Chord Melody Kavramı

Arkadaşlar karşıma habire "chord melody" kavramı çıkıyordu. Bugün "chord melody" kavramı nedir ne değildir biraz video izledim. Aslında bir esprisi yok. Element uydurmuşlar bence. Bildiğimiz çok sesliliği(polifoniyi) "chord melody" adı altında yeni bir kavram olarak ele almışlar. Aslında Klasik gitarda (dolayısıyla klasik armonide) zaten temel olarak müzik türümüz çok seslidir. Bas partisi ve bu bas partisine eşlik eden melodi-Armoni partisi vardır. Dolayısıylada bu partilerin tamamı bize bir akor gösteriyor(çoğu zaman).

Yüzyıllardır yapılan bir şeyi(yani çok sesliliği) niye yeni bir kavram gibi ele almışlar anlamadım. Jazz'da olsa Klasik'de olsa, Blues'da olsa çok seslilik net ve açıktır. Eldeki malzemeyi İhtiyacına-tarzına göre kullanırsın olur biter.

Modern armoninin bazı yaklaşımlarını gerçekten beğenmiyorum.

Bu konudaki fikirlerimde yanılıyor muyum? Konulara hakim bir arkadaşımız yorumlarsa sevinirim

Edit: Forumdan sevgili @barrios ulaştı ve chord melody kavramı hakkında bir mesaj gönderdi. Arkadaşlar chord melody kavramindaki düşüncelerimde yanılıyormuşum. Aslında gereksiz değilmiş ve çok daha derin bir meseleymiş :)
 
Son düzenleme:
O kadar da derin bir mesele degil. İyi bir klasik gitar eser akor melodi hatta ikinci bir melodiyi bile içerir. Yani ben ilk deyişinize katılıyorum sonradan degişmiş fikriniz ama.
Cazcılar bunu biraz daha basit şekillerde guzel tınlatırlar. Dogrudan akor basarken melodiyi en bas yada tiz notada yada aksanlı herhangi konumda çalarak. biraz bu turun jargonu aslında bu kavram. Solo gitar performası sergilerken böyle çalarlar. Solo gitar derken rock gitaristlerin solosu gelmesi akla tabi tek başına çalmak kasıt.

Batı muziginde zaten olmazsa olmaz melodi ritim ve armonidir. En basit klasik eser bile akor melodi denen şeyi zaten içerir. Yani chord melody çalıyorum demek dediginiz gibi kavram uretmek oluyor. Grupla çalarkan bile aslında ''chord melody'' denen şey gerçekleşiyor.
 
Geri
Üst