Tel masrafı konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz ?

Dorede mydukkanda bazen stok bitirmek için 3 al 2 öde gibi indirimler oluyor. Geçen doremüzik indiriminden 3 tane dunlop 10-46 almıştım 80 liraya mı ne. Çok cazip oldu valla, 2 tanesi daha kenarda duruyor. 4 gitarım olunca mecbur bu tarz fırsat bulduğumda sömürüyorum hatta bir daha gelirse böyle bi indirim 6 tane alıcam aynı telden yoksa önümüz açık değil.
Dunlop siyah paket 10-46. 3-4 ay oldu Jackson Performer'a takalı. O ilk tonunu tabii ki kaybetti ama bend hissiyatı falan hala çok güzel, paslayan tellerde bend yapmaktan nefret ediyorum. Neredeyse her çalımdan sonra silerim telleri.
 
Ben zor olsada her kullanımdan sonra bir bezle siliyorum telleri tek tek. Ömrünü fazlasıyla uzatıyor. Bir de teli bir süre kullanmasanda paslanıyor. Gitarların tellerini bir anda değiştirmiyorum. Kullanım durumuna göre zamanlıyorum. Kullanmadığım gitara yeni tel takıp 1 2 ay sonra elime aldığımda çalmasamda paslanmış oluyor.
 
Tel bakım ürünlerini pas geçmeyin derim.

Özellikle ghs fast fret kulvarında rakipsiz bana göre. Her çalımdan sonra mutlaka tellerini bununla silip öyle bırakıyorum gündelik kullandığım gitarları. Bazen haftalarca dokunmadığım halde bile hemen her marka telde ton yapısı ve telin dayanabildiği toplam süreç anlamında başarılı sonuç alıyorum. 7-8 gitar üzerinde devamlı kullanıyorum ve en az 6 ila 8 ay gidiyor.

2. tercihim ise jim dunlop ultraglide. Ghs kadar öle bayıla kullanmıyorum bunu; rahatsız edecek şekilde aşırı kayganlaştırıyor telleri ve tuşeye fazlaca bulaşıyor. Çareyi önce bir bez parçasına, sonra tellere uygulamakta buldum fakat sarımlı tellerde mecbur yine telin kendisine uygulamak gerekiyor ve akışkan yapısı sebebiyle illet ettirtiyor. Yine de ghs’in yokluğunda gideri var diyeyim.

Haricinde ise mecbur stokçuluk yapıyorum. Çoğunlukta 7 telli kullandığım için öncelikte tercih ettiğim kalınlıktaki setler olmak üzere arada tekli tellere kadar topluyorum her frsatta.
 
Ben geçen sene herkesin kopardığı Orphee'lerden alıyordum. Aliexpress'te pena hediyeli 7₺'ye geliyordu bir paketi. Gümrük vergisi yoktu tabii. Teller paslanmıyordu resmen. 1 ay önce gitarıma Eirnieball taktım, 2 haftada kullanmama rağmen paslandı. Bir paketi 55₺ olmuş.
 
Ben çaldıktan sonra mikrofiber bir bezle köprüden üst eşiğe doğru tek teli parmakların uçları ile sıkıştırarak temizliyorum. Bütün teller için tek tek tekrarlıyorum. 4 tane gitarım var. Aylardır tel değiştirmedim. Sadece evde takılıyorum. Günde en az 30 dakika çalıyorum. Paslanma vs yok. Faydası olduğunu düşünüyorum. Ayrıca gitar çalmadan önce ellerimi de yıkıyorum.

D'addario EXL120 kullanıyorum.

Tavsiye ederim.
 
Telleri öldüren 2 tane şey var. Birincisi sürekli gerilim altında durması eskitiyor. İkincisi de su/nem teli paslandırıyor.

Gerilimi azaltmanın pratikte mantığı yok çünkü gitarı her elinize aldığınızda tekrar akort yapmak külfet olacak. Ayrıca sürekli geriliminin değiştiği tel bazen sağlıklı bir şekilde akort tutmayabiliyor, zayıf noktaları arttığı için.

Haliyle telin uzun süre dayanması için yapılacak en iyi şey, çaldıktan sonra yukarıda birkaç arkadaşın da yaptığı gibi kuru bir bezle silmek. Ter asidik ve tuzlu olduğu için metalde oksidasyonu ciddi derecede hızlandırır. Her çalıştan sonra silmek büyük avantaj.

Buna ek olarak gitarı odaya değil içinde nem çeken ufak poşetlerin olduğu bir hardcase veya softcase'in içinde tutmak lazım çünkü havada en az %60 civarı nem var, evlerimizde rutubet falan da oluyor. Hardcase veya softcase'de tutmak sürekli elinize gitar alıyorsanız biraz yoracak veya gitarı sergileyemeyeceksiniz fakat daha az hava ve nem ile temas edeceği için tel daha fazla dayanacak. Nem çeken poşet durumu daha da iyileştiriyor tabi. Dolabın gitar sığacak bir gözü varsa o gözü gitar için ayırsanız ve içeri birkaç poşet nem alıcı atsanız daha pratik olabilir.
 
Daddario 25 lik paket alıyorum- biraz daha hesaplı geliyor- şu an kontrol ettim 1000 tl yi geçmiş- 4 gitar için kullanıyorum- cok zorlarsam 1 seneye yakin gidebiliyor- bir tanesi daha az kullanılıyor ( tv karşısında ya da başka birşeyle uğraşırken elde öylesine takiliyorum) - diğer ellerim aşırı terler hastalık derecesinde biraz da bu yüzden her çalış sonrası bezle dikkatlice siliyorum telleri ve diğer aksamlari da -bunun yanısıra belirtildiği gibi nem çeken poşetler ve tel kondüsyonu için üretilmiş ürünleri sürmek de işe yarıyor
 
Elixir bana eskiden de pahalı geldiğinden hiç almıyordum. Onun yerine Ernie Ball kullanıyordum. Fiyatlar yükseldikten sonra Dean Markley'i keşfettim ve artık mutluyum. Tamamen fiyat performans ürünü. Bir süredir de stok yapıyorum elime ekstra para geçtikçe tel alıyorum. Artık pena da stoklamak zorunda kalacağız sanırım.

Telin ömrünü uzatmak içinse tavsiyem; sürekli elleri yıkadıktan sonra çalmak. (Corona'dan beri alışkanlık yaptı ben sürekli ellerimi kolonyalıyorum. :D) Çaldıktan sonra bir bezle telleri temizlemek.
 
ben de 1 senedir ernie ball hybrid var cort x11 de kullanıyorum. çok aktif kullanmama rağmen en ufak paslanma yok halen gayet iyi. ernie ball'dan memnunum tavsiye ederim.
 
Dunlop bir zamanlar almıştım 1 sene kadar önce taktım, kalın tel tınısı bi değişikti, hoşuma gitmedi. Genelde ben de Elixir alacağım zaman 3lü paket alıyorum. Yoksa NYXL alıyorum. Kararmak bi yana kalın teller taze tınısını 2-3 haftada kaybediyor.
 
Geri
Üst