Akor Geçişlerinde Hızlanmak

Merhaba, gitara yaklaşık 8 ay önce başladım. Akorları ve Bareli Akorları gayet iyi basabiliyorum fakat akor geçişlerinde çok zorlanıyorum. Örneğin Am'den G'ye geçerken ya da ard arda 3 bareli akor basarken. Bunun hakkında çalışma önerirseniz sevinirim kesik kesik çalmaktan üzülüyorum çünkü.
 
Peki metronom kullanacağım teşekkürler. Önerdiğiniz bir parmak egzersizi var mı ?
6. telde 1-2-3-4, sonra 5. telde aynısı, 1. tele kadar böyle in, sonra bir yana kayarak yukarı çıkmaya başla: 2-3-4-5 gibi, bunu da 6. tele çıkana kadar devam ettir sonra gene yana kay ve örüntüyü devam ettir. Alternate picking ile yap. Şarkı çalışırken orjinal metronomundan biraz daha düşüğe ayarlayıp çalışmaya başla öncesinde de bu ısınma egzersizlerini yap.
 
Akor geçişlerinde hızlanmanın en iyi yolu akor kalıplarını refleks haline getirebilmektir. Bunun için de akor basarak ve metronom kullanarak bol bol ritm ya da arpej temelli şarkılar çalman lazım. Zamanla parmaklarının otomatik olarak geçmek istediğin akorun kalıbını aldığını fark edeceksin. Parmak egzersizleri akor hakimiyetinden ziyade solo tekniğini geliştirmeye yardımcı olur, o farklı bir olay.
 
Akor geçişlerinde genelde ‘yapamıyorum’ yanılgısına düşülüyor. İşte bu süreçte üzerine ne kadar giderseniz, o kadar öğrenirsiniz, basitleşir. Nota değerleriyle beraber harmanlayıp metronom kullanarak çalışarak keyifli hale getirebilirsin. Ben mesela şarkı çalmayı sevmezdim, full gain distortion modda metronom ile beraber çalışırdım akor geçişlerini. Bence öğrenme aşamasında uygulanması gereken en sağlıklı yöntem: Bastığın Akorun adını tekrarlayarak çalışmak, bunu bona çalışmasıyla harmanlamak ve tek döngü içerisinde tüm akorlara basmak. Mesela önce C-D-E-F-G-A-B akorlarını, ardından tam terzi dizilimi çal, tüm dizilimi guitar pro’dan elinle yaz, ardından kafana göre değiştir ve mümkünse kaydet(gelişimini gözlemlemek için) Çok değil, günde 1 saat tekrarlansa 20 günde çok iyi yol alınır. Bu sayede kazanacağın şeyler gamlar ile birebir ilintili olacak. Kullandığın gam dizilimine göre kullanılması gereken akor dizilimini çoktan kavramış olacaksın.

Bir not: tüm bunları ilk 3 perdede uygula.
 
Yukarıda da belirtilmiş, sürekli çala çala otomatiğe bağlaman gerekiyor. Gitar çalmanın çok büyük bir çoğunluğu kas hafızası ve gerekli kasların kuvvetlenmesidir. Mesela sağ elle yazan biri sol elle yazamaz ama bunun en büyük sebebi o kalemi yorulmadan sağlam tutacak kas bölümleri ve milimetrik oynatacak kas hafızasının olmayışıdır. Kıssadan hisse, yazı yazmayı öğrenmek gibi düşünmek ufkunu biraz açabilir. Zorlandığın akorları ve geçişleri yavaştan başlayıp sürekli çalarsan zamanla hepsi olur.
 
Geri
Üst