Davul ve Tonlaması Hakkında

Kafayı yemek üzereyim, en küçük altoya vurduğumda trampet onunla birlik olup bir güzel cızırdıyor, bunu nasıl giderebilirim?

Altomun tonundan mı altonun trampete yakın olmasından mı, neden oluyor bu?

Kordu cızırdamıycak kadar gerince de makinalı tüfek gibi ses geliyor trampetden. Ne yapabilirim?

Bir de cahilliğin son noktası olucak ama "ghost note" ne oluyor? Bildiğim yaptığım ama adını bilmediğim birşey mi ki?

Bir de görüntülü bir şekilde davul eğitimine katkıda bulunabilicek materyaller varmı biliyormusunuz? Türkiye'de bulabiliceğim, ama eğitim amaçlı, yani "bakın gençler ben bunu çalabiliyorum siz 10 yıl uğraşsanız yapamazsınız" havasında birşeyler değil.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Bir de ne marka zil kullanıyorsunuz? Tercih etme sebebiniz?
 
Yanlış forum, sen MüzikTek'e gel 😀

Taşındı. Ayrıca "Davul Hakkında" olan başlığını da "Davul ve Tonlaması Hakkında" olarak değiştirdim.
 
Re: Davul Hakkında

Yasadigin sorunun adina ingilizcede overtone'larin sebep oldugu sympathetic ringing deniyor. Turkce teknik terimini bilemiyorum. Olagan birseydir. Buyuk ihtimal detone olmustir derilerin, tekrar akord etmen gerekir. Bu sadece gevsemis ya da cok sıkılmış bir vidadan da kaynaklaniyor olabilir. Akord ettikten sonra hala bu sesler belli bir duzeyde mevcut olabilir, eger tamamen kurtulmak istersen bu sesi cikartan deriyi bulup yuzeyine bant gibi susturucu olarak birseyler yapistirabilirsin. Bu sesi bir nebzede olsa onler. En guzeli Remo'nun dot'li derilerini ya da cift kattan olusan Pinestripe'lari oneririm. Calfskin dedikleri yine Remo'nun urettigi Renaissance ve FiberSkyn 3 deriler de bu olaydan etkilenmezler pek. Trampetinin altindaki tel snare'lerin kotulugu de buna sebep olabilir.

Ghost note dedigin olayin yine turkcesini bilemiyorum ama hayalet nota olarak cevirebilirsin, hafifce yaptigin neredeyse duyulamayacak kadar dusuk volumde olan vurustur. Mesela funk'ta trampette cok kullanilir. Davulda tuse denilen olayin diger bir vurus bicimi olan "accent" gibi yapi taslarindandir.

Internette bur suru davulcunun videolarini bulman mumkun. Steve Smith - Drum Set Technique/History of the U.S. Beat, Dave Weckl: How to Develop Technique, Next Step, Back To Basics gibi DVD'leri tavsiye ederim.

Sabian AA, AAX, HHX, ve iki tane Zildjian kullaniyorum. Sabian'i cok overtone'u olmayan cok fazla dagilmayan yogun parlak sesi dolaysiyla tercih ettim. HHX'lerinde sesleri gercekten cok zengin. Fakat benim arada kendimi kaptirip abanmam yuzunden fazla dayanmiyorlar. Cok inceler. Yakinlarda Zildjian'lar kemerimi susleyecek.
 
1) alton ile aynı ses tonunda olduğundan tınlar trampetin...
trampetini la ya göre akort edip , ( diyapozon ile ya da küçük elektronik metronomların hepsinde 440 Hz. vardır ona göre ) alto ve tomları da aralarında iki tamses olacak şekilde ( bunu kulağına göre akort edersin , yani dim dam dom dum gibi ,kitaplarda iki tam nota farktan bahseder de ... ) öyle denersen tınlamaz , bi de kordu fazla sıkma , çok gergin olmasın ... kendi kafana göre sık ama çok da açık olmasın ...

2) ghost note ritim içinde yaptığın aksanlı olmayan vuruşlardır , asıl aksanlara göre aksansız oldukları ama yine de ritim içinde farkedildikleri için ritime ayrı bir hava katarlar , ben daha çok trampette ve hi-hat de kullanırım...

ghost notes ve strokes için de

http://216.103.111.115/perl/drums/i...ategory=Snare Ghost Notes&LessonID=Advanced15

http://freespace.virgin.net/fun.drum/lesson.html


http://www.nwlink.com/~ulys/inlesson.htm


http://home.hetnet.nl/mr_6/168/winnie-/coolChops/coolchops1.html

3) davul eğitimi için internet zaten çok geniş bir bilgi ağı, bunu kullanabilirsin ...

www.drumbum.com özellikle işine yarayacak bir site bu sitenin lessons kısmından istediğin herşeye ulaşabilirsin...

www.cemaksel.net de güzel bir site


4) eğitim vcd lerini eşten dost tan bulabilirsin . ankarada satan birkaç yer de var ... en faydalısı bence dave weckl ın vcd leri ( back to basics )

5) ziller ise herkesin kendi zevkidir , ben türk yapımı zilleri seviyorum, sesleri parlak ve güçlü olan modelleri tercih ediyorum .. ( marka vermeyeceğim zaten bir çok türk zil markası var )

umarım yardımı olur yazdıklarımın....

özgür ( maNga )
 
Şu sitelerin altını üstüne getir:

http://www.drummerworld.com

http://www.harmony-central.com/Drums/

http://www.vicfirth.com/artists/bozzio/mediaframe.html

Özellikle DrummerWorld ve Vic Firth'deki videoların alayını izle, çalamasan bile ufkun genişler çok şey öğrenirsin.... ki çalamayacak da birşey yok, herşeyin bir anda olmasını bekleme yeter. Orada gördüğün insanlar o seviyeye gelinceye kadar günde 6-7 saat davul çalışmışlar da öyle gelmişler. Sen de aynı adanmışlığı gösterebilirsen sen de olursun onlar gibi.


Ayrıca buradan şu başlıklara da bir göz at:

http://www.turkrock.com/ftopic3337.html

http://www.turkrock.com/ftopic2300.html


Son olarak, biraz moralini bozabilir ama şu videoyu da seyretmende fayda var, 18MB olduğu için indirmek biraz zaman alabilir ama değecek emin ol, yılların davulcuları olan tanıdığım bazı insanlar bu ufaklığın videosundan birçok hatalarına çözüm bulduklarını ifade ettiler:

http://www.nintheye.com/temp/12yroldtonyroysterjr.avi


Rudiment, rudiment, rudiment. Davulculuğun temeli. Bu arada tavsiyem, kulaklarını koru, o çocuğun kullandığı supressor'lardan edin ve provalarında kullanmayı ihmal etme.

İyi çalışmalar.
 
yardımlarınız için çok teşekkür ederim. keşke internet bağlantım hızlı olsaydıda bir günde indirebilseydim bu videoları.
yazmışken birşey daha sormak istiyorum. bas davulumun içinde talaş gibi toz kıvamlı kahverengi bi madde birikiyor. ne olaki bu bir fikriniz varmı?
 
tahta kurularından uzak dur 🙂

valla ne olabilir ki ?

biyerlerinde bi çatlak vardır , sen de abandıkça dökülüyordur talaş .

trampetinin alt kasnağının kenarlarında oluyo desydin , bagetini paralıyorsun ondan oluyo derdim ama .....

özgür ( maNga )
 

Geri
Üst