Bas gitarda yaratıcılık nasıl gelişir?

Başlıktan da anlayacağınız üzere amatör sayılırım. Gamları, pozisyonları, notaları vb. çok iyi biliyorum hatta yaladım yuttum denilebilir. Arkadaşlar çalıyor, ben de akorların dizildiği gam üzerinden yürüyorum ama güzel tınlamadığını hissediyorum, hiç notayla alakasız bir şekilde doğaçlama giriyorum, bu sefer güzel tınlıyor. Bas gitarda yaratıcılığımı nasıl geliştirebilirim? Notayla gidince kötü tınlayıp doğaçlama girince iyi tınlamasının sebebi nedir?
 
Sanırım sorun aralıklara ve oranlara dikkat etmemek olabilir. Bir gam üzerinde yürürken sesler bir yerde odaklanır, bir noktaya gidip tekrar dağılmak ister. Tabii bunu alttaki melodiler belirliyor. Formülü şudur diyerek teker teker noktalara basmak yerine oranlarını duyarak hareket etmek gerekir.

Doğaçlama yapmak demek rastgele nota basmak demek değildir (bence). İşin teorisinin uzmanı değilim ama normal şartlarda tonal müzikte gam dışı seslere basabilmenin de belli kalıpları var. Öyle şak diye bir gam dışı ses basılırsa kesinlikle kulağa batar çünkü zaten kulak oranları algılıyor, çerçeveyi oranlar şeklinde genişletmek lazım.

Bas gitarda yaratıcılık bence üst üste sesleri kullanarak artabilir. Bas için akorlar gibi de geliştirmek mümkün ama bas ile melodik yapıya da katkı verildiğinde yaratıcılık da bu ölçüde artacaktır. Tabii ki ritm yönündeki yaratıcılığı küçümsemiyorum. Orada araçlar daha sınırlı olduğu için aslında yaratıcılık daha zordur ama sonuçta bir konuya odaklanıldığı zaman o araçlarla ortaya yeni bir şeyler çıkartmaya çalışmak lazım.
 
Geri
Üst