Amerika’daki ikinci el satış kültürü ve bizdeki farklar üzerine…

• Konuyu açan Konuyu açan taureNN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Amerika’da ikinci el bir ürün aldığınızda, çoğu zaman kutunun içinde küçük bir not buluyorsunuz. Basit ama insana dokunan jestler.

Düşününce, bizde Sahibinden veya Letgo üzerinden satış yaparken pek rastlanmıyor böyle şeylere. Hatta çoğumuzun aklına bile gelmiyor. Belki biz ikinci el satışı “elden çıkarma” olarak görüyoruz. Yani ürünü satarken ondan tamamen kurtulmak istiyoruz. Oysa Amerikalı, elindekini paylaşmanın da bir tür sosyal bağ kurma biçimi olduğunu fark etmiş gibi.

Bir diğer fark da “güven” duygusu sanırım. Amerika’da ikinci el alışverişi, karşısındakine küçük bir tebessüm bırakabileceğin bir alışveriş şekline dönüşmüş. Bizde ise “dolandırılmayayım” endişesi baskın. Böyle olunca, o küçük insani detaylara yer kalmıyor.

Belki bir gün bizde ikinci el satışları sadece ekonomik bir alışveriş değil; küçük bir nezaket alışverişine dönüştürürüz.
IMG_6019.webp

Yanlış okumadıysam satıcılar hep kadınlar; Kristin, Melissa ve Kathy. Belki ondan kibardırlar, oturup not yazmışlar.

Ben daha gitar, prosesör, pedal vb satan Fatma, Hatice yada Emine ile alışveriş yapmadım, belki denk gelmedi. Bilemiyorum, cinsiyet önemli bir faktör olabilir, nacizane.
Içlerinde erkek satıcıların da olduğu daha pek çok örnek vardı. Kızım, renkli kağıtlara resim(Şüpheli) yapmayı sevdiği için diğerlerini kurtaramadım.

Öte yandan Türkiye'deyken de kadın ve erkeklerden ürünler almıştım...
Cinsiyetten bağımsız sanki kültür farkı gibi. Amerikan seviciliği gibi olmasın ama güzel bir jest. Ben de alışverişlerimde hiç not yazmadım ama 41 yaşında başlayacağım. Yaş ilerleyince emekli albaya bağladım sanırım.

Böyle samimi görünen şirin mi şirin bir mesaj alınca insan çok memnun olabilir bence de.. Hatta belki o memnuniyetle satıcıdan bir kaç ürün daha sipariş edebilir.. 😉

Sizi mutlu etmesine sevindim.. Ama özünde sadece bir satış taktiği olduğunu düşünüyorum.

Ülkemizde gerçekleştirdiğim çeşitli platformlardan ikinci el ürün alışlarımda da benzer şekilde nazik notlar yazan kişilere şahit oldum.

2008 ya da 2009 olması lazım, ebay'de Amerika'lı bir satıcıdan sıfır EHX Metal Muff almıştım. Türkiye fiyatına göre zaten çok uygundu, yanında "thanks for supporting small business" minvalinde bir not ile bir takım Ernie Ball tel ve bir miktar pena göndermişti, liseli halimle çok mutlu olmuştum.

Gümrük saçmalıkları olmadığı zamanlar ben ebay japon satıcıdan kamera lensi aldığımda içine uzakdoğu motifleri olan minicik bir cüzdan, Japon şekeri ve origami kâğıtlarından koymuştu. Japonlar da kuru kuru göndermez mutlaka birşey koyar. Tabi bunlar olumlu geri bildirim ve yorum için olsa da insan mutlu oluyor.

Yaptığı işe, insana ve kendine saygı duymakla ilgili bir durum. Not koymasına bile gerek yok konuşmasından tavrından, mesaj yazarken kullandığı kelimelerden zaten kendini belli eder.
Kazıklamayı, bozuk malı itelemeyi zeki olmak zanneden bir güruhtan bu ve benzeri şeyleri zaten beklememek lazım.

Amerika’da ikinci el bir ürün aldığınızda, çoğu zaman kutunun içinde küçük bir not buluyorsunuz. Basit ama insana dokunan jestler.

Düşününce, bizde Sahibinden veya Letgo üzerinden satış yaparken pek rastlanmıyor böyle şeylere. Hatta çoğumuzun aklına bile gelmiyor. Belki biz ikinci el satışı “elden çıkarma” olarak görüyoruz. Yani ürünü satarken ondan tamamen kurtulmak istiyoruz. Oysa Amerikalı, elindekini paylaşmanın da bir tür sosyal bağ kurma biçimi olduğunu fark etmiş gibi.

Bir diğer fark da “güven” duygusu sanırım. Amerika’da ikinci el alışverişi, karşısındakine küçük bir tebessüm bırakabileceğin bir alışveriş şekline dönüşmüş. Bizde ise “dolandırılmayayım” endişesi baskın. Böyle olunca, o küçük insani detaylara yer kalmıyor.

Belki bir gün bizde ikinci el satışları sadece ekonomik bir alışveriş değil; küçük bir nezaket alışverişine dönüştürürüz.
181327 eklentisini görüntüle
Notlarda kırmızı rujlu öpücük yok, eksi puan.

Hocam bu ülkede dolandırılmadan üç kağıtçılık yalan dolan olmadan 2. el ürün alabiliyorsak bence bizim aldığımız ürün için satıcıya güzel bir not vermemiz gerekir diye düşünüyorum daha mantıklı geliyor kulağa tecrübe etmiş biri olarak

Aslında konuyu açmama sebep olan notlar, buradaki sel felaketi nedeniyle geçmiş olsun dileklerini içerenlerdi. Selden sonra yaptığım 3 alışverişin ardından tüm paketlerdeki notlarda bu konuya gönderme yapılmıştı. Elbette satış taktiği de olabilir ama alışveriş yaptığım insanlar toplamda 5-10 ürünü olan kişilerdi.
Sözün özü: Türkiye'ye dönünce satış yaparsam uygulayacağım. Bu zamana kadarki satışlarım için de günah çıkarmış olayım.

Geri