Gitarı bilgisayara yaklaştırdığım zaman cızırtı geliyor.

Selam.
Gitarım American Telecaster, Katana'da ton ayarlamak için bilgisayara bağlamak istediğimde USB'yi takmadan önce gitarı yaklaştırdığım zaman bir cızırtı çıktığını farkettim. Bilgisayarın fişlerini çektiğimde bir sıkıntı yoktu.
Laptop'ta şarja takmadan ayarlamayı denedim, ancak yine aynı sonuç.
Yarın ses örneğini atacağım.
Manyetikler bilgisayardan veya monitörden gelen elektromanyetik dalgayı alması normal, ancak hum yerine gerçekten çok garip ve çok rahatsız edici cızırtı sesi geliyor.
Gitarı bilgisayardan uzaklaştırdığım zaman hiçbir sıkıntı yok.
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Doğaldır bence. Bende de oluyor. Yakınlaştırmak değil de, bilgisayara yönelttiğinizde yapar. Yan durduğunuzda yapmaz. Yani çalarken bilgiyara dönmeyin. Amfiyi bilgisayara yakın koymayın. E 12inch hoparlöre sahip max 50wattlık bir amfi. Sizinki kaç wattsa bilmem tabi. Belki 100.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
50 watt, yakınlaştırınca sesin en az 2 katı kadar gürültü yapıyor. 0,5 watta kullanıyorum, volume ve drive'da çok düşük. Birazdan ses kaydı da atacağım. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için.
 
0,5 olunca da distortion'a fazla abanmamak lazım. 50wattlar için en makul 25watt. ses yüksekliği için bilgisayardan ayarlanır zaten. Ben Grafik EQ kullanıyorum mod'da da, Fx'de de.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Zaten Clean ve Crunch'tan çıkmıyorum, arada booster olarak TS veya Blues Driver ekliyorum. Gerçekten çok can sıkıcı bir durum.
 
Cleanda distiortion solo tonu daha tatlı oluyor ama. Crunchta belki. Booster'da tube screamer seçiyorum, booster efekt seviyesi full, drive full. Gain de full. Bence öyle daha dip gürültüsüz oluyor, distortion'ı en az dip sesle fullemeye çalışıyorum. Lead, brown vs dip ses oluyor. Clean tonlarda da işte ne çok tiz, ne de boğuk bir sound. Metal için ideal clean tonlar
 
Bilgisayara yaklaştırırken yaptığı dip ses, aşırı distortion seviyesinin yarattığı dip gürültüden ayrı bir olay tabi. Bilgisayarın önündeyseniz (tablet çıktı vs yok da monitörden nota okumak için yakın durmanız gerekiyorsa), amfiyi usb kablosu rahatlıkla yetişebilecek şekilde uzağa koyup azıcık sağa ya da sola yönelmeniz o dip gürültüyü azaltır.
 
RaNCoR, amfiyi yeni aldım ve ton ayarlamak için ilk kez bilgisayara yaklaştım, daha önce böyle bir problem olduysa da farketmemişim.
Kemal06, çok teşekkür ederim ilgin için, evet high gain veya yüksek volume gibi dip ses değil, çok farklı bir ses. Bilgisayarın fişini çektiğim zaman veya uzaklaştığım zaman hiçbir sıkıntı yok dediğin gibi ancak internette izlediğim videolarda böyle bir sıkıntı göremiyorum çoğu kişide. Amfiye zarar vermek istemiyorum. Saat birazcık geçsin ses kaydı da atacağım.
 
Rica ederim. Bilgisayara yaklaştırdığında o dip sesin yanında ciuv ciuv diye sesler olur. Bunun amfiye zarar vereceğini zannetmiyorum. İşte manyetiklerin elektronik bir cihaza yalaşmasından dolayı. 0,5w'ta distortion'a yüklenmek zarar verebilir ama. Mesela benim Metal zone'u inputtan girdiğimde düzgün bir ton alamıyorum. Power amp'a girdiğimde ise başta doğru bir sound alsam da bir süre sonra sound değişiyor, abuk subuk bir şey oluyor. Hani ben mi doğru ayar yapamadım bilmiyorum. Uzun süre doğru düzgün bir ton alan yazarsa sevinirim. Bunun için tone central>sistem ayarlarında power amp in girişi ayarlarıyla yapılabiliyor. Bir de 2 pcye de kurup bağlayabiliyor muyuz? Yasal sakıncaları var gibi anladım ben lisans sözleşmesini okuduğumda. Mesela amfiyi evden dışarı çıkardım. Pc bağlama gereği duyarsam, tone central uygulamasını kullandığım masaüstü pc'yi de taşıyacak değilim.
 
Son düzenleme:
Hocam daha once farketmeyip simdi farketmen biraz killandirdi beni, bu tarz gurultuler illa ki olacaktir ama dikkat cekecek kadar fazlalastiysa evin topraklama sistemine bir baktirmani tavsiye ederim. Seni elektrik carpar carpmasa bile ya amfiyi ya bilgisayari bir gun bozar.
 
