Eğer cihazınız sağlıklı bir Timecode Generator'a senkronize değilse metronomunuz şaşar, bu normaldir. Hatta her programın metronom hesaplaması şaşar, birbirinden farklıdır. Ben size daha ötesini söyleyeyim:
Yılbaşında kayıt yaparken kanal yetmemesi sebebi ile bir Yamaha AW4416 HD Recorder ile benim müzik bilgisayarının wordclock'larını SPDIF üzerinden birbirlerine senkron etmeye kalktım ancak cihazların SPDIF devrelerinin elimdeki kabloyu beğenmemesi nedeniyle o anda onu iyi beceremedim, tatil dönemi de olduğu için uygun empedansta başka bir kablo almak mümkün olmadı, ben de iki üniteyi birbirine sadece MIDI Timecode ile senkron edip aynı anda kayıda girip çıkmalarını sağladım ama her iki makine de kayıdı kendi iç word saatlerine göre yaptı (44.1kHz/24bit).
Daha sonra AW4416'daki kanalları SPDIF üzerinden benim bilgisayara dijitalden dijitale aktardığımda her iki kayıdın da birbirinden bağımsız olarak sallanıp sürüklendiğini ve senkron kaçırdığını hayret ve üzüntü içerisinde gözlemledim. Başını senkron ediyorum, sonu tutmuyor, sonunu senkron ediyorum, bu sefer başı tutmuyor, sanki farklı devir teyplerde kaydedilmiş gibi. Oysa hepsi aynı anda çalındı kaydedildi, ama yan yana koyunca maalesef o senkron kaçıklığı bariz bir şekilde ortaya çıkıyor, "ama nasıl olur? İkisi de 44.1/24 kaydedilmedi mi?" demeyin.
Bu da gösteriyor ki dijital stüdyo kayıt ekipmanları arasında mükemmel bir wordclock senkronizasyonu şart, yoksa saçınızı başınızı yolarsınız.