Akustik Gitar Sap Ayarı (ovation)

Arkadaşlar çok klişe bir konu belki ama inanın son çare olarka fikr-i istişare için buraya başlık açtım. Kabaca olayı özetlemeye çalışayım : henüz 3 aylık ovation AE127 marka elektro akustik gitarımın tellerini değiştirdim. Sanırım üzerinde Daddario (adının bile nasıl yazıldığını ezberlemeye tenezzül etmedim) 10-52 set tel vardı. Ben ilk kez akustik gitar sahibi olduğum için haliyle biraz fantezi yapmak istedim. Elixir 10 46 elektro gitar teli takıp denedim gitarı. Ama bu telleri takmadan önce hafiften 2. perdede bızlamalar başlamıştı. Herneyse ne bu elixir takımı berbat ettim ama fantazimi de denemiş oldum. Fender akustik tel takımı taktım ve işte en kötü kısım geliyor ! : sap ayarı yapmak zorunda kaldım. Aşırı hareketlerden kaçınarak sadece çeyrek tur çevirerek bu işleme başladım (90derece bir açı kadar yani, nedendir hep çeyrek tur deniyor heryerde ama ben mi analitik düşünüyorum konuyu acaba ? )
Sonrasında köprüyü düşürdüm, tekrar yükselttim falan derken en sonunda ya 2. perdede cızlama, yada ince mi telinde 15. perdede sesde kesilmelerle karşılaştım.( artık bunların teknik terimlerini hatırlayamayacak kadar da araştırmalarda boğuldum ve bu işlemden sıkıldım, şimdi eğer aranızdan okuyan olursa o bile sıkılacaktır bu teferruattan) Hemen yine belirteyim youtube da Ovation Truss Rod ve Action diye aratırsanız çok güzel açıklayıcı videolar da bulabilirsiniz, ayrıca gitarımın kartında da özellikle telleri gevşetmeden , yani akordlu iken sap ayarı yapın yazıyordu. Gençlik zamanımda daha cesur ve birazda ne yaptığımı bilmeden eski Jackson PS4 gitarımda sap ayarı falan yapıyordum, hatta sapı sökmüşlüğüm bile vardı. Şimdi ise hem akustik gitardaki çömezlikten, veya belki de bu gitarda çömezliği atmaya çalışıp, gerekirse gitarı pert e çıkarmak uğruna bu işi öğrenmem gerekli. Neden sorusuna cevabımı da vereyim: Bulunduğum yer bir ilçe, gitarlarımı kendim ayarlamalıyım, il merkezine götürüp ayar yaptırsam bu karda kışta zaten giderken ve gelirken sap ayarlarım bozulur, arabayla gidip gelsem 4 sap ayarında bir gitar parası harcarım. Bu akustik gitarda cesur olmayı düşünüyorum sizlerin yardımıyla, çünkü bu tecrübelerimi Jackson Dk2m ve Fender amerikan standart stratımda uygulamak zorundayım. Her seferinde sap ayarı için 30 tl vermek pek akıl karı değil, zaten ayda 30tl tel masrafı var bu gitarların. Ve en son da utanarak söylüyorum ki 12 senelik gitaristim ama kendi sap ayarımı yapamıyorum hala (6 sene elektrosuz geçti bu süre maalesef). Ovation gitara da acımam açıkçası, istemsiz olarak 1 klasik gitar ve bir de jackson ps4 elektro gitar kırmışlığım var🙂 en kötü duvara asarım bu gitarı, gidip bi stratoacoustic alıp yoluma bakarım diye düşünüyorum.
Eğer zahmet edip de okuduysanız tez elden yorumlarınızı bekliyorum, gerçekten elimden tutup bana yardımcı olacak arkadaşlar özel mesajla telefon numaralarını gönderirse arayabilirim de kendilerini. ( lütfen vodafone veya sabit hat olsun, onlara sınırsız arama durumum var)
İlginiz için çok teşekkür ederim
Saygılarımla
SteveDai
 
Sanırım başlık yeterince açıklayıcıydı. Yinelemem gerekirse zaten yazdığım üzere 2.perdedeki cızlama ve bunu giderdiğim durumda da 15. perdede ses kaybı benim sorunum. Ovation'larla mı alakalı anlamıyorum ama telleri söktüğüm zaman sap oldukça geriye gitti, hatta malum tansiyon yüzünden akord ettiğim zaman bile sap tepkisi görmekteyim, Re# e çekmeye korkar oldum gitarı acaba sap ne olacak diye. Çünkü zaten nefret ettiğim floyd sistemi gibi bir sapı var sanki bu gitarın. Her gitarda tele göre sap mutlaka bir direnç gösterir ama bu gitarda mı böyle farklı tepki , yoksa genel tüm akustik gitarlarda mı ? Dün akşam köprüyü biraz yükselttim, şimdi ise cızlama 3. perdede biraz olsun var. Her akşam sap ile ilgili tecrübe artırmayı düşünüyorum artık 🙂 Artık olmadı perdelerde bir kımılda var diye düşünüp tekrar çakmayı veya biraz ilgili perdeleri traşlamayı düşüncem.
 
