Bass gitar telleri

İnternetten derlediğim bilgileri Türkçeye çevirerek, arada kendi yorumlarımı da katarak elimden geldiğince gerekli bilgileri vermeye çalışacağım. Eğer siz de kendi deneyimlerinizi aktarırsanız (Özellikle D'Addario ve Ernie Ball bass telleri gibi ayrıntısına girmediğim markaların farklı modelleri hakkında) bu başlıkta ufak bir rehber oluşturabiliriz.

Telleri roundwound ve flatwound olarak ikiye ayıracağım. Roundwound teller stainless steel veya nikel kaplama (Nickel Plated) olabiliyor, genelde nikel kaplama tercih ediliyor çünkü hem daha dolgun ses veriyor, hem çalınması daha rahat, hem de sesini daha uzun süre koruyor. Stainless steel tellerse daha parlak seslere sahipler. Flatwound teller daha çok dark tonlar için kullanılıyor; ben bu yazıda stainless steel ve nickel kaplama roundwound tellerle ilgileneceğim.


Normal Nickel-Plated / Stainless Steel

Bu teller hakkında söyleyebileceğim çok şey yok, zevke göre denenip alınabilecek tellerdir. Zaten ülkemizde çok çeşit yok, muhtemelen D'Addario tel alıp rahat bulunabilen bir tel kullanmayı tercih edeceksiniz, aşağıda yazanları da çok kafaya takmayacaksınız. Yurtdışında en sevilen markalardan biri ROTOSOUND'dur ama ülkemizde uzun süredir bulunamıyor.


Cryogenic Freezing

Stainless steel tellerin bir kısmında kullanılan ilginç bir teknoloji. Tellerde kullanılan çelik sıvı nitrojen içerisinde -300 derecenin altında ısılarda tutuluyor, bu işlem sonucunda metalin molekül dizilişi değişime uğruyor, tellerin parlaklığı artıyor ve seslerini daha uzun süre korumaları sağlanıyor.


Dean Markley Blue Steel

En sevilen Stainless Steel tellerden, parlak bir sesi var ve Cryogenic olduğu için bunu diğer çelik tellere göre daha uzun süre koruduğu iddia ediliyor. Sesi parlaktır ve diğer stainless steel tellerden uzun korur ama sert çıplak çelik alışana kadar parmaklarınızı rahatsız eder, çalmanızı zorlaştırır. Şimdi NPS (Nickel Plated Steel) modelini de çıkarmışlar, bunun daha yumuşak bir çalınışı olması lazım, ömrü da daha uzun olabilir ama bu da ülkemizde bulunmuyor.

GHS Sub-Zero Boomers

Bu da GHS'nin Cryogenic teli, NPS Blue Steel gibi Nickel kaplama olduğu için çalınışının yumuşak olduğunu tahmin ediyorum. Bunu da bulamadım (Sanırım bir ara gelip tükenmiş) Üretimde kullanılan teknik sebebiyle GHS Sub-Zero Boomers serisi normal GHS Boomers serisinden daha parlak bir sese sahiptir.


ELIXIR ve POLYWEB COATING

Bir diğer teknolojik yenilik de Elixir'den polyweb coating. Elixir kendine özgü polyweb coating teknolojisi ile diğer firmalardan farklı bir yol izliyor, telleri seslerini daha uzun süre koruyor, ama diğer markalara göre pahalı. Telin boğumları arasına girip telin sesinin parlaklığını yitirmesine sebep olan kirleri, tozları, terleri telin boğumlarından uzak tutmak için telleri çok ince plastik bir tabaka ile kaplıyorlar. Sonuçta teller ilk günkü parlaklıklarını uzun süre muhafaza edebiliyorlar. Ayrıca yüzeyleri yumuşak olduğu için çalarken kaygan bir his veriyorlar, çalışı kolaylaştırıyorlar.

