pyramind demiş ki:
Yahu maliyetli ve zor deyip... Canını sokakta bulanlar apartmanı falan herhalde bu. Umarım bu olayın ne kadar tehlikeli olduğunun farkındasın.
Sizin ora nere bilmiyorum ama bir hafta süren araştırmalarım sonunda kadıköy de ki eski evlerin %60-70 inin toprak hattı olmadığını (hiç yapılmadığını) öğrendim.
Bu evlerin bir çoğu bitişik nizam ve bahçesiz olduğu için hakkaten çok maliyetli bir iş ve bütün apartmanın onayı ile kazı için ruhsat alınması ve yüklü bir maliyeti ev sakinlerinin göze alması gerekiyor.
örnekse bizim binadaki ev sahiplerinin umurunda bile değil durum, ve sakinlerin bir çoğuda kiracı zaten.
hal böyleyken duyduğum kadarıyla 1-1,5 milyarı bulan ruhsat iznini alıp + topraklama masraflarını karşılayıp ben mi topraklatacağım komple binayı?
neyse belki arkadaşın işini görür diye söylüyorum bugün perpa dan bir elektronik mühendisi ile konuştum ve bana sağlıklı bir topraklama yapılabilmesi için gerekli şartlar olmadığı durumda cihazlarda ki gürültüyü kesmek için evin içinde ki kolonlardan birinin kırılıp panoya bir bağlantı yapmak suretiyle gürültünün kesilebileceğini ancak bunun can güvenliğiniz için bir tedbir olmayacağını belirtti.
topraklamanın neden yapıldığını bilirdim ancak böyle sakat bir evde oturduğumu farkında bile değildim. şimdi terliksiz dolaşamıyor ve daha çabuk taşınma planları yapıyorum. zira evin hiç bir yerinde yok, buzdolabı, çamaşır makinesi vs. hepsi topraksız hat üstündeymiş!!
bir sene önce çıkan bir yönetmeliğe göre bütün binaların "olmayanların" toprak hatlarının yapılması zorunlu hale getirilmiş. ev sahibi olan arkadaşlar apartman yönetimlerinin bunu yaptırmaya mecbur etme lüksüne sahipler. her şeyden önce can güvenliğ için.