Simdi hem genel olarak konuyla alakali ama ayni zamanda spesifik sorunuzla alakali da olabilecek (belki bahsetmediniz ama sorun bu olabilir) bir sey tavsiye etmek istiyorum bilmeme ihtimalinize karsi. Telleri soktugunuzde akustik gitarinizin sapinin geriye dogru gitmesi normaldir. İlk 1-2 teli taktiginizda teller gerekli direnc gucunu gosteremeyecegi icin sap hala geride kalir, ileri gelmez. Dolayisi ile cizirdama yapar klavyeye deger. Yeterli yukseklikte durmaz. Tel takiminin hepsini gitariniza taktiginizda ve akord yapip telleri gerdiginizde otomatik olarak direncten kaynakli sekilde gitarin sapi da yukari(ileri, öne) kalkacaktir ve teller gerekli olan yukseklige ulasacaktir. Eger ilk adimda karsilastiginiz sorun buysa, normaldir. Butun telleri takin ve akord yapin. Hallolacaktir.

Bunu yapmadan direk sap ayarina girisip de ayari bozduysaniz, buna ilave olarak 2. perdedeki ve 15. perdedeki problemler meydana geldiyse o zaman yaptiginiz islemleri sirasiyla geriye alin ve yukarda bahsettigim uygulamayi yapin.

Bahsettigim olay disinda bir cizirdama sorunu sadece birkac perdede varsa sorun fretlerden de kaynaklaniyor olabilir. Eger ki sorun frette/fretlerde ise tesviye islemi gerekiyor olabilir. Bu noktada ben sözü daha bilen birisine, gitar yapimi ile deneyimli kisilere devrediyorum.
Gecmis olsun, kolayliklar..
 
Sap ayarı için dediğim gibi, önce klavuzu okudum. Malum ingilizce ama açık ve net telleri gevşetmeden yapın diyordu. Youtube videosunda da öyle gösteriyor zaten. Fakat köprü ayarı için telleri gevşetmek gerekiyor. Hem ayrıca telleri söktüğüm zaman karşılaştığım olay abartısız "back bow" durumuydu. Yani içbükey durumdan tam düz duruma geçmedi, bilakis geriye gitti, kabaca floyd kadar aşırı bir tepki verdi. Umarım tüm akustik gitarlar böyle değildir. Şu an cızlama sorunum ince mi telinde 2. ve 3. perdelerde sert penalamamla oluyor. ve tabi tüm 2. perdede aşırı penalamayla devam ediyor. gün gece köprüyü yükselttim. Yani aksiyonum da yükseldi. Şu an fabrikasyon standardı tel takımından bir derece ince tel bulunuyor gitarda. Bu ay orjinal ayarlarda tel takımına dönüş yapmayı düşünüyorum. Ama önce diğerlerinin teli değişecek. Maalesef ancak bu kadar vakit kalıyor. Ve önceleri sevdiğim fender akustik teli yerine sanırım hiç sevmediğim Daddario ya da dönüş yaparım galiba.
 
2ile 3. perdelerde sert tuşede cızlaması normal sapı hafifce öne alarak (konkav) hale getirerek bunun önü alınır.

Şİmdi yapacaklarınızı reçeteleyelim;

- Ovation un ref. tel yükseklik değerlerini bulun, ve buna uygun yükseklikteyken sapınızı çok hafif iç bükey pozisyoa getirin (sap ayarını azıcık gevşeterek).

- 15 perdede (tek perde olarak) yükselme varmıdır kontrol edin.

- 2. perde de tek başına yükselme varmı kontrol edin.

- Yükselme olan fretlere kesinlikle kendiniz müdahale yapmayın (zımpara-çakma vs) problemi açık ve net tespit edin.

Vereceğiniz sonuçlara göre devam edelim 🙂

Saygılarımla.
 
Hocam geç cevap yazıyorum senin bu kadar ilgine rağmen, özürlerimi kabul et lütfen. Geçen zamanda maalesef bir memlekete gitmem gerekti, orada da üzerinize afiyet biraz soğuk algınlığı sıkıntısı yaşadım. Dün akşam tekrar kontrol ettim gitarımı, sert penalama ile ince mi telinde genelde bir cızlamam var. Aksiyonumu da yükselttim ve ovationguitars dan pdf olarka bir kullanım klavuzu indirdim. Bu klavuzdaki referans değerlere yakınım fakat bir ince tel takmıştım gitarıma, sonucum : daha yüksek aksiyon ve ton kaybı ve cızlama. İlk fırsatta orjinal kalınlıkta tel takmayı düşünüyorum. Gitarla beraber daddario tel gelmişti, fender bronz serisi ile değiştirmiştim ama sanırım hata ettim. Umuyorum akşam köprüyü biraz düşürüp sapı da biraz gercem. Neticede çok bir değişiklik olmayacak, gördüm ki eşdeğerde cızlama alıyorum. Havalar da biraz ısınınca Eskişehir'de Gürkan hoca var Senkop müzikte, fenderimi ona ayarlatmıştım. Artık ona götürüp teslim ederim gitarımı. Yine de o aşamaya gelene kadar burada deneyimlerimi paylaşmaya devam ederim.
 

Geri
Üst