İnceleme Ibanez SR2605

2 yıldır bunun peşindeydim, Zuhal indirimleri sağ olsun nihayet kavuştuk.

Düsturu bozmadan, önce cıbıldaklar;

Fakat o üst kapak! <3

800BA850-74CD-4E7A-BF4B-D3A30EE09357.jpeg


3CF9AE05-A5CA-4AB9-92A8-71E29E383C24.jpeg


71AC012E-A4D1-49A1-8B8A-5778D5A8B248.jpeg


15 parça neck nedir abiler!

6A2F6453-C5EA-4B04-9F7E-F82876DA55E1.jpeg


C0E37CC5-F828-4916-91A9-50B43E59BC2D.jpeg


FBBD1D03-DB69-4046-A0E8-EDA5FDCA2112.jpeg


2EE3F26F-9174-42AC-81C1-9AC98BE31C7A.jpeg


Tilia Hanım da inceledi onayladı;

3AF60FDA-8273-4CBE-B504-D95F1E8B18E0.jpeg


Yaklaşık 4 yıldır bütün projelerimde schecter stiletto custom 5 kullanıyordum. 35” skalası iyiden iyiye bileğimi zorluyordu, sap profili de fazlaca etli butluydu, üstüne de aşırı kapalı/donuk duyumu sebebiyle istediğim sonucu bir türlü alamıyordum. Son dönemde her ne kadar neural dsp b7k ultra ile bir nebze toparladıysam da skaladan ve sap yapısından ötürü bıkmıştım artık. Black friday silsilesinde bir baktım ki Zuhal bu modeli de indirime almış, anında yanaştım.

Ağaç seçimi, işçiliği ve boya resmen sanat eseri. Kutuyu açtığımda ilk birkaç saniye donup kaldım. Gitarın 2019 ve 2018 versiyonları arasında ufak tefek farklar mevcut ki gövde ağacı da bunlardan biri. Benimki 2018 ve maun olarak geçiyor. 2019’da ise Afrika maunu kullanılmış. Ton ve görüntüde ne kadar fark ediyor bilmiyorum, ben elimdekiyle gayet mutluyum.

Metal donanımda da benzer bir şekilde 2018’de köprüde mono rail v mr5 kullanılmış. 2019’da ise mr5s olarak güncellemişler. Görüntüde aynı mono rail v fakat S versiyonunda münferit olarak saddle‘ların birbirine yakınlığı/uzaklığı da ayarlanabilen bir mekanizma mevcut. Çok kafaya takmadım, ihtiyaç duyarsam alır kendim takarım nasıl olsa. Zaten teller arasında 16,5mm’lik bir hizalama var ve vurmayın, ben gayet pena ile çalıyorum bas gitarı. Haliyle beni bozmadı. Haricinde ise her iki versiyonda da gotoh burgular, stainless steel medium fretler, graphtech black tusq xl üst eşik ve fosforlu kenar pozisyon noktaları mevcut.

Bir de sürpriz oldu; bu premium serisi beraberinde foam case ve multi tool ile geliyormuş, haberim yoktu ve mağazada bu şekikde görünce istemsizce pişmiş kelle gibi sırıttım.

Hayatımda ilk defa bu kadar geniş kapsamlı bir ton spektrumuna ve nordstrand manyetiklere sahip bir basa dokunuyorum. Ana enstrümanım olmadığı için de pek dikkat etmemişim, olumlu anlamda her şeyi değiştiriyormuş. Üzerindeki aktif preamp acayip işler çıkarıyor, özellikle 250/450/700hz seçenekli mid frekans switch’i akıllara zarar değerlerde bir mid cevabı ve kontrolü sağlıyor. Ne arıyorduysam bunda buldum diyeyim.

Düt: Tek şaşırdığım/olumsuz anlamda “bu nedir bre” dediğim gitarın ağırlığı oldu. Schecter stiletto‘dan neredeyse iki kat ağır çekiyor ve esas enstrümanım bas olmadığı için bir an kendimi şanslı hissettim. Kesinlikle uzun sahnlere göre tasarlanmış bir alet değil bu bence. Oturarak çalarken bile boyutlarından beklenmeyecek bir şekilde eziyor damarı bacağı. Yine de bana ne çoggzel!

Özetle; 37 yaşında bir ev metaliğine sırf kendi projelerinde kullanmak için belki fazla bile. Fakat beni bu kadar motive edeceğini ve kayıtlarımda bu denli sonucu etkileyeceğini bilseydim 2 yıl önce düşünmeden yapardım bunu.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere efendim.
 
Son düzenleme:
@bastardbullet Balayı günleri bittiğine göre yol almış ilişki durumuna göre yeni yorum var mı? .... basçı değilim ama hep evde bir bass olsun arada tıngırdatırım diye yıllar içerisinde küçük kaçamaklar yapmışlığım vardır... epeydir gözüm var bu keratada. Aşağı yukarı aynı spec ve fiyat civarında olan headless EHB serisine de göz kırpıyorum.
 
@bastardbullet Balayı günleri bittiğine göre yol almış ilişki durumuna göre yeni yorum var mı? .... basçı değilim ama hep evde bir bass olsun arada tıngırdatırım diye yıllar içerisinde küçük kaçamaklar yapmışlığım vardır... epeydir gözüm var bu keratada. Aşağı yukarı aynı spec ve fiyat civarında olan headless EHB serisine de göz kırpıyorum.
Ben de daha ilk gördüğümde ağına düştüm bu modelin. Aynı şekilde; kesinlikle bas gitar üzerine aman aman bir hakimiyetim söz konusu değil. Fakat hem kayıtlarda hem de görsel olarak videolarda doğru dürüst bir gitar ihtiyacım vardı. Kayıtlarda yıllardır schecter stiletto custom 5 kullanıyordum/hala da arada kullanıyorum, albümden bazı parçaları yeniden kaydettim sr2605 ile ve sonuç gece ile gündüz diyebilirim.

Bunu işitsel olarak destekleyebileceğim birkaç kayıt fikrim var, bu ara ne video ne kayıt uğraşasım yok sadece. Evde tıkılı kalma halinin etkisi sanırım, biraz uzak kalayım istedim gitardan kayıt kuyuttan. Bu ay da şirket içi eğitim vs. derken yoğun geçecek, muhtemelen şubat gibi yeniden başlarım kazımaya.

Bir tek skala konusunda 35”den 34”e inecek olmak huzursuz ediyordu malum, gitarda rahatlıkla çözebilirim fakat bas için piyasada bulabileceğim tel kalınlıkları sınırlı. Şimdilik 135-45‘lik bir set ve gerekli sap/eşik ayarı ile drop F#‘a kadar rahat rahat düşürdüm. Preamp üzerindeki 3 aşamalı mid freq devresinin ekmeğini bolca yedim diyeyim. Nordstrand‘ların genel itibarıyla pek bir modern ve yırtıcı olduğu söyleniyordu, sonuçları yanıltmadı.

Hani evladiyelik deriz ya, bu alet o kategoride doğrudan.

EHB için bir an ben de yükselmedim değil; birkaç yerde burguların kullanımının akort esnasında acayip can sıkıcı hale gelebildiğini okuyunca caydım şimdilik. Görüntü ve tasarım çok yakışıklı ama, işin o kısımna kelime sözüm yok. Şu Ehb1505ms çok fena göz kırpıyor halen.
 
Son düzenleme:
Bir süredir inceliyorum ama hiç görmedim böyle yorumlar.... bakayım.
Talkbass ve ss.org’da burguların epey sert olduğunu okumuştum. Gerçi bu tarz eşiklerde marka model ayırt etmeksizin genel bir hadise olduğunu biliyorum bu sertlik sorununun. Ben sr2605 ile şunun arasında çok kaldım, son anda dümeni sr2605’e kırdım. Bunu da tavsiye ederim. 35.5”-34“ skala bir de, enteresan bir model.
 
Son düzenleme:
Görünüşü harika imiş kapalı maviden açık maviye geçen sunburst tarzı üstüne burly maple tarzı çok şık olmuş maple değil de kavak diyor zuhal'in sitesinde ben bunları genelde maple kapaklı yapıyorlar sanıyordum fakat gövde maun oldukça oldukça ağır olurdu kavak bir miktar ağırlığı düşürür zaten epey ağırmış gitar. 15 parça sap biraz soru işareti gibi ama bass'da öyle bir ekol var sanırım yine de az parçalı sapın daha stabil ve tonal anlamdan daha tatmin edici gelir bana bass'ta nasıl olur bilemem tabi ki. Son yıllarda sap ağaçlarının maliyeti epey uçtu bu yüzden dilimli sapa geçmek zorunda kaldılar. Gold hardware ve gövdeyi çevreleyen açık renkli kapak ahşabı gerçekten gitarı görüntü olarak çok iyi tamamlamış açık-koyulu geçişli maviye gold hardware de çok iyi gidiyor bence. Fretbroad'a güzel görünüyor, sap arkası cilasız olması özellikle çalım kolaylığı ve hissiyat için harika olmuş. Sesi de tatmin ediyorsa dört dörtlük gitarmış harbi pek bassla aram yok ama elimde bir adet olsaydı demedim değil keşke benim olsa :D

Kedi bireyin ''hacı naptın sen ! OMG!'' bakışı da beni benden aldı açıkcası :)
 
Ben sr2605 ile şunun arasında çok kaldım, son anda dümeni sr2605’e kırdım.
Okuduğum heryer NS'ların Barto'dan iyi olduğunu söylüyor. Gerçi ben Barto'lu SR700 çaldım çok da memnundum ama ...

Arasında kaldıklarım SR2605 ve/veya SR805 tayfası ile aslında EHB modelleri. Yani EHB'de gönlüm var, hem hafif hem ufak tefek. 5 tel için açıkçası Dingwall beğeniyorum ama 37 inch hayatta kullanamam.
Karar veremediğim 34-35.5 inch olan fanfret'e alışabilir miyim yoksa klasik 34 inch düz bass ile mi oynayayım. Eller zaten ufak, yılların da 6 tel gitar muscle memory'si var acaba uyum sağlayabilir miyim....
 
Okuduğum heryer NS'ların Barto'dan iyi olduğunu söylüyor. Gerçi ben Barto'lu SR700 çaldım çok da memnundum ama ...

Arasında kaldıklarım SR2605 ve/veya SR805 tayfası ile aslında EHB modelleri. Yani EHB'de gönlüm var, hem hafif hem ufak tefek. 5 tel için açıkçası Dingwall beğeniyorum ama 37 inch hayatta kullanamam.
Karar veremediğim 34-35.5 inch olan fanfret'e alışabilir miyim yoksa klasik 34 inch düz bass ile mi oynayayım. Eller zaten ufak, yılların da 6 tel gitar muscle memory'si var acaba uyum sağlayabilir miyim....

Multiscale konusunda katılıyorum; ben de gitar/bas ayırt etmeksizin denediğim hemen hiçbir örnekte “tam aradığımı buldum” diyemedim. Bu arada gayet fırıncı küreğinden son anda insan eline evrilmiş iki adet uzuva sahibim ve ben de rahat edemedim. Daha önce bir başlıkta da yazmıştım sanırım; özellikle ibanez’in gitar modellerinde neutral fret’i alıp tee 12. perdeye yerleştirmesi öncesindeki pozisyonlarda beni yordu. Hani çalınamaz değil fakat, ne gerek var dedirtti.

Yukarıdaki ms tuşeli sr‘de bu fret 9. perdede, fakat ehb için kim akıl ettiyse nihayet 7. perdeye (bence tam olması gereken yere) çekmişler. Zuhal’e gittiğimde ellerinde sadece standart tuşeli ehb 1505 olduğunu öğrendim. Hem geçen seneki devasa beklemeli kötü deneyimimden ötürü, hem de gidip 2605’i bir anda üretimden kaldırırlar ve burada da bir daha bulamam korkusuyla atladım üstüne ben. Neyse ki 2021’de de üretimde tutmuşlar ve bence yeni versiyonlar da dahil halen en yakışıklı sr modeli bu gibi duruyor.

İlerisi için ise imkanlar el verirse ehb1505ms gayet düşünüyorum, o yüzden tavsiye de ederim. En mantıklı ms tasarımı bu modelde şu anda.

Düt: denk geldiğim bartoloni’ler genel olarak daha uysal ve sıcak karakterli idi. Kontrolü daha kolaydı bu sebeple. Nordstrand ise bu sette agresif bir şekilde “punch” ve “tightness” hadisesine yoğunlaşmış gibi. Kendi deneyimimden örnekleyeyim; ucundan drive görmeye dursun, bridge/neck fark etmeksizin acayip gürültülü bir şeye dönüşüyor. Özellikle mid boost uyguladığımda ortalık hepten karışıyor. Fakat bu sayede sağladığı “jöngürtü” de tam istediğim sonucu veriyor. Kayıtta traşlamak, susturmak bir şekilde mümkün fakat canlıda hunharca kalp kırar gibi.
 
Son düzenleme:
Zuhal’e gittiğimde ellerinde sadece standart tuşeli ehb 1505 olduğunu öğrendim.
mutsuzluğun tarifi oldu şu an.... 1505MS için telefona sarılmak üzereydim

ucundan drive görmeye dursun, bridge/neck fark etmeksizin acayip gürültülü bir şeye dönüşüyor
tek istediğim Tim Commerford ile Lemmy arası bir sound zaten ... varsın funky soul başkaları çalsın Barolini ile
 
mutsuzluğun tarifi oldu şu an.... 1505MS için telefona sarılmak üzereydim


tek istediğim Tim Commerford ile Lemmy arası bir sound zaten ... varsın funky soul başkaları çalsın Barolini ile
Yine de aramakta fayda var, ben Kasım’da almıştım. Belki yeni bir parti içinde gelmiştir ya da yakınlarda gelecek bir partiye eklenebilir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst