1500 EUR üstü gitarın gümrükten çekimi

Arkadaşlar selam,

Bir salaklık yapıp 1500 EUR üstü bir gitar aldım geçenlerde. Normalde her sene birkaç kere yurtdışına çıkıyorum iş için kendim alabileceğim bir şey, fakat salgın dolayısıyla seyahatler ertelendi, ben de biteceği yok diye siparişi verdim. FedEx dün mail attı, ürün 1500 EUR üstü olduğu için gümrük işlemleri yapılamıyor, bir gümrükçü ile irtibata geçmeniz lazım dedi ve bir de gümrükçü numarası verdi.

Bu konuda tecrübeli arkadaşlara birkaç soru sormak istiyorum:

- FedEx burda işgüzarlık mı yapıyor yoksa gerçekten 1500 EUR üstü sorumluluk almıyorlar mı?
- İstanbul Havalimanı'na gidip gümrük işlerini halledip ürünü teslim almam mümkün mü yoksa böyle bir dünya yok mu? Not: daha önce yaptığım bir iş değil, tecrübem yok.
- Ürünü bir şekilde Ankara Esenboğa'ya getirtmem, gümrük işlerini orada bizzat kendim yapmam mümkün müdür?
- Onun haricinde ürünü gümrükten almak için başka yollar var mıdır, varsa nelerdir, bilgi verebilir misiniz?

FedEx'deki elemanlarla irtibattayız fakat yazışmalar yavaş gidiyor, bu soruları onlara da sordum, cevap bekliyorum.

Şu başlığı da okudum fakat ne yapmam gerekiyor tam olarak çıkaramadım: Yurtdışından 1500 Euro Üstü Alış-veriş

Teşekkürler şimdiden.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Hocam %40 civarı vergi verdim toplamda sanırım. 4-5 kalem vergi çıkıyor normalde, gümrükçüler işi biliyor onu azaltmak için birşeyler yapıyorlar, ama günün sonunda bu civarda veriyorsunuz her halükarda.

Nasıl aldığıma gelirsek, sabah erkenden Ankara gümrük müdürlüğüne gittim. Orada bir gümrükçü ile anlaştım, beyanname'yi bizzat kendim vermek için şifre vs. alma işlemlerini kendim yaptım. Geriye kalan form doldurma işlerini gümrükçü arkadaş yaptı. Epey uğraştırıyor ama bir günde bitiyor. Ben saat 4 gibi almıştım gitarı depodan.

Gitar indirimdeydi, ben de belirsiz bir süre yurtdışına çıkamayacağım için sipariş etmiş oldum. Salaklık etmişim. Tavsiyem 1500 EUR'un üzerinde ise kargo ile almamanız olur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Amazon işini bilemiyorum. Amazon vergiyi peşin alıyor senden, ama 1500 EUR üstü yine de sorun oluyor mu onu bilmiyorum. Öğrenirsen beni de aydınlatırsan sevinirim :)
 
Benim alacağım ürün dolar bazında Amazon üzerinden 1900 dolara geliyor (1400 ürün 500 vergi ve kargo ücretleri) bunu nasıl hesaplıyolar
Faturada urun fiyati ve kargo fiyati ayri ayri belirtilmis ise, urun fiyati uzerinden vergilendiriliyorsunuz. Ama tek kalemde kargo fiyati belirtilmeden, toplam miktar 1900 dolar olarak hesaplanirsa, capraz kur 1.2 dersek 1900/1.2=1584 Euro gibi fiyat uzerinden vergilendirileceksiniz. Zaten 500 vergi + kargo demissiniz. Daha da fazlasini odemezsiniz diye tahmin ediyorum. Usa'dan 1400 dolarlik urunun gumrugu 280 dolar tutmakta.
 
Geri
Üst