Vintage Pedalın Daha İyi Olması İddiaları, Mitler ve Ton Romantizmi Hakkında

JHS pedalları üreticisi Josh abimizin kanalından bir video paylaşıyorum. Eski olanların daha iyi tınlamadığını görmeniz adına.

Hatta Klon KTR'den de alıntılayalım:
Kindly remember: The ridiculous hype that offends so many, is not my making. Diyor ki; beni bana övme, bana para ver :)





 
Daha iyi diye bir şey olamaz elbet ama daha farklı tınlar mutlaka. Keyif meselesi. Gündelik hayat kullanıcıları için ben de peşinde koşulacak bir şey diye görmüyorum. Bazen Boss HM-2 gibi çok özel pedallar olabiliyor. Swedish Death Metal demek HM-2 demek. Benzeri ve daha iyisi çok pedal var ama o bir başka. Ha kör test yapsam anlar mıyım... belki ... ama sonuçta bir kült ikon oldu o pedal.

Öte yandan tehlikeli bir konu bu... ilk gitarımı aldım, amfim MG10 diyen tayfa acaba vintage butik pedal mı alayım yoksa Kemper mi, bütçem 432 TL diye kafaları karışacak.
 
Öyle bir şey ne gitar ne amfi ne de pedal aleminde var.
Hatta yeni urunler ton konusundan göreceli olabilir fakat özellik ve saglamlık konusunda kesinlikle daha iyiler. Zaten bu vintage diye tabir edilen urunlerin artık çok çok kucuk bir kitlesi var. Helix gibi oyuncaklar varken yeni nesil bir gitaristin bunlara bakması çok zor. Hele bazılarının uçuk fiyatlarını dusununce.
 
Konudan bir tık bağımsız olarak, bu Josh ve Wampler'in başındaki Brian ağabey, ekipman erişim problemi pek olmayan insanlar. Bunu şöyle kenara koyayım.

Videolarda kontrollü deney yapmaya çalışmışlar ancak o olayın prensibi her bir seferde tek bir değişkeni diğeri ile değiştirerek olayı incelemektir.

Chipleri tek tek değiştirirken diğer bir değişken, yani insan ve tuşe faktörünü sabit tutamadığı için meh yani. Bir reamping unit ile bakıp karşılaştırmış olsa idi biraz daha saygımı kazanırdı bu videolar.

Diğer taraftan pedal üretip satan insanların eskiler daha iyi diyecek hali de yok, o yüzden bir "biased" olmaları da kaçınılmaz..

Not: Eskiler daha iyi demiyorum bu arada, sadece bir iki gerçeği ortaya koydum. Bence de eskiler daha iyi olur gibi yaklaşım yanlış.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Josh diyor ki, yeni pedallari tasarlayan muhendisler, eskisinden daha kotu pedal yapacak degiller. Chipten ziyade, kullanilan komponentlerin toleransi. Mesela 250k potans koyuyorsunuz diyelim. Potans ortaya geldiginde logaritmik ise 125k olmasi gerektigini dusunelim. Ama potans 300k cikmissa, deger 150k olacaktir. Bu da ton farkina yol acacaktir. Biased olayi, videolardaki tuseden ziyade, pedallarin komponentlerindeki saplamardan olusacagi kanisindayim. Ki ayni zamanda uretilmis pedallar bile, yan yana denedigimizde, ayni ayarda ayni soundu vermemekte.
 
Kesinlikle eksik ve de romantik( başlığa ithafen :) ) bir önerme. Günümüz dünyasında, ortaya bir ürün çıkarırken tek kriter iyi bir ürün çıkarmak değil ki. Maliyet, üretim, tedarik, kullanılabilirlik vs.. İyi ya da kötü olayı değil, ticari hedef olayı yani.. Onun dışında eski çok sevilen pedallar, gitarlar vs. için genellikle "perfection in imperfection" gibi düşünceler var. Yani ille "ultimate ultra precise engineering" daha iyi olacak diye bir şey yok..

Josh diyor ki, yeni pedallari tasarlayan muhendisler, eskisinden daha kotu pedal yapacak degiller.

Pedallar ile alakal değil de, benzer konunun gitarla alakalı bir muhabbetine denk gelmiştim geçen, keyifli viode diye paylaşayım.. :)
 
Son düzenleme:
Tabiiki de 70 Chevelle SS ✊🏻😄
SS Chevelle.jpg1967-Pontiac-GTO-Restomod-Tyrol-Blue-001.jpeg

valla zor seçmek...
 
Doğru cevap, 71 Dodge Challenger!

