Ben bu islere cok kucuk yaslarda bulastim, asil meslegim farkli oldugu icin hep hobi olarak devam etti. E hali ile hobiye ayiracagim butce de uzun yillar kisitli kaldi.
Ben ilk amfimi aldigimda ses karti ve yazilim konusundan haberim yoktu, ev kullanicilarinda da hic gormemistim. Bu sebepten dolayi muzik marketleri gezip, yasadigim sehrin butun studyolarini gezip, gitar calan birini gorunce hizlica arkadas olup kendi ekipmanlarimi denetip onun ekipmanlarini denemek sureti ile zorlu, yavas ve kisitli bir ekipman tanima surecim oldu. Bu nedenle yorumlarim ve onerilerim de dogal olarak kendi yaptigim ve mutlu oldugum yone dogru yani analog tarafi ovecek sekilde olabilir, normaldir.
Ilk kez kafa + kabin satinalirken amfiyi satan muzik market saticisi (Izmir Karsiyaka'da Savas Oguz'dur kendisi) bile "bu ise bulasmayip bir combo mu alsan, cunku speaker mod vs. sonu yok bu isin hem de Turkiye'de ekipman bulmak da oldukca zor" gibi bir konusma yapmisti.
Sonrasinda modifiye amaciyla ilk UK Celestion ve Italyan Jensen speakerlarimi almaya gittigimde ise "ben sana demistim" gibi bir konusma yapmisti.
Amfi, kabin, speaker ve (eger kabin mikrofonlanacak ise) mikrofon konusunda sayfalarca yazsak az. Zaten yazarak da tam olarak aktarilabilecek seyler degil. Bol bol deneme yapmak gerekiyor.
Analog pedal da aynen oyle. Gercekten sonu yok.
Hepimizin muzik zevki, beklentisi farkli ve zaman icinde degismeye de devam ediyor. Videolar biraz fikir verse de bence yeterli degil. Bir cok kisinin hayalinde "en iyi" futbol takimi vardir ya hani farkli tarihlerde yasamis, belki su an hayatta bile olmayan futbolculardan olusturdugu takim... Bu nasil herkes icin farkli ise en iyi analog setup da herkes icin bu sekilde farkli. Daha kotusu (mesela benim icin) strat ile kullandigim analog setup ile aktif manyetikli les paul ile kullandigim analog setup bile farkli.
Bunlari tek tek denemek, sahip olmak cok uzun zaman ve cok buyuk para...
Bu noktada Amplitube, ses karti ve iyi bir referans monitor mantikli kaliyor. Tam olarak ayni hissi vermese de hayalindeki "en iyi" setup'i surukle birak yontemi ile denemek icin cok guzel bir arayuz.
Ama tekrar ediyorum, gitari eline alip calmak icin (bence) en guzel ortam Amplitube degil, analog setup. Zamana yayip hem Amplitube, ses karti, referans monitor hem de analog setup kurarsan sahane olur. Bu yolculukta onceligi Amplitube'a verebilirsin belki.
Son yillarda analog setup kurarken amfi, kabin, speaker, reverb, delay'e karar veriyorum once. Bu sekilde clean ve (gerekirse amfinin drive kanali ile) clean+drive tonumu ayarliyorum. Sonrasinda eger istiyorsam booster, overdrive, distortion, tuner, wah, compressor, noise gate, ac-sim gibi pedallari ekliyorum. Son olarak da phaser, tremolo, chorus gibi efektleri (eger istiyorsam) ekliyorum.
Bilmis bilmis konusup "ben olsaydim" demeden bitirmeyeyim:
Amfi sanirim 1W lambali Marshall, kendi uzerinde clean ve drive kanali var ve reverb'u de var. Kabin de 1x12 Celestion V30 (Cin yapimi). Benim hosuma gidem bir ikili. Ben olsaydim butceme gore delay pedali, overdrive pedali ve duzgun bir pedal adaptoru alarak baslardim.
Dusuk butcem varsa ADD+ Analog Delay, MS-Pozitron Screamer ve Mooer Micro Power guc kaynagi alirdim.
Butcem biraz daha artarsa delay olarak TC Electronic Flashback 2, Boss DD-8, Boss DD-7, Seymour Duncan Andromeda, EHX Canyon, MXR Carbon Copy, EHX Memory Ailesi, Dunlop Echoplex gibi modelleri arastirirdim.
Overdrive/Boost konusunda ben Ibanez TS808 faniyim ancak burada da secenek cok, TS9, Boss SD1 gibi alternatifleri de denerdim.