Home Studio dip ses problemleri

Arkadaşlar hepinize iyi akşamlar. Çözülmeyi bekleyen insanlık için küçük ama benim için kocaman bir sorunum var. Konu hakkındaki bütün önerilerinize açık olacağım.
Sorunumu izah edecek olursam madde madde sıralamak herkes için daha sağlıklı olacaktır.

  • Roland Quad Capture ses kartı ve Hughess and Kettner DI box ve Presonus eris 5 aktif monitörlerini kullanıyorum.
  • Gitarımdan jack kablosuyla di box'a giriş sağlıyorum. XLR kablosundan output sağlayıp ordan da ses kartına girerek bilgisayara sinyal gönderimini sağlıyorum. Dı box'a besleme sağlamak için 48v phantom seçeneğini aktifleştiriyorum. Ses kartımda giriş sağladığım kanalın gain seviyesini peak yapmayacak şekilde saat 13.00 yönüne kadar açıyorum.
  • Ardından kullandığım daw programından mono kanalı açıp di sinyali kontrol ediyorum. Burada di sinyalinde minik bir cızırtı sesine maruz kalıyorum.
  • Gitara dokunmadığım halde daw programının mikserinde ana çıkışta ses sinyalleri olduğunu görüyorum.
  • Gitarın bağlı olduğu mono kanalda ise hemen hemen aynı seviyelerde bir ses çıkışının olduğunu görüyorum.
  • Bu di sinyalini kesmek input yaptığım kanalın gain seviyesini kısıp duyulmayacak seviyeye indiriyorum. ( gain saat 12 yönünde )
  • Ve ardından amfi simülasyon programını açıp input ve output seviyelirini kontrol edip denge sağlıyorum.
  • Amfi ve kabin simülatörünü devreye soktuğum anda inanılmaz bir dip gürültüsüyle karşılaşıyorum. Sorunumun kaynağını henüz çözebilmiş değilim.
Bir çok türkçe ve yabancı kaynak olmak üzere bu problem üzerinde haftalarca araştırma yapıyorum.
Bulunduğum apartmanda topraklama hattı sadece mutfakta var.
Sorunun kaynağı topraklama hattından olduğundan şüphelenip mutfaktaki toprak hattından sistemimin bulunduğu odanın prizine ek hat çekerek topraklama yapıyorum. SORUNUM ÇÖZÜLMEDİ VE MUHTEŞEM BİR GÜRÜLTÜYLE BAŞ BAŞAYIM.
  • EDİT : ARKADAŞLAR BAHSETTİĞİM GÜRÜLTÜNÜN SEVİYESİ OLDUKÇA FAZLA. BU YÜZDEN NOİSE GATE, NOİSE REDUCTİON, X NOİSE, Z NOİSE GİBİ PROGRAMLARIN BU SESİ KESMEM İÇİN THRESHOLD SEVİYELERİNİ MAKSİMUMA GETİRMEM GEREKİYOR. KİMİ PLUGİNLER SESİ KESMEYİ BAŞARSA DA KİMİSİNDE HALA GÜRÜLTÜYE MARUZ KALIYORUM. BU PROGRAMLARLA GÜRÜLTÜYÜ YOK ETTİĞİM TAKTİRDE BİLDİĞİNİZ ÜZERE GİTARIN TONUNDAN ESER KALMIYOR. LÜTFEN BU GÜRÜLTÜ KAPISI PROGRAMLARINI ÇÖZÜM ÖNERİSİ OLARAK SUNUP KİMSENİN VAKTİNİ ÇALMAYALIM :)
  • EDİT 2 : GÜRÜLTÜYÜ FARKLI KABLOLARLA, FARKLI DAW PROGRAMLARINDA, FARKLI AMFİ SİMÜLATÖRLERİNDE VE DİĞER GİTARLARIMDA DA DENEMİŞ BULUNMAKTAYIM. BAS GİTARLARIM DA DAHİL. SONUÇ YİNE AYNI SORUN VE HÜSRAN :(
  • EDİT 3 : KONUYLA İLGİLİ OLARAK DAW PROGRAMINDA, YUKARIDA YAZMIŞ OLDUĞUM MADDELERDE MİXERDEKİ VE KANALDAKİ Dİ SİNYALİNİN EKRAN GÖRÜNTÜSÜNÜ PAYLAŞIYORUM.
Studio One - 2020-07-17 dmrca 17.07.2020 20_50_36_LI.jpg

