Aynı Notalar Farkı ?

Selamlar,
Gitarın ilk üç perdesinde gitarda çalınabilecek çoğu notalar var ve ilk üç perdenin ötesinde de teorik olarak aynı olan notalar var. Örneğin 1. telin 1. perdesindeki F notasıyla 2. telin 5. perdesindeki F notası teorik olarak (Teorikten kastım portede gösterimi) aynı. Ama niçin çoğu şarkıyı ilk üç perdeden çalmak yerine diğer perdelere kayıyorlar ?
 
Son düzenleme:
Aynı yerde gösterilmiyorlar.

transpoz-syoncetvel-4_orig.jpg
 
Örneğin 1. telin 1. perdesindeki F notasıyla 2. telin 6. perdesindeki F notası teorik olarak (Teorikten kastım portede gösterimi) aynı.
İsim olarak ikisi aynı notalardır ama tınıları farklıdır. Tını farklılığı tuşedeki pozisyon değişikliği, bu değişiklikle birlikte gelen tel gerginliği, telin kalınlığı, telin sarımlı veya sarımsız olması gibi nedenlerle oluşabilir.
 
Ama bir şarkıda aynı notanın tınısı farklı olanı çalınırsa hata yapılmış olmaz değil mi ?
Hata olmaz. Hatta dinleyicilerin muhtemelen çoğu durumu anlamaz. Bu daha çok çalan kişinin anlık hissiyatıyla alakalı bir durum. Genel olarak tuşenin alt tellerin ilk perdelerinden üst tellerin ileri perdelerine gittikçe tını daha kapalı, koyu bir hal alır. Diğer yönde hareket ettikçe daha açık, parlak tınlar.
 
Geri
Üst