😁

Eski yeni işinde şöyle bir şey var ama... Eski pedalla direkt dinlenilen ve ulaşılmak istenen eser kaydedilmiş. Yenisi ile değil, eskisi ile. Dolayısı ile değişmez bir şekilde, baz noktamız, sıfır noktamız o. Ona yaklaşmaya çalışıyorsak, ortada tartışılacak bir şey yok ki! Eskisi direkt olarak elbette daha yakın.

Ha ama SRV şu anda kayda giriyor olsa, o TS9 ile mi girerdi yoksa EHX East River yeter miydi veya gidip çaça bir MJM Phantom veya King of Tone falan mı kovalardı... SRV'nin eniştesi, teyzesi olsaydı, Cesar Diaz'a Blackface Vibroları Bassman çıkış trafosu ile modifiye mi ettirirdi, yoksa Two Rock veya Fuchs amfi flaan mı alırdı?

İşin dalgası, ikisi çok farklı konular...

Ben pedal işinde, "orjinal" noktların epey önemli olduğunu düşünüyorum. Ve bir çok durumda, o pedallar hala çok iyi iş yapıyorlar. TS9 onlardan, Boss GE-7 misal, CS-3, BD-7, MXR Phase 90, falan falan... liste uzun. Hani bazılarının iyisi de oluyor. Ama hala orjinali odak noktası... Misal olarak Barber Custom Cool misal olarak acaip bir TS9. 808'lerin de TS9ların da yaptıklarını yapmakla beraber, daha enteresan net boost ve cazgır gain tarafı da var. Ama hala ona bir TS diyoruz yani... Gibi... Dolayısı ile Joyonun 808 taklidi ucuzcuk pedalı, hani SRV gibi sadece kullanacak olsam TS pedalını, bence yetiyor da artıyor. Anlatabiliyor muyum?

B :)
 
Bu insanlar yasasaydi; Kemper, Axe Fx kullanmaz miydi?

Bu arada ucuz mala hic sempatim yok. Iyi olan iyidir. Keza Bad Monkey Ts dunyasinin, underrated krali derim. Joyo Sweet Baby, keza cok guzel pedallar. Boardda olmasa bile envanterde durmali.Satarken para etmez ama calarken hayat kurtarir.

Her halukarda, eskisini bu gune ayakta durabilmis, yasayan gazi dede gibi degerlendiriyorum. Tarihi degeri paha bicilemez, ama yasatmak icin de bi o kadar ugrasilan.
 
Bence kullanmazlardı. Dijitaldeki cikciklik, benim zevkim deneyimim çalımım ile, bütün hepsinde var. Olay hatta Doğan diye bir arkadaşımızla Kemper'e cikcik yaptırttığımız için dükkandan atmıştı, sembolik olarak, değil... gayet net bir şekilde. Ama ben metalci değilim, amfinin tam kırıldığı yerde kullanırım, fazla vurursam ses satüre olur (güç lambasından) az vurursam temiz gelir... Cikciklik tam bu ayarda bende saklı, bir teli kasıp satüre ederken, diğer telle oynarken elde ediliyor.

Neyse, bizi kovaladı, müşterileri kaçırmayın diye...

Neyse... TS dünyasının kralı konusu da bir o kadar çetrefilli bir konu. Bad Monkey, hiç sevmem... SD-1 olsun benden olsun... İşte bilemiyorum neden, yani tam tarif edemiyorum. Ama Bad Monkey'de sevmediğim bir taraf var, frekanslarında... Benim kullanımım ile, vol max, drive sıfır veya çok az, tone kafaya göre... EHX East River veya Joyo müthiş ama... Sweet Baby zaten Honey Bee taklidi, şimdi kaça gidiyor ama zamanında Bjorn'un 250 dolarlık pedalıydı, sıra beklenen falan. Orjinalini de sevmedim, kendini de sevmedim...

:)

Timmy bence onu döver.

Neyse, bunlar detay ama demeye çalıştığım unsur zevkler renkler... Biz böyleysek, bunlar kimbilir ne olurdu şimdi. O zaman az pedal varken bu kadar varyete var. Şimdi olsa...

B
 
Uygun fiyatlı ts olarak ibanezin tube screamer mini pedalı baya iyi bu arada 😄
Pek tube screamer fanı değilim esasen ama baya a/b yapmişliğim da var.. En beğendiğim 1981 di sanirim bir ts9 geçmişti elime, o diyebilirim başlikla çelişecek biraz ama..Sonra baktım abuk fiyatlara gidiyor, gonderdim reverbden. Simdi jam pedals tubedreamer var yine jrc4580d'li , o da iyi..
 
Geri
Üst