2 yıllık serüvenimde öğrendiklerim.

Ben gitarımı aldığımda lise 3 teydim liseyi bitireli 3 yıl oldu. Nasıl başlamam gerekir bilmiyorum ancak yaşadığım ve bilgilendiğim şeylerle şöyle bir yazı yazmak istedim. Komple 2-3 yıllık hayatım denilebilir. Atladığım yerler vardır ama umarım sizi sıkmadan güldürürüm.

Ben de gitar konusunda mükemmel bilgilere sahip değilim hatta bilmediğim şeylerle kıyaslayınca hiçbir şey bilmiyorum ancak yaklaşık 2-3 sene önce "Cort CM10G" kullanan bir kişi benim IBANEZ TBX65R amfiyi görünce ikisi yan yana olunca benimki de 45 W diyordu e diyorum hani nerde 45w bilgisi kücük bir şey bu etiketi vb de yok. Ya işte alırken öyle dedi bana hem sesi çok yüksek çıkıyor. E üstünde 10g yazıyor diyorum yok diyor 😂 tamam diyip devam etmiştim. Aynı kişiyle bir diğer tartışmamız ve kesinlikle emin olduğu konu "Abi elektro gitarda ne ağacı ya manyetik sesi veriyor ağacın hiç önemi yok".

Arkadaşlarım, çevremden gördüğüm bir sıkıntı var. Bilgiye nasıl ulaşacağını bilmiyor, bildiğini kontrol etmeyi de istemiyor. Duyduğu her şey doğru gibi ya da direkt bilgiden uzak.

Not: Buna ben var olarak yorum yapıyorum belki yanlışımdır ancak genel kanı gördüğüm üzere evet var, genelin doğru dediği şey yanlış olabilir işte genellemeyi kabul etmek doğru mu gibi tartışmaya çevirmeyelim.

Hani bence gitarı almadan önce de biraz bilgi tozu yemek lazım gibi ya da benim gibi işte çok uğraşıp para harcaması gerekiyor ki akıllansın oluyor bir insan. Stagg gitar aldım o zaman daha hiçbir şey bilmiyorum sıfırı sitede bin küsür lira ben 300 e aldım iyidir kafasıyla. Amfi yok elimde işte o zaman blackstar id core 10 falan bakıyorum yaşım 17 falan olması lazım dedim ben bilgisayardan cayır cayır çalarım gittim bir ucu 3.5mm diğeri 6.3 lük aldım taktım pcye abi ses yok :D verdigim kablo parası emeklerim araba parası derken zaten bir ses çıkıyor cıv cıv cıv bir şeye benzemiyor. Programı hele trial bulup deneyeceksin falan tam işkence.

Sonra GUITAR LINK abowww aydınlanma abi mükemmel şuna bak wow takıyorsun sorun bitiyo çok ucuz wowowo alet gelir :D Bilgisayar taktın bi driver yok bir şey yok gitar takıyorsun kulaklıgın 3.5mm onun çıkışı 6.3 :D bir daha dönüştürücüye para ver yine al çalışmasın asio diye bir şey keşfet sonra alla alla bu nasıl program bi geliyor bir gidiyor :D O sırada gitarın jack kısmı sıkıyorsun çıkıyor sıkıyorsun çıkıyor @solitude71 galiba solitude abi demişti yanlış hatırlamıyorsam jack yuvası hemen geri çıkıyorsa o gitarda işcilik daha kötü ya da gitar kalitesiz gibi bir şeydi tam hatırlamıyorum ama tam kanser yani jackı çekiyorsun gitardan komple kablolarla beraber geliyor git lehim makinesi al falan.

İşte sonra biraz öğretici programları keşfedersin 2-3 akor öğrenirsin tellere vuruş abi yaw bu down picking neymiş sormuş cart curt 2-3 ses hoşuna gider.Ama bir süre sonra tıkanırsın ritim bilmiyorsundur. Akoru basınca her şeyi düzelmeyeceğini anlarsın. Tab diye bir şey duyduğunu hatırlar onu anlamaya çalışırsın çıkan bozuk seslerle çıldırırsın. Sonra youtubede izleyenleri görür taklik etmeye çalışırsın ha bir de sorun kesinlikle sen de değildir. Gitar sıkıntılıdır 2-3 ayda amfin bile yokken gitar senin istediğin sesi veremiyordur kabullenmezsin kendinde sıkıntı olduğunu 3-4 akorla dünyayı çalarsın. Bend yapıcam diye telleri koparırsın bir güzel, daddario slinky falan alırsın paslanır gider yine alırsın elixir i sonra öğreneceksindir :D

Ama işte bir süre sonra öğretici programlar sana yetmiştir tonun artık değişmesi lazım.

Sonra Irig i keşfedersin ama telefonun androiddir, bias için elinden bir şey gelmez androidde de yerini tutacak uygulama da pek yoktur. Neyse bi 50 kağıtta i rig e bayılırsın indirirsin bi uygulama kulaklıkla çalıcam yaw diye neyse olmayacağını anlarsın. Tuşeye dair bir şey yok. Tele vurduğun hissiyat ile duydugun arasında var olan şey çok farklı. Mutlu etmiyor. İşte öğretici programlara biraz para yedirirsin

Neyse işte gidip bi amfi buluyorsun bu iş böyle olmayacak çünkü bu arada 2-3 ay geçmiş elde hiçbir şey yok. Amfiyi aldığın paranın %75 ini sonra gidip iş bilmezliğinden birine tekrar tamire veriyorsun falan neyse amfiyi aldın takıyorsun ufff 2 kanallı temiz kanal sert kanal dıt dıt dıt dıt bağrıtıyon bir şey yok izlediklerinle arasında dağlar kadar fark var ha bir de o aralar böyle daha temiz tonlara iç çekersin ama bakarsın gitara 2 tane humbucker var. Ulan ben single nasıl yaparım falan diye araştırırsın falan foruma gelirsin o toyluğunla bir güzel dalga geçilir ( baya üzülmüştüm) neyse sevmeye çalışırsın efektleri keşfedersin ama sende efekte dair tek şey yaylı bir reverb.

Pedallara bakarsın ateş pahası alamazsın. Bu süreçte işte çok şey öğrenirsin. Çünkü sürekli forumda bir şeyler okursun ( en azından ben) FX LOOP diyorlar pedallara güç kaynağı diyorlar "ulan buna pil takılmıyo muydu" diye bi kalırsın böyle. işte birilerine mesaj atıp sorarsın artık çünkü genelde aldığın cevaplar ezikleyici olduğu için artık sorasında kalmıyor ama iyi insanlar çıkıyor,(Telefon numarasını verip telefonda amfileri kanalları tonu anlatan abi, elinde olan yedek ufak bir vidayı üşenmeden kargoya veren abi, açtığım her konuya düzgün cevap veren herkese minnettarım.)

Sonra işte gitarı ve amfiyi satarsın elindeki bütçeyle modellemeli bir amfi ve S-S-H dizilimli bir gitar alırsın ve artıtk sadece gitar çalabilmek için harcadığın zamanın kocaman bir gereksizlik olduğunu anlarsın. Düzgünce özel dersine gidersin.
 
"Abi elektro gitarda ne ağacı ya manyetik sesi veriyor ağacın hiç önemi yok".
Şu konuyu görünce aklım gidiyor artık :D Fizik değil de inanç meselesiymiş gibi...
The 'Here we go again' meme is perfect for every frustrating situation
 
Geri
Üst