Gitara Yeni Başlayanlar İçin Kötü Amfiler

Yeni nesil, TV yerine youtube ile buyudugunden, abone olduklari kanallarin cirkin basliklari gibi basligi ben de aciyorum. "Bu amfi manyak", "Bu amfi hayatimi degistirdi", "Dunyadaki en iyi amfi", "Bu amfi, bu fiyata mi?"

Simdi gencler, egri oturup dogru konusalim. Ucuza yahni olmaz. Cok pahali olan sey de cok mu iyi oluyor? O da hayir. 4000-5000 dolara sevmedigim amfiler de var.

Ilk olarak TL ile ekipman tavsiyesi olamaz. 3 sene once 5000Lira'ya olan gitar tavsiyesi basliklari su an 10000 Lira'ya gitar tavsiyesine donusmus vaziyette. Bu uretilen urunlerin hicbiri Turk Mali degil. Cin'den, Kore'den, Endonezya'dan, Hindistan'dan geliyor. Genelde sordugunuz markalar da uzak doguda urettirip, esasen gelismis ulkelerde merkezleri olan yerler. E, simdi iPhone alayim diyorsunuz, uretim Cin ama marka ABD menseili. Yani bu telefonu alirken Amerikan Dolari ile odeme yapiyorsunuz. Ekipmaniniza odeyeceginiz de ayni kapiya cikiyor. Elinizde TL olabilir ama kur degisimiyle ekipmanin TL bazindan fiyati artacaktir. Oflanmak, poflanmak yok.

Marshall MG10, MG15, MS2, MS4, Boston amfiler, Fender Frontman dusuk wattli seriler, Line 6 amfiler vb. Bu amfilerin hepsi kotu. Ama Marshall tonu vermesi lazim, bunda Marshall yaziyor derseniz hala, yanlisinizi hem kabul etmeyip, uzerine fanboy olmaktan cebinizden cikacak 100-150 Dolari su anda goruyorum. Bu amfiler sadece ses ciksin diye, pratik amacli yapilmis amfiler. Kalitesizler ve yeni baslayanlari guzel kazikliyorlar?

Eee, biz ne alalim o zaman?
Referans monitoru mu, ses karti mi, gitari mi yukseltmeliyim? "Lambali amfi bambaska" kesin lambali almaliyim? diyenleriniz de yanlis yapiyorsunuz. Lambali amfiler muhtesem olsaydi, Bugera bile catir catir satiyor olurdu. (Esasen Bugera fiyatina gore isini dogru yapiyor, modifiye ile bertaraf edilebilir).

"Transistorlu amfiler dandik mi?" Hayir, lambalilara tas cikaracak transistorlu amfiler mevcut. "Evde dusuk wattli amfi almaliyim, cunku sesi az cikar." Ona da hayir hevesli dostum. Volume kismayi bileceksin. Wattaji dusuk diye amfi koklemek diye bir sey yok! "Ama ton kaybolmaz mi?" Daha EQ ayari yapmayi bilmiyorsun, paraya kiyip standart bir kablo bile almamisken ne ton kaybindan bahsediyorsun? Once amac calmak. Amfiye tonla para verip dandik kabloyla calinca da olmuyor. Arabaya milyon verip, yakit almamaktan farksiz. Su ton muhabbeti de hic gitar calmayi bilmeyip, buralarda eskiden yazip, isinin ehli sandiginiz kisiler tarafindan olusturulmus bir balon. Onlarin tonlarini da duyduk. Sinan Akcil dinlemekten farksizdi.


Bilgisayarla calacagim diyorsaniz:
Ses kartina gireceksiniz, bilgisayardan yazilimi acacaksiniz ve sonra ses kartindan referans monitorune cikacaksiniz.

Ses karti almasam ya, benim on board ses kartim efsane diyecek arkadasa sesleniyorum. Olmaz, gecikme kesinlikle yasaniyor. Tellere vurduktan 1 saniye sonra ses gelecek. Belki de yarim saniye sonra. Ama yine de gecikecek ve asla olmaz.

Referans monitoru almasam ne olur? Olur ama bilgisayardan duymaniz gerken sesi farkli frekanslarla duyarsiniz. Ses kartindan cikan sinyale x dersek, hoparlorden duyacaginiz 2x-3n+5 fonksiyonu ile duyabilirsiniz. Amac evde pratikse uygun. Ama kayit aldim, mixe yollanacak buna gore referans aldim derseniz olmaz.

Amfi ile calacagim diyorsaniz:
Sinyal yolunuz once gitar, sonra kablo, sonra amfi. Amfiyi 3 katmandan olustugunu farzedin. Preamp, Poweramp, Speaker.

Bendeki amfi kombo, bu is nasil oluyor?
Input-Send-Return-Poweramp out-Speaker. Yani sesi inputtan alip farkli yerlerden gecirip, en sonunda hoparlorden duymak istediginizi duyacaksiniz. Preamp ile gitar sinyali sekilendirip, Power amp ile bu sinyali yukseltip, sonra hoparlorden duyum. Benim amfimde send return yok diyorsaniz da, otomatikman o kisimlar birbirine devre uzerinde bagli olarak geliyor. Marhsall'in eski lambali amfilerinde de yok misal.

Cok geveledin ama ne almaliyim?
Maalesef, Amerikan Dolari kadar paranla almalisin. Ucuz yollu bu isi en iyi kivirabilmis olanlar burada cokca yazildi, tartisildi. Almaman gerekenleri neden oldugunu anlatmaya calistim, sen yine de bildigini al. Git bunu al dersem, o yazilan emeklere yazik olur.

Simdi gidip, almaniz gerekeni alma vakti.
 
Son düzenleme:
Sizce boss ktn mini mi orange crush 20 mi
KTN mini için forumda inceleme yazısı var onu arat oku.. djent'li filan diye başlığı var.
Crush ufak ama iyidir, hoparlörü güzel o serinin. Sesi çok yüksek ama... gece filan KTN kadar sessiz ortam kullanımı yapamazsın. Biraz da one trick pony derler ya ondan... yani Orange tonu o kadar. KTN ile daha geniş yelpazen olur.
Her ikisi de iyi o fiyat ve o boyut için.
 
Geri
Üst