Bilgisayar Harici Ses Kartına Takılı Condenser Mikrofonu Görmüyor

Herkese merhaba, iyi akşamlar.

Yaklaşık 2 aydır debelendiğim bir problemi sizinle paylaşmak istiyorum.

MXL 990 model condenser mikrofonum Behringer UMC22 adlı harici ses kartına takılı vaziyette çalışıyordu. Hatta herhangi bir driver yüklememe bile gerek kalmadı, ses ayarlarından giriş ve çıkış ayarlarını yaptıktan sonra ''Codec MXL'' adında görünüyordu mikrofon. Bir akşam bir arkadaşım -kendisi müzik yapıyor- bilgisayarımda vakit geçirdikten sonra Codec yazısı kayboldu ve ses kartı da mikrofon da görülmemeye başladı. Yüzlerce sayfa forum yazısı okumama rağmen sorunu bir türlü çözemedim. Behringer UMC22'nin driverını yükledim fakat bu sefer de Twitch üzerinden yayın açtığımda ya da Streamlabs ile video kaydettiğimde, ses sadece sol taraftan gelmeye başladı. İşin garibi, Discord'da konuştuğumda karşı tarafa sesim 2 kulaklıktan da gidiyor.

Kablolarda hiçbir problem yok, ses kartını laptop'a taktığımda driver olmaksızın çatır çatır çalışıyor ve mikrofonu görüyor. Ses kartı driverlarında eksik var mı yok mu onu da anlamadım ama neden 1-2 saat içinde mikrofon kaybolsun ki? Husumetliydik o sıralarda, bir şey yaptı diye düşünüyorum.

Sorunu net olarak saptamaktan dahi acizim, İzmir içinde işin ehli biri varsa gereken ücreti ödemeye de razıyım yeter ki bu sorunum çözülsün artık.

ÖZET: Condenser mikrofon Behringer UMC22'ye bağlı. Bir gün durup dururken bilgisayar mikrofonu görmemeye başladı ve mikrofon takılı değil yazısı belirdi. Driverlar vs. güncellendi, bir eksik yok. Daha önce Behringer'in driverına gerek olmazken yükledik bu sefer de kaydedilen ses kulaklığın sadece solundan gelmeye başladı. Kulaklık çalışıyor (2 taraftan da ses alabiliyorum), mikrofon ve ses kartı çalışıyor, başka bilgisayarda taktım direkt çalıştı.

Anakartım Asrock BM450 Pro4
Mikrofon MXL 990
Ses Kartı UMC22

İlgi ve alakanız için şimdiden teşekkürler.
 
Belki denemişsinizdir ama ses kartının üzerinde veya yazılım kısmında +48v veya Phantom power yazan bir tuş vesaire var mi?

Kullandığınız mikrofon kondanser bir mikrofon olduğu için bu güce ihtiyaç duyuyor ve belki siz yanlışlıkla kapatmış olabilirsiniz, dolayısıyla ses alamıyor olabilirsiniz.

Çok basit bir çözüm ama başka yerlere bakmadan kontrol etmekte fayda var.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
@Eureka ses kartı üzerinde herhangi bir oynama olmadı, bahsettiğiniz tuş aktif durumda. Fiziksel olarak hiçbir değişim yok, yazılımsal olarak bir şeyler kaldırılmış olmalı ki pc görmüyor.
 
Ben mikrofonun XLR kablo ile bağlandığını varsayarak yazmıştım, USB mikrofonmuş. Dolayısıyla cevabım maalesef geçersiz kalıyor zaten :)

Bol şans.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Ses kartı usb ile bilgisayara bağlanıyor. Mikrofon usb'li değil, 3 dişli bir girişi var. Zaten problem orada değil dediğim gibi, taktım ve çalıştı. Hatta 1 ay boyunca yayın açıp Streamlabs ile video kayıtları aldım herhangi bir problem yoktu, fiziki olarak hiçbir değişim yok.
 
Ben de UMC 22 ses kartı kullanıyorum. Mikrofonun 6,3 mm kablosu vardı inst2 den bağlayınca tanımıyordu. Sonra üç dişli xlr kablo alıp mic bölümünden bağlayınca sorun çözülmüştü. O yüzden sordum. Asio Driver yüklü mü bilgisayarda?
 
Denetim Masası'nda sağ üstte görüntüleme ölçütüne "küçük simgeler" seçtikten sonra gelen ekranda Ses seçeneğine tıklayıp kayıt sekmesine gelirseniz (tabi ilgili mikrofon ve ses kartı bilgisayara bağlı ve açık olmalı) mikrofonunuzun burada görünüyor olması lazım. Emin olmak için ilgili pencerede boş bir yere sağ tıklayıp devre dışı bırakılmış aygıtları göster demek ve bağlantısı kesilmiş aygıtları göster demekte fayda var. Bunu dedikten sonra mikrofonunuz listeye geldiyse sağ tıklayıp etkinleştir diyebilirsiniz. hatta o ekranın resmini atarsanız daha faydalı olur. O ekranı kurcalarsanız problemin çözüleceğine eminim. Bence çözüm orada yatıyor.

İlaveten gelen ekranda "stereo karışımı" gibi bir şey varsa onu da aktif edip deneyebilirsiniz. O da etkiliyor olabilir.
 
Geri
Üst