Kızılağacın çeşitleri

Merhabalar sx marka nın 1500 tl ye satılan gitarlarında amerikan kızıl ağaç kullanıldığı yazıyor açıklamalarında. Benim sorum fender ler de kızılağaç kullanıyor yani biz sx marka gitar alıp manyetik takviyesiyle fender strat yada tele tonlarına yaklaşılır mı
 
Halihazırda zaten fender tele ve strat tonlarına yakın zaten, ancak hicbir zaman Fender'in tonunu vermeyecektir. Zira olay sadece ağaç ve manyetik değil. Fender strat manyetikleri taksanız bile köprü kalitesi, kalın bir kalıp şeklinde sap ve gövde cilası ve az biraz da elektronik devresi sizi klasik Fender tonunun o bilindik ve kulağı mest eden nuanslarindan mahrum bırakacaktır. Yine de fabrikasyon dertlerinden arındıran iyi bir setup sonrası fiyatına göre gayet mutlu edecektir. Ağacın kalitesi konusunda o kadar yetkin değilim ancak eger gitar stok haliyle güzel bir tini ve sustaine sahipse modifikasyonla kesinlikle daha da iyi olacaktır.
 
Ağaç üstünden değerlendirmek çok yanlış olur. Solid body elektrogitarlarda, her şey gibi, ağaç elbette enstrümanın nihai sesine etki eder. Eder de hele ki Fender tipi gitarlarda ağacın temel işlevi parçaları üstüne tutturmak için bir platform oluşturması aslında.

Bu arada en kaliteli donanım sizin en sevdiğiniz tonu verir diye bir kaide yok. En kaliteli donanım, en sağlam olan donanım haliyle. Fakat kimse sizin kaliteli ve pahalı donanımın son sese etkisini tıngırdak teneke donanımdan daha çok veya az seveceğinizi garanti edemez.

Her neyse, SX tipi gitarlar doğrudan Fender taklidi olarak üretiliyorlar. Dolayısıyla, tele tonu veya strat tonu olarak bilinen şey neyse onun bir varyantını alırsınız. Bazısı iyidir bazısı kötüdür. Çalıp da severseniz gerisi boş. Ha Fender midir? Değildir. Sapta Fender yazmıyor sonuçta.
 
1000 liralık gitar üretsem, markanın adı da sx olsa amerikadan değil de isterse marstan kızılağaç getirsinler en kalitesiz olanlarını bu gitarda kullanırım.
Bu arada ağacı gitar firmaları kendi kesmiyor. İşlenmiş odun satan toptancılardan alıyorlar. Yani o toptancılardaki en ucuz kızılağaçlar geçiyor bu SX gitarları yapan adamların eline. Yani senin gitarındaki ağacın kalitesiyle fenderlerdeki ağacın kalitesi farklı. Ağacın amerikan olması hiçbir şeyi değiştirmiyor, o büyük çoğunlukla pazarlama stratejisi. Kargo masrafı yok diye amerikada en çok yetişen ağacı seçmişler gitar yapmak için.
 
Geri
Üst