Bas virtüözü olmak

Bas gitara karşı önyargılar olduğu ve çoğu kişiye sıkıcı geldiği için toplasan 1-2 kişide gördüğüm bir meziyet.
Peki bas virtüözü nasıl olabilirim? Teorik bilgim yeterince iyi (Gam derecelerinin aldığı akorlara kadar) fakat görüyorum ki bass riffi yazmak gitar riffi yazmaktan çok daha zor. Adı üstünde, "bass".
Ön plana çıkmaya yatkın bir enstrüman değil, melodik değil ve riff bulması çok zor. Peki nasıl bass virtüözü olabilirim, bass gitarı hem ön planda hem de aynı zamanda altyapıya katkı sağlayacak şekilde çalan nadir kişilerden olabilirim? Ne yapmam gerekiyor, çok mu zordur?
 
Perdeler gitara kıyasla daha geniş olduğu için zorluğu bundan dolayıdır. Tabii kalın tel de bir miktar basmayı zorlaştırır ama bunun haricinde özellikle progresif rock ve metal eserlerinde bas gitarı genellikle tam olarak tarif ettiğiniz şekilde duyarız. Tabii virtüöz ölçüsünde değil hepsi ama normal şarkılara kıyasla hem alttan ritm ile bağlantı kurup hem de melodik yapıyı belirleyen hatta sololar ihtiva eden yapıları vardır. Yani eğer dinlemiyorsanız progresif eserlere meyletmek bir kulak aşinalığı yaratacaktır. Bunun haricinde teorik bilgi üzerine bol bol egzersizle üstesinden gelinebilecek bir şey. Tabii olayın duygusal boyutunda teknik bilgilerin ötesinde bir solo yazmanın hissiyatını da taşıması gerekiyor. Bunlar da deneye yanınla zamanla oturan şeyler. Bu arada kavramsal boyutu da var. Yani kim hangi aşamada virtüöz seviyesine geliyor falan diye düşünürsek o da ayrı bir konu.

Yani işin aslı bas gitarın yapısı gereği bir miktar zorluk olan bir şey. Bunun haricinde gitarla aynı olduğunu söyleyebiliriz. Ön plana çıkma konusunun dinleyicileri ilgilendiren kısmı da var. Bir çok eserde bas gitara dikkat edilmezse duyulmaz bile ama arka planda harikalar da yaratıyorlar, o yüzden buna takılmamak lazım. Zaten virtüöz dendiği zaman bir grup müziğinde bas gitarın gitar yerini alması da düşünülmez. Belki böyle düşünülüyorsa jazz'a yönelmek daha mantıklı olur.
 
Geri
Üst