Ucuz bir klasik gitarı perdesiz hale getirmek üzerine...

Selamlar. Benim böyle bir niyetim var. Çok ucuz bir klasik gitar alıp, perdelerini söküp perdesiz hale getirmem mümkün müdür ? Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar bildiklerini yazarlarsa çok memnun olurum. Ucuz bir gitarla denemek istememin sebebi açıkçası pahalı bir gitara kıyıp da bu işlemi yapamayacağımdan. O yüzden klavyesi abanoz olmalı filan demeyin, o gitarın perdelerini sökmem, sökemem :)

Sağda solda sorduğumda aldığım bir cevap gerçi, beni biraz düşündürdü. Adam dedi ki, ucuz bi gitarın perdelerini sökersen, klavyenin direncini bozmuş olursun, bu yüzden de sap öne doğru çeker telleri taktığın zaman. Hadi doğru söylüyor olsun, şöyle bir şey yapamaz mıyım ? Fret boşluklarını ahşap parçalarla doldursam, buna bir çare olmaz mı ?

Bir de şunu merak ediyorum, klavyesi boyalı olan ve olmayan gitarlarda tuşe ve ton çok farkedecektir muhtemelen. Bu konudaki fikriniz nedir ?

Aslında sadece bu sorulara değil, aklınıza bu konuyla ilgili ne gelirse lütfen yazın. Her şeyi göz önünde bulundurup öyle bu işe kalkışmak istiyorum, ne kadar çok öğrensem o kadar iyi.

Teşekkürler.
 
biz denedik böyle birşey ancak doğru dolgu malzemesini bulamadık sanırım ne kadar doldurup zımparalasak da o oluklar yine belirgin hale geliyor ama sapın öne atması durumunun olması cok da muhtemel gozukmedı cunkı klasık gitarların klavyesi daha kalın oluyor malum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Teşekkürler. Aslında işlemi baştan sonra nasıl yaptığınızı anlatsan, hatta başınıza iş açan şeyleri, problemleri anlatsan çok daha iyi olur.
 
şöyle yapılabilir... çok ince ağaç talaşı ile tutkal karıştırılarak elde edilen karışım fret boşluklarına sürülebilir... tutkal yerine japon kullanan da varmış... tutkallı talaşı ise babamdan biliyorum, arı kovanlarındaki çatlakları kapatmak için kullanıyordu... boşluklar kapatıldıktan sonra ise ince bir zımpara ile düzleştirilebilir(zımparayı düz tahta bir bloğa sabitleyip, çiviyle çakıp öyle zımparalamak daha iyi olur...)

fretleri sökmek için ise havya kullanıp ısıtmak sanırım en makul fikir...
 
bizim gitar fazla dandık oldugu ıcın bız dırek karga burun ile giriştik fretlere çatır çatır söktük. sonra sokerken olusan tahribatları duzgun zımparaladık. ama dolgu malzemesini bir türlü tutturamadık ama bu tutkal talaş ı denemeyi düşünüyoruz.
 
cizıs_kıraysın bahsettiği gitar şu anda balkonda amaçsızca offroad parkuruna dönmüş bir klavyeyle yatıyor. alçıdan talaşa macundan tutkala ne denesem üstüne boyayı atınca fret boşlukları kabak gibi çıkıyor...
 
Fret boşlukları her halükarda ortaya çıkar. Yani tam anlamı ile dümdüz gözükmesini sağlamak cidden çok zor. Hatta imkansız bile olabilir bilmiyorum. Çok genel olarak fretler söküldükten sonra o klavyenin yapıldığı ağacın aynısının tozları japon ile karıştırılıp boşluklar kapanır. Bir nevi macun gibi oluyor ama güçlü japonların talaşı yakma gibi bir sorunu da var sanırım. Daha sonra zımpara takozu ile zımparalanabiliyor. Görünüş olarak evet iz kalıyor ama gözlerini kapatıp elini gezdirdiğinde tamamen bütün hissediyorsun.

İnternette çeşitli kaynakları araştırıp ya da bir usta ile görüşüp detayları öğrensen daha iyi olur.

Kolay gelsin =) bu arada böyle birşeye kalkışman çok güzel umarım başarılı olursun. =)
 
perdeleri söktükten sonra o araları macunla felan doldurmalısın...yoksa sap öne atma yapabilir direnci azalacağından...bide eşiği perdeleri aldıktan sonra üst ve alttan alçaltmalısın...mümkünse dolgu yaptıktan sonra klavyenin üstünü cilalatabilirsin çok az....biz bi bağlama ve ud ustasına tarif ettik adam gayet güzel yaptı valla...eşik altıda var sahnede süper oluyor...
 
Geri
Üst