Hot Box

Merak...

Two-Notes-Captor-3.jpg


Bu Captor ve gördüğüm kadarı ile ile .68mH bir indüktör var. Ki bu tiz taraf için değil mi? Bir indüktör ve herhalde 50Ohm falan bir direnç ile o tarafı halletmekte.

Sanırım Evren bey, öyle midir? Ben de Mehmet... Bir iki bir şey sorayım hazır buradayken ve konumuz da varken. Evren bey, sizinki de sanırım bu kafada değil mi?

bpt3pmobzva9qbgzg.jpg


Suhr Reaktive Load veya Aiken'de ikisi de var sanırım, yani bir bass tarafı ki bu da Gear Page'deki sizin de bileceğiniz devre şemasındakine göre bir bipolar kapasitör de istemekte...

Bu gereksiz diye mi yapmadınız? Merak... Bendeki maksat mali falan değil, yapılsın millet bol bol lambalı amfi kullansın falan şeklinde biraz daha militan bir bakış.

:)

Trafo saranlar indüktör sararlar mı 3 5 tane onu bilemiyorum... Bir sorasım var ama az sayı olması sanki beni korkutuyor... Yapacak olsak fikriniz var mı?

B
 
@StratoMaster

Merhaba Mehmet Bey,

bu başlığın açılmış olduğunu hatırladım ve sorularınızı şimdi gördüm.. Kusura bakmayın.. Dört aydan fazla geçmiş olsa da cevap yazayım dedim.

Paylaştığınız Captor fotoğrafında kabin rezonansını simüle etmek için gereken kallavi trafo ve kondansatörün (kondansatörlerin) olmadığı görülebiliyor. 0,68mH ve muhtemelen 47-50 ohm'luk paralel direnç tiz tarafı için. 0,68mH normalden yüksek bir değer, çünkü bobinin iletken bir kutu içindeki değeri dışardakine göre düşük oluyor. Evet.. Benim cihaz da bu kafada..

Suhr reactive load, Aiken başlığındaki mantıkla üretilmiş bir cihaz. Kabin rezonansını verebiliyor.. Aiken başlığındaki örneklere göre, belki biraz maliyet kaygısıyla ve belki de cihazı küçültmek için Suhr bipolar elektrolitik kondansatör kullanmış sanıyorum. (Aiken de bu işin mucidi falan değil tabii ki. Kendisinin de böyle bir iddiası yoktur mutlaka. 1960 tarihli Radiotron Designer's Handbook'ta bu hikaye var.. Daha eskilerinde de mutlaka vardır.)

uOCYtbOl.jpg


Kabin rezonansı konusuna girmeme sebebim öncelikle maliyetti, sonra da kutu büyüklüğüydü. Ayrıca load box'ın kabin rezonansını yansıtmaması beni çok rahatsız etmiyor. Muhtemelen bir çok insanı çok rahatsız etmiyor, yoksa Captor bu kadar da satmazdı sanırım.. Öte yandan olmamasını tercih edenler de vardır mutlaka.

Trafocu tarafını bilmiyorum. Çalışabileceğim trafocu da bulamıyorum ve önerilere açığım., Kendim sarıyorum bobinleri. Kabin rezonansını veren bir load box üzerine de çalışmaya başladım. Belki bu sene bitirebilirim..

"Lambalı amfilerin çokça kullanılması gerektiğine dair militanca bakışınızı" da paylaşıyorum.. 🙂

Evren

👋
 
Son düzenleme:
Geri
Üst