Elektro gitarın klavye kararması nasıl geçer ?

Gitarım Squier Affinity Strat. Maple yani beyaz bir klavyesi var ve alalı 1 hafta falan oldu. Hergün 1 - 1,5 saat çalıyorum ve elim acayip terliyo. Yepisyeni gitarın bembeyaz klavyesi bir haftada kapkara oldu. Bunu nasıl düzeltebilirim. Hangi ürünlerle temizleyebilirim. Acaba ter geçer mi klavyeden? İnşallah ağaç teri falan emmemiştir? Daha yeni gitar çalmaya başladım pek bilmiyorum yardım ederseniz sevinirim.
 
O gitarın maple klavyesinde vernik yok, çıplak ağaç. Hatta benim aldığım bir Affinity telenin ince zimparasi bile cok özenli değildi. Yani tahmin edebiliyorum ki ağacın lifleri arasına elinizin teri, kiri vs girmiştir ve onu temizlemek normal nemli bir bezle mümkün görünmüyor. Yapabileceğiniz cok ince çelik yün (0000 no) ile bastıra bastıra klavyeyi temizlemek, artik ciktigi kadar. Ancak sonrasinda yine kararacak. Veya cok ince zimpara ile zimparalamak, ancak tecrubeniz yoksa bunu da onermem. Bence böyle kullanın ve bu görüntüye alışın ama çok rahatsız oluyorsanız karalık daha da derine işlemeden luthiere götürün. Zımpara sonrası ince bir cila atsın. Tabii bunun da bir maliyeti var.
 
Şimdi ağacın çıplak olduğunu okuyunca dehşete kapıldım. İki sebeple, birincisi akçaağacı nasıl çıplak bırakırlar ya hu? Yani ne bileyim torrefied vs. değilse ki ağaca vernik atmaya çekinen tuşeye torrefied ağaç kullanmaz diye düşünüyorum, o sap her türlü çarpılmaya açık. Kesin değil hatta belki %50 bile değil ama normal, vernikli bir akçaağaç tuşeye göre çok daha fazla.

İkinci sebep ise şu: Benim elimden daha önce geçen Squier'lerde vernik çok kalındı, sap ve tuşe dahil. Affinity serisi hiç geçmedi ama onlara yönelik bir önkabul yapmışım ve gözüken o ki faydasız, hattta zararlı olabilecek bilgi vermişim. Akçaağaç tuşenizde vernik yoksa değil nemli bezi, üstüne nefesinizle 'hoh' bile yapmayın. Neyse bir önceki mesajımı sileceğim.

Son olarak, sapınızın cilasını sökmeyin. Tamam eski vintage enstrümanlarda tuşeden kısmi erimiş vernik çok şık duruyor ama gitar için verniksiz akçaağaç tuşe hayırlı değil. Mesela kendi ürettiğim replika blackguard tele'ye ne işkenceler ettim ama tuşeye dokunmadım. Zaten kalın polyester vernik vs. değilse düzenli çalınan her akçaağaç tuşede vernikte erime olacak.
 
Gitarım Squier affinity tele maple bir ağaca sahip gitarımın klavyesi ve çaldıkça klavyesinde siyah lekeler oluşuyor bende onları şuana kadar hep penayla sürtüp çıkartmış veya bir bezle silmiş ve üflemiştim fakat şimdi bunları okuduğumda telaşa kapıldım ne yapmalıyım veya bir şey yapmalı mıyım ya da ne yapmamalıyım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
 
Geri
Üst