Buster Keaton

sessiz sinemanın bu büyük ismini izleyeniniz var ? genellikle "the general" isimli filmiyle bilinir. kaba komedi diyebileceğimiz slapstick'in ustasıdır. "büyük taş yüz" olarak bilinir. özellikle "three ages" filmini beğenirim.

Sen baya gerilere gitmissin yahu. Film siyah beyaz olunca "iyy" derken millet ta sessiz sinemanin Charlie Chaplin ile beraber en buyuk ismine. Izledigim filmler arasinda General, Sherlock Jr. var sadece sessiz film olarak. Geriside pek bulamiyorum buralarda. Sen "Three Ages" filmini nasil buldun merak ettim simdi 🙂 Yasli hali ile baya sesli filmlerde de ufak roller oynamistir. 2Around The World in 80 Days" ve It`s Madworld gibi. Tabi bu oyuncununda kariyeri bir bakima bitmistir filmlere ses gelince. Sessiz sinema devrinden duzgun sekilde cikan bir tek Chaplin oldu ama o da 4-5 film yapti 30`lardan sonra. En guzel filmleri de bu vakitten aslinda...

buster, 1929'da bağımsızlığı bırakıp mgm'in oyuncusu olunca aslında bitti. bir tek the cameraman kendi tarzına benziyor. sonra zaten alkol falan girdi ve bütün servetini yitirdi. 60'larda çektiği bir kısa filmini de izledim sonradan. the paddway mi ne. yapmasa daha iyiydi. chaplin en azında yeni şeyler denedi. mosyo verdoux falan.. bu adam kendini yenileyemedi.

bir de the general'in 2004'de yapılmış müzikleri var. önceden klasik piano olayı kullanılıyordu. mk2 firması filmi piyasaya sürerken joe histhachi (yalnış hatırlıyor da olabilirim) isimli japon bir elemana müzikleri ısmarlamış. sonuç harika. 80 yıllık the general komediden epik bir drama dönüşmüş müzik sayesinde.

Geri