Semi Hollow gitarlar hakkında

Merhaba hollow body gitar içi boş yani boş gövdeli gitarlardır.Blues ve jazz müzikte sıklıkla kullanılır içi boş olduğundan çok dip gürültüsü yaptığı için sonradan semi hollow modelleri üretilmiştir onlarında yarısı boştur böylelikle gereksiz feedback önlenmiştir.Örnek olarak gibson es modellerini verebilirim. BB king kullanıyor. Rock müziktede kullanıldığını çok gördüm.
 
...Semi hollow body nin gövdesi hollow body kadar kalın değil. En büyük farkıda semi hollow body nin içindeki oyukta feedbacki önlemesi için bir engel cisim konuyormuş. Hollow body de ise böyle bir şey yok. Feedback çokmuş yani bunlarda. Bu farktan dolayıda uygunluk açısından hollow body i jazzda vs. de kullanıyorlar. Rock müzik içinse semi hollow body daha uygun deniyor... (Gitardersivideo.net Atakan ÇELİK adlı yazardan alıntıdır)

...Semi hollowbody gitarlar bombeli göğüslü olmalarından dolayı bombeli göğüslü gitarlar olarak da adlandırılabilirler. "caz kasa" gitarlardan beklenen iyi bir sustainin yanı sıra overdriveda gürültü yapmayan, dolgun ve derli toplu bir ses üreten manyetiklerdir, bu nedenle çoğunda paf krom-alniko kapaklı manyetikler kullanılır ve her manyetikte ayrı ses ve ton düğmeleri kullanılır.
başlıca caz gitar üreticileri ve bazı önemli modeller:

gibson:
es 175 (jim hall, joe pass, pat metheny ve steve howe gibi müzisyenler tarafından kullanılmıştır ya da kullanılmaktadır)
es 335 (alvin lee, chuck berry, larry carlton, b.b. king sayılabilir, en ünlü modellerden olup rock, pop ve funk müzikte de yaygın olarak kullanılmıştır, gövde es 175'e göre daha ince yapılıdır)
liste gibson l-5, 1936 gibson super 400 vs. olarak uzatılabilir.

gretsch: özellikle no 6120 sayılabilir, 1954'te geliştirilip 1955'te piyasaya sürülmüştür, chet atkins gibi gitaristlerin tercihi olup orjinalinde taklit f delikleri ve de almond manyetikler bulunur.

epiphone: gibson tarafından satın alınmadan önce birinci sınıf caz gitarları üretmiştir.

bunların yanısıra ibanez, yamaha, hohner, rickenbacker gibi firmalar da kaliteli caz gitarları üretmektedir... (ekşisözlük "iratus" adlı yazardan alıntıdır)

Kendi adıma konuşacak olursam İki gitar denedim. Birisi Gibson ES-300'lü bir şeydi. Diğeri ise Epiphone Dot. Çok hantal hissettiriyorlar, elektrik gitar gibi hissedemedim kendilerini. Sebebi kesinlikle ağırlıkları değildi. Sap güven veriyordu, ama klavyelerine hiç ısınamadım. Ton konusunda özellikle amfiye bağlamadan önce çok özel hissettirdiklerini söyleyebilirim. Ama amfiye bağlayınca büyü bozuluyor, hatta benim için ucuz gitar hissi veriyordu Epiphone olan. Bu kasa gitarlarda güçlü bir ton yakalamak istiyorsak kesenin ağzına açmak gerekebilir. Büyük oranda şov gitarı olarak kullanılırlar özellikle hollow body olanlar. Klip çekiminde, albüm kapaklarında ambiyans oluştururken bolca görürüz bunları. Bu kasa gitarlarla ucundan ilgilenen ama imkanı olmayan birçok kişinin hayallerini süsleyen gitar Gretsch White Falcon'dur herhalde.
 
Selamlar, avatarımda olan gitar da semi-hollow.

Thinline telecaster diye aratın ilgi duyarsanız, akustik olarak dolu gövdeli olanlara göre daha yüksek sesi olabilir, istisnalar elbette vardır ve hissedilir bir şekilde daha hafiftir, dolayısı ile ayakta çalanlar için bir tercih sebebi de olabilir.
 
Geri
Üst