Tüplü Amfi Hakkında Birkaç Soru

arkadaşlar tüplü amfiler ile ilgili birkaç genel soru sormak istiyorum.öncelikle belirteyim ki ben 3 gün önce marshall jcm2000 tsl100 head aldım.aleti kullanıyorum istediğim gibi fakat sorularım farklı olacak biraz... =)

1) Öncelikle bu aletler transistörlüye nazaran daha çok bakım ve özen isteyen amfiler... En iyi şekilde nasıl kullanırım? Sürekli fişte takılı durması bir sorun yaratır mı? Stand by pozisyonunu ne gibi durumlarda kullanmalıyım?

2)1 hafta sonra aleti otobüs ile aydına götürmek zorundayım,nasıl bir paketleme sistemi tavsiye edersiniz? çanta al case yaptır demeyin çünkü 5 kuruş param kalmadı bu aletten sonra.. =) o yüzden daha basit bir geçici yöntem düşünüyorum.. fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim..

3) bu sorumda footswitchle ilgili... alırken footswitch gayet güzel çalışıyordu... ama şimdi ufak bir problem var. 5 yollu ledli marshall footswitch var.. kanallar arası crunch clean lead sorunsuz olarak geçiyorum.. fx i de kontrol edebiliyorum fakat gel gör ki reverb switch i çalışmıyor... 1 gece önce konserde sorunsuz çalışıyordu.. ama yurda döndüğümde çalıştıramadım led yanmadı... aletin reverb de sorun yok pot üzerinden ayarlayınca tamam da footswitch de birşeyler olabilir galiba.yardımcı olursanız sevinirim... =)

4) aletin üzerindeki tube ler stock ve 1 küsür yıllık.ben sonbahar başında yenilemeyi düşünüyorum.. Hi-gain sound taraftarı bir insanım.Piyasada araştırdığım bir sürü tube markası var. Groove,EH,Tung-Sol,Svetlana,Sovtek,Mesa... Hem pre ,hem de power ı değiştirmek istiyorum.. Sizin tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu arada henüz kabinim olmadığından aletin send kısmından sinyal alıp mg10cd ye giriyorum :D Bunun bir etkisi olmaz sanırım ama bu şekilde kullanıyorum,belirtmek istedim..


İlgilenen ,zaman ayıran herkese teşekkürler...
 
LuciferioN demiş ki:
Bu arada henüz kabinim olmadığından aletin send kısmından sinyal alıp mg10cd ye giriyorum :D Bunun bir etkisi olmaz sanırım ama bu şekilde kullanıyorum,belirtmek istedim..


Amfine yük bağlamadan çalıştırmaya devam edersen çıkış trafosunu imha edeceksin.Send den aldığın sinyali değil hoparlör çıkışından aldığın sinyali mg10 a gönder,ama bunu yapmak gayet saçma olacak çünkü 10 watt gücündeki amfinin hoparlörü 100 watt gücündeki amfine fazla dayanmayacak.Neyseki düşük ve orta seviyelerde iyi ses çıkıyor senin amfinden.MG10 daki hoparlör kaç ohm bilmiyorum ona göre amfine takarak çalmalısın.Yük bağlamadan amfini çalıştırma ! Yapacağın en iyi şey en azından 50-60 watt gücünde bir kabin kullanman ki buda yetersiz amfin için ama idare eder.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
uyardığın için çok sağol ya.. şaşırdım şimdi... illa ki bir kabin bağlamam gerekiyor yani.. :? Output mute tuşu var,onunla birlikte kullansam da zararlı mı olur? Neyse ya zararlıysa kullanmam sabrederim 3 ay olur biter.. Dediğin gibi power outputtan sinyal alıp mg ye girersem alete zarar verebileceğimi düşündüm...
 
Power çıkıştan aldığın sinyali mg nin hoparlörüne gireceksin amfinin inputuna değil tabiki aman dikkat :twisted: Mg ye zarar verme riski elbette var ve yüksek, kapasite meselesi dediğim gibi.Amfinin kullanma klavuzuna bir bak orda yeterli açıklama vardır.Belki Mute devrede iken amfi kendini bir yüke bağı olarak görüyordur bilmiyorum.Marshall ın web sitesinde manual e bir göz at derim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
By the nature of the ''V.P.R.'' circuit,we can turn off the signal to the output valves.As the speaker emulating DI output is connected to the same place,this enables the TSL to be DI'd for silent recording,yet maintain the compression and harmonics of a push pull valve stage.

Diyor marshall manualde.Yani virtual power reduction devresindeki gibi çıkış lambalarına giden sinyal kapatılabilir.lamba katının harmonikleri ve kompresyonu output valve ler kapansa bile alınabilir diyor.

Sence output mute ile bağlanabilir mi?
 
Manual a baktım dediğim gibi değişen bir şey yok.Yük bağlamadan amfini çalıştırma, bu amfi içinde bir istisna yok.Amfinde 2 farklı çıkış seçeneği var mg ye bağlayacağın zaman 25 watt moduna ayarla.Mg nin hoparlöre tak çal.
 