Hocam daha once farketmeyip simdi farketmen biraz killandirdi beni, bu tarz gurultuler illa ki olacaktir ama dikkat cekecek kadar fazlalastiysa evin topraklama sistemine bir baktirmani tavsiye ederim. Seni elektrik carpar carpmasa bile ya amfiyi ya bilgisayari bir gun bozar.
Topraklama muhabbeti çok önemli. En büyük gürültü kaynağı topraksız priz kullanılmasıdır. Bununla birlikte gitarla sürekli temas halinde olunduğu için bir kaçak vs. anında büyük risk doğuruyor. Topraklama olayını çözebiliyorsanız çözün. Sesten ziyade can güvenliği için önemli

Bununla birlikte toprağı nötr’e bağlayıp yalandan topraklama yapanlar var ancak, faz ile nötr’ün şebekedeki bir çalışma sonrası kazayla yer değiştirmesi insana ‘ac/dc - highway to hell’ çaldırır. Tahtalı köyü boylatır. Yapmayın, yaptırtmayın. Bunu tavsiye edenleri direk şutlayın.

Eyyorlamam bu kadar.
 
Arkadaşlar çok teşekkür ederim, topraklamayla alakalı bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum çünkü prize takmadığım laptopu dahi yaklaştırsam gürültü yapıyor. Herhangi bir cihaz yaklaştırmadığım zaman hiçbir sıkıntı yok, tabi dip ses var ancak rahatsız edici düzeyde değil. Dediğiniz gibi düşünmüştüm, çok teşekkür ederim.
 
İlk mesajı durumum yoktu tam okumamışım :) önceki mesaj boş lakırdı olmuş.

Elektro manyetik alan çakışması dışında bilgisayarın içinde dönen elektriksel hikaye bambaşka. Bir nevi rigteki her şeyi yalıtımlı olup, sadece bir yalıtımsız pedalın gürültü yaratması gibi düşünün. Yani bilgisayarın elektronik aksamı gürültü yaratıyor ve usb kablosu üzerinden komple sisteminizi etkileyip sinyalinizi bozuyor olabilir. Fırsatınız varsa başka bir bilgisayarla deneyin.



Bu videoda 7:08’de tek bir pedal AM sinyali yakaladığı için amfiden radyo yayını yapılmasına neden olduğunu göreceksiniz. Bilgisayar gibi daha kompleks bir devre benzer şekilde garip bir soruna neden oluyordur belkide. Sizin bilgisayarınız özelinde de böyle bir durum oluşuyordur belki.

Umarım sorununuz bilgisayar kaynaklı değildir, daha basittir ve kolayca çözersiniz.
 
Usb ile bağlamama gerek kalmıyor, herhangi bir kablo kullanmadan amfiyi başka odadaki prize taksam bile gitarı bilgisayara yaklaştırdığım zaman garip sesler çıkıyor. Dediğim gibi, basit bir hum değil.
Başka bir bilgisayar(laptop) ile denedim, laptopu şarjda kullanmama rağmen aynı sonucu alıyorum. Yüksek ihtimalle bilgisayarların güç kaynağından kaynaklanıyor ancak tone studio'ya girmek için bilgisayara yaklaştırdığımda daha usb'yi takmamama rağmen ses devam ediyor.
Daha önceki analog amfim ve analog preamp'ımda böyle bir şey farketmemiştim. Amfiyi bilgisayarın yanına koyduğum zaman bir sıkıntı yok, ancak gitar ile bilgisayara yaklaşırsam böyle bir sıkıntı yaşanıyor. Bilgisayar kapalı olsa dahi fişleri takılı olunca yine aynı ses geliyor. Laptop'ta tabi kapatıp şarjdan çekince bir sıkıntı yok.
En kısa zamanda ses kaydıdını da atacağım, yüksek ihtimalle gitara shielding uygulamam lazım.
Tekrardan teşekkür ederim.
 
Telecaster oncelikle Amerikan da olsa, muazzam degil. Single coil her zaman gurultu yapmaya meyillidir. Pahali gitar iyi olmak zorunda degil. Iyo gorunen kotu tinlayan Custom Shop gitarlari da biliyoruz.

Usb bagli degilken de bu gurultu mevcut mu?

Evin sigortalarinda, farkli grupta olan bir prizde amfi ve bilgisayari denediniz mi? Diger odadan uzatma cekebilirsiniz mesela.

Hi gain calarken, amfiye veya bilgisayara uzak kaldikca bu gurultu gidiyor mu?

Baska bir jak denediniz mi?

Gibi gibi kontollu deneyler yapiniz. Sorunun bizce nereden kaynaklanacagini tahmin etmek yerine, sorunu belirlemek sizin elinizde.
 
Geri
Üst