D'addario'nun da benzer özelliklere sahip olma iddiasında bir EXP Coated Bass Strings serisi varmaş fakat deneme şansım olmadı, ülkemizde var mı bilmiyorum.


Ben Elixir tel kullanıyorum, artıları sesinin parlaklığını, dolgunluğunu uzun süre kaybetmemesi, entonasyonunu koruması, çok yumuşak bir yüzeyi olması. Yumuşak yüzeyi çalışı çok kolaylaştırıyor, slide yaparken falan parmaklar yağ gibi kayıyor. Akordunun da kolay kaçmadığını söyleyebilirim. Eksileri telin sağlamlık olarak dayanıklı olmaması, sık çalıyorsanız ve tellere nazik davranmıyorsanız alt teli koparmanız uzun sürmeyebilir. O zaman ne anladım ben sesinin uzun süre dayanmasından diyenler için ufak bir açıklama, normal bir tel sesini x zamanda kaybediyorsa Elixir tel 2-4x zamanda kopuyor, kopana kadar da sesini koruyor. Yani mesela normalde telleriniz 1 haftada parlaklıklarını kaybediyorlarsa Elixir bir ay dayanıyor, bir ay sonunda kopuyor ve yenisini takıyorsunuz, bu süre içinde pek iyi ses elde ediyorsunuz. 1 hafta ve 1 ay örnek olarak verilmiş zamanlardır, gitarı çalma sıklığınıza ve tellere davranışınıza göre değişir. Diğer bir eksisi tellerin pahalı olması, ama verdiğiniz paraya değiyor.
 
elixir bass teli

slm arkadaşlar benim bass gitar ibanez ve ben elixir telden çok memnun kaldım artık tellerim yıprandı aynısını almak istiyorum gene ama süper light mı yoksa light mı alıcam onu çözemedim yardımcı olursanız sevnirim...
 
Kaynak için çok teşekkürler, çok faydalı olmuş. Ben de bas gitarımda Elixir'i tercih ediyorum. Kullandıkları kaplama teknolojisi hem tellerin uzun ömürlü olmasını sağlıyor, hem de tonun güzelliğini koruyor. Çalınan parçalara efekt katmak için penayı tele sürtmek gibi davranışlarda tellerin üzerindeki katman kalkıyor. Başka yollarla da yine bu durumun olduğunu görebiliriz. Kalınlık olarak light (.045/.100) tercih ediyorum. rock_dream; sana da rahat hissettiğin kalınlıkta tel takımını kullanmanı tavsiye ederim.

Saygılar,
U.
 
Madem konu yeniden canlanmış, arada D'addario'nun EXP Coated Bass Strings serisinin Elixir kadar iyi olmadığını çünkü izlenen kaplama yönteminin farklı olduğunu duyduğumu ekleyeyim. Tabi kulaktan dolma bilgi, bizzat denemedim. Bir de bu yazıyı yazdığım sırada Rotosound bas telleri Tr'de bulunmuyordu, deneyememiştim. Artık bulunuyorlar (En azından İstanbul'da) ama Elixir'e alıştığım için deneme gereği duymadım.

Arada elektro gitarda da Elixir denedim. O da uzun süre parlaklığını korudu ve temiz kaldı. Ama bizim gitaristler çok kaygan buldular yüzeyini, alıştıkları tellerden vazgeçmediler. Ben memnunum, evde kendi elektromda Elixir kullanıyorum.
 
Basçı arkadaşlar ilk defa elixir tel deneyecekleri uyarmak istiyorum , pahalı olduğundan mümkünse başka bi gitarda deneme şansınız varsa deneyip ondan sonra alın.

Ben hiç memnun kalmadım , kuru bi sound verdi ama tercih meselesi tabii .Memnunda kalabilirsin ama paranızıda yazık edebilirsiniz.
 