Ön panelde v.p.r diye bir tuş var buna bastığın zaman amfi yaklaşık olarak 25 watt güce iniyor.. O şekilde yapabilirsin...

@ deliturko

aydında 2 tane bots marka 12'' speaker var elimde bunları 8 ohm eşdeğer e sahip olacak şekilde bağlayıp amfiden çıkış alsam nasıl olur? Tamam öyle süper bir frekans aralığı ve ton beklemiyorum fakat idare eder mi?
 
Önemli olan en azından ikisi 50-60 watt kapasitede olsun.25 watta ayarlı gayet güvenli olur.4-8-16 ohm fark etmez, amfinin çıkış trafosu uygun hepsine.

Bağlaman için bir kaç örnek

4 ohm ise bir hoparlör

2x4 paralel 2 ohm
2x4 ohm seri 8 ohm

8 ohm ise bir hoparlör.

2x8 ohm paralel 4 ohm eder
2x8 ohm seri 16 ohm eder

16 ohm ise bir hoparlör

2x16 paralel 8 ohm
2x16 seri ise 32 ohm

buna göre eşleştirmen gerek amfine.
 
Sağolasın deliturko.. peki tube leri replace edeceğim zaman hangi markayı önerirsin bana, bu konuda neler düşünüyorsun?

ve ayrıca ohm değerlerindeki farklılık bana ne gibi bir kazanç veya kayıp yaratıcak? Bu ohm değerlerindeki varyasyonun sebebi nedir?
 
V1 için JJ ecc803s diğer posizyonlar için JJ Ecc83s, pi için (V5 yada V4 artık hangisi bilmiyorum kaç lambası var bu aletin) ecc83s ama balanced olacak, power lambaları için JJ KT77 veya EL34L yada EL34.EL34L ile daha fazla bas ve headroom olur.Birde amfiye bunları taktıktan sonra bias ayarı gerekecek.

Ohm olayını karıştırma, amfinin ayarları ile aynısını tuttur yeter :twisted:
 
Anlarım merak etme elektronik okuyorum bende.. :D Acaip ilgimi çekiyor tube olayı,anti solid state ciyim... :p

Bu arada 4xEL34 ve 4x12ax7 ( ecc83) bulunmakta.Biası yaptırıcaz artık birisine,biraz daha açılırsa gain aralığının genişlediğini duydum ama bunu alete zarar vermeden yaptırmak mümkünmüdür?
 
O zaman bias ı kendin yaparsın :twisted: V4 pi lamban ona balanced yada matched triode ecc83 almalısın.

Ohm olayında bir şey yok.8 ohm amfiye 16 ohm kabin takarsan güç azalır seste bazı değişmeler olur, tersini yaparsanda buna ek olarak yine çıkış trafona yük bağlamamışsın gibi zarar verme ihtimalin var çünkü gerekenden az empedans bağlıyorsun.8 ohm çıkış 8 ohm kabin max performans, olay bu :twisted:

Bias ayarı yaparken lambanın kaç watt olduğunu bilmen gerek.Amfinin güç trafosunun lambalara verdiği plate voltajını bilmen gerek, daha sonra lambayı ne kadar kapasitede çalıştıracağına karar vermen gerek.Bias ın gain ile alakası aslında fazla yok ama lambanın daha çabuk drive olması yada daha geç bunları ayarlıyorsun, farklı çalışma voltajında amfinin karakteristiği değişiyor üstündeki lambaya göre asıl olarak lambanın verdiği ses değişiyor vs. Zarar marar bir şey olmaz lambaların biter fazla kaçırırsan yada kullanılmaz hale gelir.
 
Preamp tube ları V1,V2,V3,V4 olarak mı adlandırıyoruz? V4 ün pi lambası olması ne demektir tam olarak? preamp lambalarının 3 ü nün kafası dışarıda birinin üzerinde de bir metal kaplama var... Bunları v1,v2,v3,v4 nasıl numaralndırırız?

Kusura bakma ardarda çok soru oldu ama öğrenmem lazım şimdiden :)
 
Çok çok sağol deliturko :) Mesela marshall jcm800 kerry king signature de kt77 lambalar kullanılıyormuş.Benim istediğim sound a çok yakın bir drive veriyor 2203 kk signature.Bende şimdi benim amfim için senin dediğin gibi ;

4xkt77 power

v1 --> ecc803s
v2 -->ecc83s
v3 --> ecc83s
v4 -->ecc83s balanced

bakalım doğru anlamış mıyım...

1)power tube lar JJ Electronics kt77
2)v1 ecc803s JJ Electronics
3) v2 v3 standart ecc83s JJ Electronics
4) v4 phase inverter ecc83s balanced


Sanırım bu arada bunları da yurt dışından getirteceğiz... :S
 
Amma dertliymiş bu işler ya :( Ben diyordum gider direk electro harmonix 12ax7 ve el34 dörder tane alırım.Balanced,83,803,matched triode,kt88,el34l okudukça çıkıyor ya...
 
Geri
Üst