Neden sadece klavyelerde tek sayılarda "DOT" işaret var ?

Aslında dikkatimi çeken bir unsur ama uzun zamandır konu açmak istemiyordum ama cevapta bulamadım..

Klavyede neden tek sayılarda 12 hariç sadece inlay dot çizgi işaret hangisini kabul ederseniz var ? Yani 3-5-7-9-12-15-17-19-21de var.
Ve 12 de çift nokta olmasının sebebi 12 sayısının 2 kısmını mı temsil ediyor ?
 
Temel(bilinen, popüler, en çok kullanılan) akorların genelde gamın 1., 3. ve 5. derecesinin aynı anda çalınmasıyla alakası olabilir. Benim bildiğim varyasyonlar da sırasıyla 7. sesi ekleme, 9. dereceyi ekleme diye gidiyor. Yani aslında boş teldeki notayı kök olarak aldığımızda klavyenin üstünde inlay olan perdeler boş teldeki notanın gam içerisindeki 3., 5., 7., 9. ve 12.(oktav) dereceleri oluyor. Bu da bir çok yönden kolaylık sağlıyor. Örnek olarak akordaki notaları hiç bilmeyen birisi inlaylere göre notaları diğer tellerden çalarak akor oluşturabilir, 1-3-5 bilmesi yeterli teorik olarak.
Yani kısaca; o noktaları 1-3-5 kuralından dolayı o perdelere denk gelecek şekilde ayarlamış olabileceklerini düşünüyorum.
 
Naturel notalara denk geldiğinden olabilir.Sadece do notası gelmiyor onu da absürt durmasın ve oktav ile karışmasın diye re ve do arası yapmışlardır.
 
Geri
Üst