Öncelikle BU bilgileri bizimle paylaşan bu forumu açan arkadaşa teşekkürler.Bende bazı bass gitar telleri izlenimlerimi sizinle paylaşmak istedim.İlk önce sizlere DR HİGE BEAM serisi ile başlamak istiyorum 4 telli bir bass gitarda kullandım bu teli,ve nedense bu tel bana oldukça VİNTAGE ton verdi,eski europe,scorpions,guns roses albümlerindeki bass gitarlara çok yakın bir ton aldığımı söleyebilirim.yumuşak çalımı var,slaplarda PEK parlak tonu olduğunu söleyemem.Gelelim ÖBÜR tellere,bir cort GB 75 te 5 telli ERNİE BALL REGULAR SLİNKY TELİ test etme şansım oldu.BU teller Oldukça PARLAK ton veriyor harmonic ve slaplarda gayet belirgin açıklık mevcut,bu teller hiç boğuk ton vermiyor,TAZE soundlar isteyenlere tavsiye edebilirim.Bir başka TEST ettiğim tel ise DADARIO XL 165 serisi CORT A5 ile bu telleri kullandım,YUMUŞAK bass sololar atmak için ideal ,çalımı baya yumuşak rahat ancak SLAP ve harmonic olarak çok zayıf ton veriyor,PARLAK ses arayanlara bu seriden almasını tavsiye etmem,bu konu tamamen icra edilen müzik tarzı ile ilgilidir herkes aynı tonları sevmeyebilir sonuç itibari ile yukarıda bahsettiğim 3 marka farklı telde değişik kullanıcılara hitap etmektedir.
 
Tekrar merhaba sevgili basscılar, bass gitar telleri hakkında yeni edindiğim bir tel tecrübemi sizinle paylaşmak istiyorum.
DADARIO EPS 170-5 LONG SCALE

DADARIO denilince piyasada çok ciddi bir önyargı olduğunu bilerek DADARIO HAKKINDA BİR KEZ DAHA sizlere BU TELİ TANITICAM.
ARKADAŞLAR ÖNCELİKLE BASS GİTAR TELİ YAPTIÐIMIZ MÜZİK TARZINA GÖRE VE BASS GİTARIMIZA GÖRE ALINMALIDIR.DADARIO EPS 170-5 LONG SCALE TELDEN BAHSEDECEK OLURSAK,bir KERE TEL bildiğiniz TÜM DADARIO SERİLERİNİN EN PARLAK OLANIDIR.ÇELİK TELDİR,ÜZERİNDE NİCKEL vsvs malzeme kaplaması yoktur.BU durumdan dolayı TEL ULTRA PARLAK TONLARA SAHİP,SLAP,POPING tekniklerinde çok zevkli çalımı var,nickel kaplaması vsvs extra sesi boğuk hale getiricek bir malzemesi olmadığı için SESLER oldukça GÜÇLÜ ve PARLAK geliyor,ÇALIMI diğer kaplama tellere nazaran biraz daha sert,ancak bu durum kimi basscılara göre daha bile zevkli hal alabiliyor,ben şahsen bu teli 1 aydır kullanıyorum ve tonlarında en ufak değişme ve ton kaybı oluşmadı,ayrıca bilmeyenler için bilginiz olsun RIC FIERABRACCININ REFERANS TELİDİR BU TEL.PARLAK TON SEVERLERE TAVSİYE EDİYORUM.
 
hocam cidden tel seçimi çoğu insanın gözden kaçırdığı ve hatta tellerinin zevklerine hitap etmediği için enstrümanına suç attığı bir ayrıntıdır =))
özellikle de bas gitar kullanan kişiler için de çok masraflı bir deneyim olabiliyor.konuya açıklık getirdiğin için teşekkürler.
 
jim dunlop nickel plated 45-130 ve özellikle 34 inç ve rosewood klavyede çok dengeli sonuç alıyorum,bass musicman bongo 5 bu arada.Ama özellikle GHS in buçuklu tellerini (44-63-84-106-130) merak ediyorum.
 

Geri
Üst