SES KARTINDAKİ GAİN SEVİYESİ 13.00 YÖNÜNDE
  • BAHSİ GEÇEN GÜRÜLTÜLÜ SESİN TOPRAKLI VE TOPRAKSIZ SES ÖRNEKLERİNİ HEMEN ALTA PAYLAŞIYORUM. ( ÖRNEKLERDE KULLANILAN AMFİ MODELLEMESİ, YÜKSEK GAİN SEVİYESİNE SAHİP VE AMFİ FLAT AYARLARINDA )
  • TOPRAKLI
  • TOPRAKSIZ
ABİLERİM, KONUYLA İLGİLİ OLARAK SİZLERDEN GELECEK HER TÜRLÜ YARDIM VE DESTEĞE AÇIK OLDUĞUMU BELİRTMEK İSTERİM.
SÜRÇÜ LİSAN ETTİYSEK HERKESTEN ÖZÜR DİLİYORUM.
 
Son düzenleme:
Hocam şimdi ses kartı ile ya da kullanılan ekipmanlarla ilgili bilgim yok ama ses örneklerindeki dip gürültüsü bana devrede parazit yapan bir alet olduğu izlenimi verdi. Bir ihtimal olarak bunu değerlendirdiniz mi? Topraklı ve topraksız dip gürültüsü çok farklı duyuluyor. Yani topraklama ile bir kısmı gitmiş ama alttaki manyetik dalga atımı gibi bir gürültü sabit kalmış. Bunun da sebebi elektrik hattında buna sebep olacak aletlerdir. Akım korumalı prizlerin bir miktar faydası olduğunu söylüyorlardı. Onu denediniz mi bilmiyorum (ben denemedim), topraklanmış prizde akım korumalı priz belki fazladan bu tarz parazitleri temizleyebilir.

Yani tamamen farazi olarak şunu deneme imkanı varsa deneyin derim. Eğer evdeki bir elektronik aletten kaynaklanıyorsa diye bunu öneriyorum. Kullanılan priz hariç tüm şalterleri indirin. Elektrik olan prizdeki tüm elektrik aletlerinin fişini çekip bir deneyin. Eğer bunun faydası olursa prize takılı bir alet parazit yapıyor demektir ki benim ilk duyduğumda aklıma gelen bu oldu.

Dediğim gibi ekipman ya da bağlantıları ile ilgili bir sorundan da olabilir. O konuda bilgim olmadığı için bir şey söyleyemedim. Kolay gelsin, baya baya delirtecek düzeyde bir ses var. Tabii soundcloud'daki sesi normal ses seviyesinde duyduğunuzu varsayarak söyledim. Bu tarz seslerin temizlenmesi her zaman sesi daha kötü hale getiriyor. Kaynağı bulup çözmek gerekiyor. Örneğin bu kadar olmasa da benzer şekilde bir dip gürültüsünü klima açıkken bas gitar kanalında duyuyordum. Bir sürü noise gate denedim ama çare olmadı. Çareyi klima kapalıyken kayıt almakta buldum artık, böyle de bir durum var yani.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
merhabalar hocam

şöyle ki bahsetmiş olduğunuz akım korumalı prizlerden haberim var lakin sistemin kurulu olduğu odaya yeni toprak hattı çektim ve sorunla hala karşı karşıya olduğum için o alternatifi es geçmişim ne yazık ki.

bazı edindiğim bilgilerin sonucunda topraklama hattı direncinin yetersiz olduğu öne sürülüyor, örneğin buzdolabıyla beraber çalışılması gibi,, maalesef ki öğrenci evindeyim ve bu değerleri ölçebilecek alet edevatım yok. ama her ihtimale karşı toprak hattını çektiğim prizi boş bıraktım, iletken kablo haricinde prizi tamamen boşa çıkarmış durumdayım.

sorunumun kaynağının artık kullanmış olduğum ses kartının preamplarıyla ilgili olduğunu düşünmeye başladım, imkanım olan her alternatifi denedim :(

bahsettiğiniz akım korumalı prizi test edeceğim, bilgileriniz için de çok teşekkür ederim.
 
Geri
Üst