Başlangıç plugin ve ton yazmayı öğrenmek

1 Ay önce büyük bir memnuniyetle scarlett solo gen 1 aldım, şuana kadar ml soundlab'in amped roots pluginni kullandım, güzel tonlar var ama artık sıkılmaya başladım ve ton yazmayıda bilmiyorum,şahsi olarak gitarda thrash/death metal tonları severim, nasıl ton yazmayı öğreneceğimi ve doğru düzgün amp sim/IR için size danışmayı düşündüm 🙂

Selamlar, öncelikle ücretsiz Amped plugin’leri yerine yine ücretsiz olan Tonocracy’yi tavsiye ederim; hem daha fazla esneklik sağlıyor, hem NAM modellerini çalıştırabiliyor hem de kendisine ait güzel bir modelleme kütüphanesi var. Ayrıca büyük ihtimalle ton oluşturmayı öğrenmeniz için daha fazla imkan sunar diye düşünüyorum. Dijital pluginler için genel kurallar genellikle şöyle;

Gain staging, çok fazla gaine abanmak her şeyi çamur gibi yapıyor. Ayrıca gitarınızın ses kartına giren gain’ini de iyi ayarlamanız lazım buradaki genel doğru gören kanı gitarı güçlü bir şekilde çalarken ses kartının ledinin kırmızı olmadığından emin olmanız. Bunun için şöyle bir video var (Bunların hepsini hemen uygulamak zorunda değilsiniz öncelikle genel mantığı kavrayın yeter)

Amfinin önüne drive ekleyin; bahsettiğim plugin’in kendi drive pedalları var. Genel kanı drive’ının drive’ını kısıp tonu açmak yönünde. İster analog ister dijital kullanın en klasik ve yaygın kullanılan ton ayarlama yöntemlerinden biri.

EQ, burası çokomelli. Genel thrash tonu için amfi EQ’su amfi çok fark etmeksizin şu şekilde: tiz ve basları açıp midleri kısın; ancak çok da abartmayın; kulağınıza iyi geleni kendiniz bulmanız lazım. İsterseniz buraya örnek atıp yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca Post EQ işini de öğrenirseniz fena olmaz (başlangıçta çok gerekli değil).

IR (Impulse Response/Kabin simülasyonu) seçimi için metal tonlarında V30 hoparlörlü Capture’ler kullanmak epeyce yaygın. Bunun için internette bir sürü ücretsiz IR var; NAM modellerini de alabileceğiniz Tone3000’dan bunları da ücretsiz temin edebilirsiniz. Bunun yanında Tonocracy’nin de kendi yerleşik kabin simülasyonları mevcut arzu ediyorsanız çok fazla ayrıntısına girmeden onları da kullanabilirsiniz.

Dijital amfi dünyasına yeni girdiğiniz için çok fazla ayrıntıya girmemeye çalıştım. Size tavsiyem çok fazla kafanızı karıştırmadan ve çalışınıza odaklanarak ilerlemeniz yönünde. Başka bir sorunuz olursa da lütfen sormaktan çekinmeyin. Şu videolara da göz atabilirsiniz

Geri