Odyofilleri piste alalım

Benim merak ettiğim bir konu var:
Studyo ses kartları ile DAC'ler arasında ne gibi farklar var? Ben hem kaliteli bir kaynaktan müzik dinlemek hem de kayıt yapmak için ortalama bir ses kartı alamaz mıyım? Neden insanlar sadece DAC için binlerce lira ödüyor?
Ses kartının teorik olarak bir DAC olduğunu biliyorum ancak iki farklı ürün olarak piyasada bulunması ve kullanım amaçları bağlamında kafa karıştırıcı geliyor.
Lütfen bildiğiniz bir şey varsa saklamayın söyleyin. 🧐😁
 
Eğer amacınız kayıt vs. gibi bir iş ise ; o zaman üzerinde ADC ve DAC katı olan bütünleşik bir ses kartına ihtiyacınız vardır. Burada ADC analog sinyalinizi DAW'a kayıt ederken ; DAC katı işlenmiş sinyali hoparlörlerden / kulaklıktan duymanıza veya analog bir outbord cihaza ( örneğin SSL Fusion vs. gibi bir analog işlemciye ) taşımanıza yarar.

Tek başına harici DAC ise ; sadece yukarıda DAC için yazdığım görevi yapar. Diğer görevleri yapamaz. Dolayısıyla amaç sadece müzik dinlemek ise ; genellikle harici DAC'lar kullanılır ve tercih edilir. Çünkü harici DAC'lar ; bütünleşik cihazlar olan ses kartlarının üzerindeki DAC katlarından teorik olarak genellikle daha kaliteli olur. Bu nedenle daha çok tercih edilir.

Ama bu durum ; bütünleşik ses kartından müzik dinlenmez anlamına hiç bir zaman gelmemeli. Ses kartı ile de gayet iyi bir şekilde müzik dinlenebilir. Hatta günümüzde öyle bütünleşik ses kartları var ki ; üzerindeki DAC katının kalitesi piyasadaki bir çok harici DAC'dan çok daha kalitelidir.

Bu durumu hemen somutlaştıralım : Örneğin 5000.-TL'lik bir ses kartı mı alınmalı yoksa 5000.-TL'lik bir harici DAC mı alınmalı ? Eğer amaç sadece müzik dinlemek ise tabii ki 5000.-TL'lik harici DAC tercih edilmeli.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst