Uzun yıllar kullanacağım bir gitar...

Elektrik gitarlar gibi katı gövdeli gitarların ses yaratım süreci akustik gitarlardan farklıdır.

Katı gövdeli gitarlarda tellerin titreşimleri ve bu tel titreşimleri ile gövde ve sap sisteminin etkileşimli olarak beraber hareket ettiği dinamik sistem sesi oluşturur. Akustik gitarlardan farklı olarak katı gövdeli gitarlar kapalı hava sistemi ve ince ses kapağı yerine kalın ve dolu bir gövdeye sahip oldukları için etrafındaki havayı yeteri kadar hareket ettiremez ve ses seviyesi daha az olur.

Elektrik gitarlarda asıl ses, tel titreşimlerini hisseden manyetik denen alıcıların oluşan sinyali amfi ve hoparlörlere ulaştırması ile elde edilir.

Dolayısı ile katı gövdeli elektrik gitarların oluşturdukları ses ikiye ayrılabilir. Bunlar;

• Esas ton: Asıl bileşeninin tel titreşimleri olduğu ve sap/gövde/teller den oluşan gitar titreşim sisteminin etkileşimli olarak oluşturduğu ses,

• İkincil ton: Esas tonun oluşturduğu tel titreşimlerinin manyetik üzerinden geçmesi ile elde edilen ses.

Bu kopyaladigim yeri referans alarak konusyorum. Esas ton budur demek yanlistir. Her manyetigin bir karakteri ve gucu vardir. Ne kadar cikis yuksekse o kadar guc vardir. Manyetik yuksekligi bile ayri frekanslari azaltip, yogunlastirmakta. Her kablonun bir kapasitansi vardir ve uzadikca tizleri keser. Bunun icin buffer kullaniriz. Gitar amfileri spesifik frekanslari keser. PA sisteme dogrudan gitarinizi mixere bagladiginizi dusunun. Cok daha fazla bass ve tizlere sahip oldugunu gorebilirsiniz. Yani gitardan olusan frekanslari derli toplu hale getirmek icin gitar amfisi kullaniyoruz. Clean kanalda, gitarin harmonikleri ile calmiyorsaniz(pitching), gitarin doguskanlari diye tartismamiz afaki olacaktir. Bunun icin gain potansi var ve daha da hircinlasmak icin preampa boost pedallariyla extra guc veriyoruz. Inatla diyorum ki, gainli bir tonda gani gani doguskan vardir. Aralarindan baskin frekanslarin olusmasiyla, diger doguskanlari duymamamiz insanligimizdan oturu olsa gerek. Hic birimiz spectrum analyzer olarak gelmedik dunyaya.

Arkadasin merak ettigi ve konuyu buraya getirdigimiz hususa da geri doneyim. Aktif manyetikler, pasif manyetiklere gore daha sterildir. Daha dengeli bir EQ'ya sahiptir. Pasif manyetikler kotu mu? Tabii ki degil. Ama bu tarzlari calacak kisiler icin aktif manyetikler daha uygun olacagi kanisindayim. Amerika'yi yeniden kesfetmeye gerek olmadigi gibi, uygulanacak receteler var (floydlu gitarlara daha basli manyetik kullanmak gibi). Gitarin akustigi gur ve sustaini iyi olsun. Koprusu ve burgulari stabil calissin. Sonra amfi olayi elbet cozulur.
 
Geri
Üst