Bilgisayarda Audio Kaydı?Sesler çok düşük ve geniş gelmiyor?

Sevgili Dostlar,
Foruma geldim geleli sizlerin değerli birikimlerinizden o kadar yararlandım ki..Ne kadar teşekkür etsem azdır.İyi ki varsınız.
Sizlere bir kaç sorunumdan söz etmek istiyorum.Cevap verirseniz çok sevinirim.
Soru1-Cubasede audio kayıtlar yapıyorum.(ses kartı sblive,cubase sx 2.01- 1gb ram-2,6 intel işlemci v.b)Yaptığım kayıtların seviyesi (db cinsi) oldukça düşük.Şöyle winampın ekranında bir test edeyim dedim ne bass ne tiz göstergeler oynamadı bile.(spectrum analyzer.)Cubase mixerde volümü sona dayıyorum.Nafile..Yani şunu istiyorum.Yaptığım audio kaydı normal bir kayda yakın olsun.Winampta dinlerken baslar tizler vursun.Bir de seslerin stüdyodaki gibi geniş geniş gelmesi için ne yapabilirim..
Soru2-Latency değerini nasıl ölçüyorsunuz.?

Sevgi ve saygılarımla....
 
...

Öncelikle vokal kaydı veya gitar gibi analog ses kaydı yaparken araya bir preamp koyman gerekebilir.Yanı bilgisayara sesi yükselterek vermen akıllıca olacaktır.Ve sesleri yapabildiğin maksimum yükseklikte kaydetmelisin.Sblaster surround mixserden record levelleri ile oynayabilirsin ama yapabileceğin maxsimum seviye olmalı böylece ileride ses levelini yükseltmek istersen olan dip gürültüsünü minimal arttırmış olursun.(yani cızırtılı bir müziğin sesini açarsan biliyorsun cızırtıyıda arttımış olursun ve dayanılmaz olabilir)Bunun dışında cubase kullanmadığım için onun ayarları ile ilgili birşey diyemicem Latencyi ise programında ses kartı ile ilgili bir bölüm kesin vardır aradan asio driverlarını bularak kullanılmakta olan latency ayarını görüp değiştirebilirsin 5 ms idealdir 10 ms üstü can yakar.Ama daha başka ne yapılır bende bilmiyorum

kolay gelsin...
 
Nebunekazar aradım taradım latency değerini gösteren bir gösterge bulamadım..asio multimedia setup-asio full duplex setup ayarlarına baktım yok malesef..Senin audigy ne alemde ..Firmanın belirttiği gibi 2 ms latency doğrumu?senin kart audigy2 platinium galiba resimde doğru gördüysem..Biraz rewiev alabilir miyim bu kartla ilgili.
 
Sorsana,

Kayıt yaparken şunlara dikkat et:

1) Dijital ortamda sesin ulaşabileceği maksimum yükseklik 0dB'dir, onun üzeri dijital distorsiyondur (oysa eski analog mikserlerde 0dB ideal seviye, üzerinde 6dB'e kadar yolun vardı, onunla karıştırmayacaksın. Eski sistemin 0dB'i şimdiki dijital sistemin -6dB'sine denk gelir).

2) Kayıtlarını alırken sinyal seviyesinin -6dB üzerine taşmamasına dikkat et. Çok fazla "hot" kaydetmek de çok zayıf kaydetmek gibi iyi değildir. İdeal kanal sinyal seviyesi -12dB ile -6dB civarında olmalı. Eğer arada kullandığın pre sana yeterli sinyal seviyesini vermiyorsa adam gibi bir pre kullanmalısın veya kablolarında bir arıza olup olmadığını kontrol etmelisin. mikrofonla yaptığın kayıtlarda mikrofon kazancını ve ses-diyafram mesafesini iyi ayarlamalısın.

3) Miksajının profesyonel CD'ler gibi yüksek tınlamamasının iki sebebi var. İkinciyi önce söyleyeyim, birinciyi sonra söylerim:

  • b) Mastering. Senin miksajın mastering'den geçmemiş. Oysa mastering aşamasında parça genel anlamda bir multiband kompresyon, EQ, stereo imaj dengeleme ve ilave reverberasyona tabi tutularak "genişletilir". Bunu sen de bir dereceye kadar deneme yanılma yolu ile yapabilirsin ama Mastering başlı başına bir uzmanlık dalı. Eğer Mastering aşaması hakkında detaylı bilgi almak istiyorsan şu aşağıdaki PDF dosyasını indir, bir baskısını al ve oku. Bitirdiğinde ufkun genişleyecek (umarım yeterli İngilizcen vardır), zaten burada sorduğun soruların aynılarının daha önsözde listelendiğini göreceksin 😀 :

    http://www.izotope.com/products/audio/ozone/OzoneMasteringGuide.PDF

    a) Miksaj tekniklerinde uygulanan yanlışlar:

    [list:e2193ca940]I) Bas frekansları kompresyon kullanarak derle topla, dinamik aralığını düşür ve ardından yükselt.

    II) Çok fazla reverb ve chorus müziği boğar, geri plana iter. Aşırı reverb, delay, chorus, flanger, phaser gibi efektler kullanmaktan kaçın.

    III) Kaliteli reverb kullan. Ucuz reverb kadar kötüsü yoktur.

    IV) Müziğin içini yığınla kanal farklı çalınmış enstrumanla doldurma. Bir tane rifi üst üste birkaç defa çal ve kulağına dengeli gelecek bir şekilde stereo imaj içerisine dağıt. Van Halen'ın birçok hit şarkısında bir bas, davul ve gitar vardır, ama adamın tek gitarı bütün müziği doldurur, çaldığında elli tane gitar partisyonu varmış sanarsın. Oysa aynı gitarı birkaç defa üst üste çalıp mikslerler. Aynı taktiği agresif vokaller için de uygulayabilirsin.

    V) Müziğin içindeki enstrumanlar için uygun birer frekans aralığı bul ve onları oraya hapset. Mesela gitar ile vokal aynı anda çalacaksa orada vokal dinleyici için daha önemli olduğundan gitarda vokalin aralığına denk gelen frekansları parametrik EQ ile traşla. Gitar yine duyulur ama vokali rahatlatır. Bunu diğer enstrumanlar için de yap. Bunun bir kuralı yok, kulağa iyi gelene kadar uğraşacaksın.

    VI) Kompresyon kullan, ama idareli kullan. Çok dengesiz çalımları dizginlemek haricinde aşırı kompresyon kullanmaktan kaçın. Bunun için kompresyonun prensibini iyi anla.
[/list:u:e2193ca940]

4) Mastering'in işini miksajda yapmaya kalkma. Miksajını bitir, ondan sonra gerekirse multiband geçilir. Ama bilmeyen ellerde yapılan mastering büyük bir ihtimalle yapılan miksajı öldürür, müziği inceltir dümdüz yapar. O yüzden mastering olayına dikkatle yaklaş.

Kolay gelsin.
 
...

dostum bende audigy var ( 2 değil ) latency 2 ms kullanıyorum asio driver setuptan ayarladım buffer ayarlaması yapıyorsun, fakat burada önemli olan bilgisayarına güvenip güvenmemek bende p4 1.4 var 1g rd ram bu latency ile sonar3 de çalışırken sampleri ve efektleri yaptıktan sonra cpu usage %100 oluyor ve klilitleniyorum ve ağlamaya hatta bilgisayara kafa atmaya başlıyorum (atmışlığım vardı ha...)Kartımdan memnunum hızlı bir hardiskle iyi audio kayıt alabilirsin dip gürültüsü beni tatmin edecek kadar iyi 24 bit 48000 kayıt yapınca iyi oluyor ama normal 16 de tutarsan mahcemin sık sık vurguladı şeyler oluyor.Bilemiyorum ama sesten birşeyler gidiyor.Ama bu ses kartı işi tamamen ihtiyaçla ilgili birşey benim işimi görüyor (bilgisayar görmesede)

Mahcemcim ya döktürmüşsün bu yazıları okuyunca insanın müzisyen olup bu ile 24 saat uğraşası geliyor Tıbbı bıraksam mı ki? 😀 Zaten burada yarın boykotta var tüm doktorlar hizmet vermeyecek bende müzik yaparım artıkın... 😀

kolay gelsin...
 
Evet seslerin stüdyoda geniş gelmesinin arkasındaki büyük teknik,emek ve ustalığı anladım.Zamanla olacak inşallah.deneme ve yanılma ile çok şey öğrenebiliriz.Ama yol gösteren birilerinin olması çok güzel.Bilen olmadan usta olmadan olmaz bu işler.
Herşey midinin sihirli dünyasını tanımamla başladı.Tabii teknolojinin midi sinyallari ile sample teknolojisini buluşturması ve hardware ile boy ölçüşen yazılımlar.Yanından bile geçemediğimiz,görmediğimiz efekt,mixer,synt,ses,v.b yazılımlar bilgisayar ekranımızda tüm haşmetleriyle belirdiler.Birden o kadar çok bilgi ,program v.b şeylere kavuştuk ki..Bilgi ve program yığınları arasında kafamız karıştı.Her telden çaldık söyledik.Bütün günahlara karıştık dijital çılgınlıkta.Nereye gideceği belli olmayan tekne gibi gezdik durduk. Çok bildik ,ahkamlar kestik aslında hiç bir şey bilemedik.Demem o ki;hedeflerimiz,ideallerimiz olmadı.Doğru dürüst bir şeyler üretmedik.Sadece programları çözmeye çalıştık.Ama bu forumda okuduklarımdan sonra bu işin ne kadar büyük emek istediğini ve çok çalışmamız gerektiğini anladım.Müziğin deryasında bir kum tanesiyiz hepsi bu..
Sevgili Mahcem foruma, sanal üniversite desek yeri var.Bizim gibi acemilere sıkılmadan yazdığın için sağol.Şunu bilmeni isterim yazdığın her bilgi çok işe yarıyor.
Sevgi ve saygılarımla.
Tolga/Ç.kale
 

Geri
Üst