Doğaçlama Müzik Topluluğu ve İhtiyacı

Düzenli aralıklarla bu konudaki çağrılarımı tekrarlıyorum...

Aranızda yetenekli insanlar olduğunu biliyorum. Eksik olan şey motivasyon, böyle bir şeyi niye yapalım? diye düşünüyor olabilirsiniz. Açıklayayım.

Online bir sistem, metronom ile çalınıyor, gerçek zamanlı olmasa bile doğaçlama müzik akışında bu fark edilmiyor. Oturduğunuz yerden sisteme bağlanarak tüm dünyadan herkesle müzik yapabiliyorsunuz. Bu müthiş bir şey...

Çalanların seviyeleri aynı değil, süper yetenekli bilgili Jazz'cılar olduğu gibi çalamadığının bile farkında olmayanlar olabilir. Evet bu bir kaos demek ama bu yeterli sayıda insanla ve az biraz organizasyonla halledilebilir.

Elbette sadece benimle çalmak zorunda değilsiniz. Konu hakkında bıraktığım ilanlara, bulabildiğim forumlara yazdığım yazılara cevap veren belki 100'den fazla kişi oldu ama sadece 9-10 kişi bağlanıp çalabildi ve bunların arasından düzenli şekilde hala çalmayı sürdüren nerdeyse yok.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenli olarak 15 senedir burada birlikte çalan insanlar var. Çalanların birçoğu çok yaşlı insanlar. Gençlerin pek ilgisini çekmiyor nedense...

Belki aklınıza böyle bir yerde çalarsam müziğimi çalarlar falan gibi bir şey gelebilir, bu aslında genel bir sorun. Yayınladığınız her müzik için ufak da olsa böyle bir risk var. Diğerlerinin müziklerini ya da fikirlerini çalan insanlar olduğunu söyleyenler var ama düşük bir ihtimal. Ayrıca başka bir yerde yayınladığınız zaman otomatikman "Creative Commons CC 2.5" lisansı olmuyor. Bu sistemde ninbot sitesine kaydolan her mp3 bu lisansa sahip oluyor ve aynı zamanda archive org sitesine de kaydediliyor.

Teknik çekinceler haricinde, basit iki program kurulumu ile bağlanabiliyorsunuz. Biri zaten reaper içinde reaninjam, master kanalına çağırıp reaper içindeki sesleri duyduğunuz gibi buraya aktarabilirsiniz. Eğer reaper kullanmıyorsanız jamtaba diye harici bir uygulamayla da bağlanabilirsiniz. Zaten burada bu programları kurabilecek seviyede insanlar olduğunu biliyorum.

Geriye sadece neden doğaçlama müzik yapalım gibi bir sorun çıkıyor 🙂 Aslında bunun pek bir cevabı yok çünkü böyle bir ihtiyaç hissetmiyorsanız kimse size bunun bir ihtiyaç olduğunu anlatamaz 😀

Ama yine de bir deneyeyim, eğer ortak bir senkronizasyonda müzikle iletişim kurmanın nasıl bir şey olduğunu biliyorsanız. Yarattığı genişlik hissinin bir ihtiyaç olduğunu da anlamış olmalısınız. İşte bunu online olarak gidermek mümkün.

Düşük gecikme sistemleri ya da başka türlü metotlarda bir yerden sonra seste kaymalar bozulmalar oluyor, ben henüz bu sistem kadar temiz çalışanı görmedim. Eğer bulursam onu da denerim. Doğaçlama müzik akışı tekrar eden melodiler-ritmler üzerine zaten bir senkronizasyonu içeriyor. Bunun üzerine gelişen bir şey. Benim kişisel amacım az önce de bahsettiğim şekilde bu senkronizasyon ile belli bir zihin durumuna ulaşmak, bir yerden sonra ayin gibi. Bunu her seferinde söylüyorum 🙂

Yani teknik sınırlamalar aslında nihayetinde olması gereken senkronizasyonu zorunlu kılıyor.

Farklı konularda burada yaptığımız çalışmalardan farklı örnekleri eklemiştim. Buraya da son yaptığımız jam'den aldığım kesitleri ekleyeyim. Hatta ben olayı biraz ileri götürüp bu doğaçlamalar için bir günlük gibi blog'da tutuyorum. Orada katılanlarla ilgili ya da çalarken olaylarla ilgili ayrıntılar da mevcut:


Sadece kestiğim mp3'lerde çalanların ülkeleri şöyle: Arjantinden gitar vokal, Amerika'dan bas, Ameridan brutal vokal, Amerika'dan gitar (tremolo+solo), Ukrayna'dan gitar, Amerikadan davul+gitar, Almanya'dan gitar (çoklu loop), Amerika'dan davul, Amerika'dan gitar.

Bu 9 kişiyle daha önce de defalarca çaldık, hepsinin seviyesi farklı aslında ama kendince doğaçlama müziği anlamış ve üreten insanlar. Bu ve daha fazlası düzenli olarak çalan arkadaşlarla çalmayı sürdürüyorum ama hepsi genelde tesadüfi şekilde gerçekleşiyor. Eğer bizden düzenli şekilde bu müziklere ilgi gösteren birkaç kişi olursa yine bu arkadaşlarla da birlikte çalmaya devam ederiz.

Daha fazla örnek için blog'daki diğer günlerin kayıtlarına da bakabilirsiniz ya da şuradaki "random" butonunu kullanabilirsiniz:

henüz buraya tüm çalışmaları eklemedim ama büyük çoğunluğunu ekledim. Müzik türlerine göre kategorizasyon cyanite ai diye bir sitenin analiz sonuçlarıdır.

Ben artık nadiren gitarla katılıyorum, büyük çoğunlukla midi klavye ile bağlanıp ud, lavta gibi sesler kullanıyorum. swam enstrümanları ve pianoteq sesleri de var. Forumda konusu olan mikrotonal ayarlar ve çalışmalar da var. Sırf mikrotonal sesler için bile meraklı arkadaşlar gerekiyor çünkü bu dünyalı dostlarıma mikrotonal mevzusunu sevdirmem pek kolay değil 🙂

Başta da dediğim gibi konuyu artan içeriklerle buraya tekrar tekrar yazıyorum, hala görmeyen var mıdır bilemiyorum. Bu kadar uzun yazıyı da pek okuyan çıkmaz ama başka doğru düzgün forum kalmadığı için aratmalarda burası çıkıyor, ısrarım ondan 🙂 Benim gözümden kaçan konuyla ilgili herhangi bir müzik türünde forum falan biliyorsanız oraya da eklemek isterim.

Bir şekilde yolu buraya kadar düşmüş biri de lütfen benimle irtibat kursun, bu işten kolay kolay vazgeçeceğimi sanmıyorum. Zaten kendi kendini besleyen bir ortam. Dünyadan katılanlar biterse o zaman sıkıntı büyük ama şu an öyle bir risk yok, sadece bunu artırmamız gerek...
 

Geri
Üst