2. el alınan ürünü kullanıp, Kar etme çabasıyla satmak

Bana etik gelmeyen olaydır.Yahu türk lirasının 1 yılda kaybettiği değer senin 2. sahibinden sattığın gitara ne kadar yansıyabilir ? Sizce de bir gitarı 2. el alıp 1-2 sene kullandıktan sonra alınan fiyatın üstüne satmak doğru bir hareket mi ?En azından aldığın fiyata sat değil mi ? Özel durumu olanlar istisna tabii ancak sırf keyfi olarak kar etmek için satmak çok düşüncesizce bence...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Dolar üzerinden düşünüldüğü zaman kâr olmuyor ki zaten? Enflasyon düzenlenmiş fiyatına satmak mantıksız bir hareket değil zira ürün değeri artmıyor; para değer kaybediyor.
paranın kaybettiği değerin de üzerinde kar etme çabasına girenlerden bahsediyorum...Ayrıca bu noktada gitarı 2. el aldığından dolayı hesabını oranlayarak yapıyorum.Eğer kullanım süresinden hiç düşmemişse gitarın fiyatını bu bana doğru gelmiyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Ben 2008 de Suhr’a gitar yaptırdım dolar 1.1 TL miydi neydi. 3500 TL civarı bir para ödemiştim. 3500 liraya mı satıcaz şimdi gitarı?
Burada bahsettiğim gitarlar üst segment veya pro çalanlara hitap eden gitarlar değil.Gitara başlamak isteyen bir kesimin hayallerini baltalamak...Gerçekten empati yapma konusunda bir sıkıntımız olduğunu düşünüyorum.
 
Bitmedi bu muhabbet ... kim neyi kaça isterse satar, bize ne. Ürünle ilgili yanıltıcı veya yanlış bilgi vermedikçe sorun yok, fiyat alıcının ödemeye razı olduğundan yüksekse zaten satamaz.
Bu zihniyet yüzünden zaten 2. el piyasası çoğu ürün için kar etme isteği üzerinden yürüyor.İsteyen istediği fiyatta satınca piyasa yükseliyor.Tabii adam sadece kendini düşünebilir de.Başkasını düşünmemek zaten bu noktada bana yanlış gelen şey.İsteyen istediğini yapar elbette herkes etiğe uyuyor diye bir durum yok...
 
Gitar otomobil mi ki yaptığı kilometre bazında değer kaybına uğrasın? O zaman 20 yillik gitari yok pahasına satalım. Perdeleri aşınır, orası burası paslanır, köprüsü ayar tutmaz olur tamam ama bakımlı, sorunsuz ve temiz bir gitarı satana kimse "sen bunu çaldın, kullanım parasını düş " diyemez. Gitar calinmak icindir.

Ikinci el piyasasını alim talebi oluşturur. Bir A ürünü ortalama 5000 TL ye satilabiliyorsa onun ikinci el degeri odur. Aynı A ürünü piyasada başka yoksa da benzerlerinin ve sıfır fiyatının düzeyi yine ikinci el yaklaşık değerini belirler.

Bundan gayrı her turlu laf boş hacım 😄
 
2017 de sifir fiyati 2500 olan gitar emin olun suan 5000, 6000 olabilir. Ayrica gitari alan kişinin kaça aldigindan bağımsız olarak, fiyatını sıfır fiyatının %60ina satması en doğal hakkı. Sizin hayalleriniz icin kimse ucuza satmak degil sonucta.
 
Çok saçma argümanlar kusura bakma, hele de etik kutik değil bakış açısı .... ha biz de isteriz fiyatlar çok artmasın da bizim gönlümüz olsun diye tüm dünyanın üzerine ekonomiler kurduğu arz talep dengesi fiyatı belirler prensibi üç beş amatörün gitar alma hevesi baltalanmasın diye mi değişecek.
 
Yanlış adrese çatıyorsunuz. Ülke ekonomisini bu hale getirenlere çatmanız gerekli.

Kaldı ki al sat işlerinde sistem basit.
Bir ürünü satmak isterseniz, o ürünün sıfır fiyatına bakarsınız, ürününüzün kondisyonuna, 2. elde rekabet ettiğiniz diğer ürünlerin fiyatlarına ve kondisyonlarına, bir de nakite olan ihtiyacınızın aciliyetine bakarsınız.

