İdeal Sinyal Zinciri uzunluğu

Öncelikle herkese selam,

Forumu birazcık karıştırdım ama sorularıma tam cevap bulamadığım için başlık açmak zorunda hissettim.

1- Gitar- Ampli arası zincirimizin minimal ton kaybı yaşatması açısından max. Kablo uzunluğu(ev ortamı kastediliyor, sahne vs profesyonel amaçlı kullanım dışı) kaç metre olmalı? Bunun bir standardı var mı acaba ? En azından hobi amaçlı vakit geçiren insanlar için. Pedal ara kabloları hariç , Gitar ile 1. Pedal arası 1,5 m jak kullanıyorum .son Pedal amfi arası Kablomuz yine birinci ornekte olduğu gibi min. 1,5 m mi olmak zorunda ?

2- Pedal ara kablolarında uzunluğu kısa tutmanın avantajlı olduğundan bahsediliyor fakat önerilen/iyi markaların min uzunlukları 15cm den başlıyor (en azından benim denk geldiklerim). Bu noktada kaliteli bilinen markanın 15 cm ilk kablosu mu ? yoksa çin malı 5 cm kablolar mı ? avantajlı bana biraz çelişkili geliyor. Bir yandan iyi markalar önerilirken bir yandan zincirin kısa tutulması onerıldıgı için bu yorumda bulunuyorum, tecrübeli/ bilgili arkadaşların bu bilgi eksikliğimi gidereceğinden şüphem yok :) Bilgi vermesi için değinmek istiyorum elimde 3 adet pedal (delay,reverb ve wah) mevcut. İlerleyen zamanda drive,loop ve phaser takviyesi düşünüyorum. Bunu göz önünde bulundurarak ; Ernie Ball ın 3 lü paket şeklinde satılan 15cm ilk ara kabloları ile Moore un 5 cm kablolar arasında öneriniz hangi yönde olurdu ?

3- Buffer pedalı zincirde kaç pedal olursa olsun şart mıdır ? Zincirin ilk pedalı olarak tunerlı Buffer olmazsa olmaz mıdır ? Dediğim gibi ev ortamında çalan biri olarak bir Tuner'a pedal olarak harcama yapmayı masraflı olarak görüyorum. Fakat Bu sinyal kaybı zımbırtısından dolayı Tuner ''olmazsa olmaz'' ise bunu anlayabilirim. Hayır öyle değilse bu sinyal kaybını azaltıcı olarak zincirin herhangi bi kısmında Buffer özelliği olan başka bir pedal tunerın getireceği pozitif etkiyi kompanse etmemizi sağlar mı ? Yoksa sinyal kaybını zincirin başlangıcında önlememiz şart mı ?

Şimdiden değerli vaktiniz ve yanıtlarınız için teşekkür ederim
 
Toplam kablo uzunluğu 4 - 5 metreden fazlaysa buffer kullanmak öneriliyor. Pedal ara kabloları 5cm 15cm falan arasında o kadar fark olacağını sanmıyorum. Iyi marka pedalboard kablolarının bir çoğu zaten ihtiyacınıza göre kendiniz kesip biçeceğiniz kitler şeklinde satılıyor. Buffer şart diye bi kural da yok, bufferlı tuner şart diye bir kural ise kesinlikle yok. Benim pedallarımın bir çoğu Boss olduğu için mecbur kendinden bufferlılar ama yani buffer olmasaydı da zerre umrumda olmazdı açıkçası.
 
1-) 1.5 metre olmak zorunda degil istedigin kadar olabilir , uzadikca sinyal kaybi artar fakat oyle abarti degil , yani 1-2 metrenin lafi olmaz.
2-) dandik kablolarin bazilarinin blendaji yok , yani kablonun icinde manyetik alani önlemek icin ince bakir kablolarsan bir ag örülü olur genelde , blendaj olduktan sonra marka onemli degil , 15 cm de olur 5 cm de fakat 10 pedal falan kullanirken ortalik baya bir kablo yumagina donmesin diye minimum tutmak hem sinyal kalitesi hem de derli toplu durmasi acisindan iyidir, benim kablolar genelde 10cm falan civari , bazilari da 30cm civari malum hep yan yana dizemiyorsun , döndügün köselerde falan bazi kablolar uzun oluyoe haliyle . yani 15 veya 5 cok dert degil , kisa olmasi yine tercih sebebi tabi.
3-) buffer sart degil , pedal ve kablolar artinca bi tane koyarsin aralarda bir yerlere , tuner olmasa da olur. Herhangi bir boss isini gorebilir.
 
Geri
Üst