ses kesildi ama bu şu anlama gelmesin, topraklı priz taktım diye sistemdeki sorun çözüldü. Daha fazlası için bir elektrikçiye danış, ben anlamam.

Konuya dönersek bu prize rağmen Bias bende de ses yapıyor üstte bahsettiğim ayarları yapmazsam iki konu karışmasın.
 
Akım korumalı prizleri kullanmadım bilmiyorum ama anladığım kadarıyla içindeki mekanizma zaten toprak hat varsa sağlıklı çalışıyor gibi. Açıkçası çok bilgim yok ama daha yeni cızırtı sorunu olan arkadaşın forumdaki başlığından konuyu hatırlıyorum. Onun da akım korumalıydı ama aşırı dip gürültüsü hatta kaçak çatırdama sesi gibi bir sorunu vardı. Akım korumalı fişi olduğu halde sorununu çözmedi. Şurdan bakabilirsiniz:

Binaya sıfırdan toprak hat sıkıntılı bir iş olabilir. Eskiden yalancı toprak hat diye prizin içinden toprağı nötr'e bağlanıyordu. Öyle yapıp uzun süreler kullandım ama elektrikçi değilim, ne garanti verebilirim ne sorumluluk alabilirim. Sadece araştırma için şunlar da var demek gibi düşünün.

Eski ev bile olsa banyo ve mutfak prizleri topraklı oluyor, önce oralarda bir deneyip hala aynı sorun var mı yok mu? diye bir sonuca varabilirsiniz. Toprak hat döşeme konusunda elektrikçiye bir sorup detaylı bilgi de alınabilir. Duruma göre kırmadan sadece duvar içinden özel aparat ile kablo döşeyebilirler. Ne kadar sağlıklı olur, onu bilemiyorum.

Akım koruyucu da alın tabii, o da paraziti azaltıyor deniyor. Mutlaka faydası vardır ama topraklama sorununu halletmiyor. En azından verdiğim linkiteki arkadaşın cızırtı sorununu halletmemiş. Kolay gelsin.
 
Topraklı hattı yoksa topraklı priz tek başına bir işe yaramayacaktır. Bu durumlarda sıfırlama yani nötr-toprak bağlantısı yapmak ise çözüm değildir aksine tehlikelidir. Toprak hattı çektirmenizi tavsiye ederim.
 
Geri
Üst