Bu koşullara göre bir fiyat belirler ve ürününüzü satmaya çalışırsınız. Zaten yanlış bir analiz yaparsanız da satamaz ve ürün fiyatını düşürmeniz gerekir.

Sonuçta sıfır veya ikinci el aldığınız bir ürünü satacağınız zaman bu şartlar değişmiş olabilir. Mesela ürüne bakım yapmış ve eksikliklerini gidermiş olabilirsiniz. Çok iyi bir ürün, talep yüksek olmasına rağmen üretimden kalkmış olabilir. 1000$’a alınan bir ürün 5000$’a ikinci el de satılabilir. Döviz kuru veya vergi kaynaklı ürünün sıfır fiyatı artmış olabilir ve 2. el kondisyonundan dolayı sıfırının %40’ına sattığınız bir ürünün 2. el piyasa fiyatı yine artacaktır. Tabi çok acil paraya ihtiyacı olan birisi 20k liralık bir enstrümanı isterse 5k’ye, 2k’lik ürünü 500 liraya bile satabilir. Alan için bu yaptığın etik değil diyemeyiz.

Para kazanmak için insanlar ömürlerinden fedakarlık ediyor ve çalışıyorlar. Mesela 3000 tl net maaşlı biriyseniz, günlük 100 tl kazancınız vardır, tabi yemek/temizlik/kira/fatura vs. yaşamsal harcamaları da çıkmanız gerekli. Vakit=Nakit. Doğal olarak satılan bir üründe 100 TL’lik bir indirim, 2-3 günlük mesai sonucu birikime denk gelecektir. Ne satın alan, ne satan kişi ömründen harcadığı zamanı öyle kolayca bırakmaz. Sonuçta piyasa kendi fiyatını belirler.

Bu yüzden enerjinizi hayatınızın birim zamanının ederini arttırmak için harcayın. Bir de gün be gün azaltanlara, çalanlara yöneltin. Hayallerinizle oynayan onlar. Gerçi yok ya, pardon, bizim dolarla, euroyla işimiz ne ki?
 
3 ay önce dore müzikten hem indirimdeyken hem de sıkı pazarlıkla.3000 liraya Epiphone Hummingbird Pro aldım.Şuam güncel fiyatı 4300 tl.Pazarlıkla 4000 tl.Şimdi ben bu gitarı Şuanki sıfır fiyatının %60 ına koyarsam Etik değil öyle mi ? 3000 Liranın %60 ına koyup satarsam ben ne Alacağım peki yerine Markasız bir akustik mi?.O halde satmamın ne anlamı kaldı ?

Kaldı ki diyelim 3000 liraya Meksika strat aldım bugün Fiyatı ucuz diye.Çaldım,bana uymadı çok sevmedim veya başka istediğim bir gitar ilana düştü.Gitarın bakımını yapıp,parlatıp,iyi bir şekilde ayarlayıp 4000 e ilana koydum yarın.
4000 piyasa için şuanda gayet normal bir rakam.Hatta uygun bile.Ben sırf bunu yaptığım için etik dışına çıkmış oluyorsam,Size kafanızdaki Ütopya içerisinde mutluluklar dilerim.
 
Bana etik gelmeyen olaydır.Yahu türk lirasının 1 yılda kaybettiği değer senin 2. sahibinden sattığın gitara ne kadar yansıyabilir ? Sizce de bir gitarı 2. el alıp 1-2 sene kullandıktan sonra alınan fiyatın üstüne satmak doğru bir hareket mi ?En azından aldığın fiyata sat değil mi ? Özel durumu olanlar istisna tabii ancak sırf keyfi olarak kar etmek için satmak çok düşüncesizce bence...

Nasıl yani mesela bende ec1000 var 1500 liraya almiştım şu an piyasadı 6-7 bin tl. Ben 1500e aldım diye 1500e mi satayım? Ben deli miyim? Beni boşver bunu sen yapar mısın?

Burada daha eski abilerimiz de var, 90lı yıllarda 600.000 tlye fender gibson vs almıs insanlar var. Eski parayala desen bugun 60 kuruş ediyor. Adam 60 kuruşa fender mi satsın, sen ciddi misin?
 
Geri
Üst