Elektro Gitar Kayıt Olasılıkları

Merhaba arkadaşlar, backingtrack üzerine bazı riffleri ve soloları kaydedip sosyal medyada paylaşmak istiyorum. Elektro gitar kayıt konusunu araştırdığımızda onlarca yöntemden bahsediliyor. Amfi ve pedal plug-inleri ile kayıt alma, prosesör, DI box, reamp, amfi mikrofonlama, amfi Rec Out çıkışını ses kartına bağlama, pedalları ses kartına bağlayıp bir amfi plugini ile kayıt alma... gibi. Daha önce kayıt yapmadığım için bu seçenekler arasında kayboluyorum ve hangisi daha iyidir diye karar veremiyorum. Ama elimdeki ekipmanlara göre nasıl ilerleyebileceğim konusunda bana fikir verebilirsiniz diye düşündüm ve sizden yardım rica etmekteyim.

Ekipmanlarım;
  • Elektro gitar
  • Boss Katana MK2 50W
  • Analog pedallar + Looper pedalı
Gitar > Pedallar > Amfi sırası ile sound alıyorum. Aslında bu sistemden aldığım soundtan memnunum. En mantıklı olarak ses kartına condenser mikrofon takıp amfiyi mikrofonlayarak DAW üzerinden kayıt almak gibi duruyor ama elimdeki bu ekipmanlarla alabileceğim en iyi kayıt yöntemi sizce nedir? Mikrofonlama yerine DI box, reamp, rec out çıkışını mı kullanmalıyım? Pedalları ses kartına bağlayıp bir amfi plug-ini ile mi kayıt alayım? gibi sorularla olasılıklar içinde kayboluyorum. Önerebileceğiniz daha iyi ve daha pratik bir yöntem var mıdır?

Backingtrack için de Youtube, Patreon veya başka bir mecradan indirip looper pedalıma kaydediyorum ve üzerine çalıyorum. Ama backingtrackin amfiden gelen sesi beni pek memnun etmiyor. Çünkü effects loop Boss Katana MK2 50W amfisinde yok. Bu arada looper pedalım TC Electronic Ditto Plus. Backingtrackin amfiden gelen sesi beni memnun etmediği için amfi mikrofonlamaya da bu yüzden pek sıcak bakamıyorum. Eğer DAW'a backingtracki yükleyip kayıt almaya çalışsam, amfiden ses alabilir miyim yoksa referans monitörü veya kulaklık mı gerekiyor? diye de düşünmekteyim.

Ne yapmalıyım dostlar? Bunlarla uğraşma, al şunları adam akıllı kayıt yap önerilerinize de açığım.

Birincisi, eğer öncelikli amacın backing track üzerine birşeyler kaydetmekse şu aşamada amfiyi mikrofonlayarak kayıt almanı çok tavsiye etmem.
Bence en temiz çözüm bir ses kartı bir tane de referans kulaklığı/koparlörü alman. Amfinin line out'unu ses kartına girersin DAW üzerinden back track'le sekronize bir şekilde kaydedersin. Eğer ileride amfinin tonları sana yeterli gelmezse çeşitli pluginlerle DSP Neutral vb farklı şeyler deneyebilirsin.
Şu üç başlangıç ürünü işini çözer bence. (Kulaklık ve referans monitör opsiyonel, ikisinden birini seçebilirsin. Bütçen varsa ikisini alman en iyisi)

Arturia MiniFuse 1 Ses Kartı (Beyaz) | doremusic

Mackie CR3-X 3'' Multimedia Stüdyo Monitörü (Çift) | doremusic

Mackie MC-150 Profesyonel Closed Back Kulaklık | doremusic

Birincisi, eğer öncelikli amacın backing track üzerine birşeyler kaydetmekse şu aşamada amfiyi mikrofonlayarak kayıt almanı çok tavsiye etmem.
Bence en temiz çözüm bir ses kartı bir tane de referans kulaklığı/koparlörü alman. Amfinin line out'unu ses kartına girersin DAW üzerinden back track'le sekronize bir şekilde kaydedersin. Eğer ileride amfinin tonları sana yeterli gelmezse çeşitli pluginlerle DSP Neutral vb farklı şeyler deneyebilirsin.
Şu üç başlangıç ürünü işini çözer bence. (Kulaklık ve referans monitör opsiyonel, ikisinden birini seçebilirsin. Bütçen varsa ikisini alman en iyisi)

Arturia MiniFuse 1 Ses Kartı (Beyaz) | doremusic

Mackie CR3-X 3'' Multimedia Stüdyo Monitörü (Çift) | doremusic

Mackie MC-150 Profesyonel Closed Back Kulaklık | doremusic
Boss Katana MK2 50W amfimin line out çıkışı yok maalesef. Ben amfimin tonundan çok mutluyum aslında. Looper sorunu hariç. Amfide effects Loop send return giriş ve çıkışları olmadığı için looperı inputtan bağlıyorum ve backingtrack gainli geliyor.

Ses kartı olmadan kayıt veya mix işleri yapılamaz. Yani sizin YouTube'da, Instagram'da dinlediğiniz kaliteli kayıtları başka türlü yapamazsınız. Yoksa telefondan kaydet paylaş.

Amfiyi PC'ye USB kablosu ile bağlayıp PC'de ses çıkışı olarak Katanayi seçerseniz amfinizden PC seslerini, haliyle backing track'i duyabilirsiniz (amfi mono oldugundan mono ses olarak duyarsınız). PC'de ses ayarlarında kayıt cihazını katana yapın, DAW'da bu sekilde kayit alabilirsiniz.

Boss Katana MK2 50W amfimin line out çıkışı yok maalesef. Ben amfimin tonundan çok mutluyum aslında. Looper sorunu hariç. Amfide effects Loop send return giriş ve çıkışları olmadığı için looperı inputtan bağlıyorum ve backingtrack gainli geliyor.

Hocam, Rec Out ve Line Out aynı şeyler. Rec Out çıkışını ses kartına bağlayabilirsin. Backing track'i amfi hoparlöründen aldığında ne olursa olsun, amfinin power amp'inin etkisiyle naturel bi ton vermez. O yüzden gitarı bilgisayara gönderim, daw üzerinden backing track'le mixlenmiş bi sesle çalışmanı öneririm.

Dostum cevap verdiğin için teşekkürler ama benim sorumun bununla ne alakası var? Ses kartı veya başka bir şey alınır ama hangi yöntem iyi diye onu tartışacağız.

Sorunuz kayıt için en iyi yöntem değil mi? Ses kartı olmadan istediğiniz mastering, mixing gibi şeyler yapılamaz yazdım. Demek ki en iyi yöntemin ses kartı olduğunu düşünüyorum ki başka şekilde olmaz diyorum. Tekrar söyleyeyim o zaman. En iyi yöntem ses kartıdır.

Kompakt bir sistemim olsun derseniz, bir tablet, yazılım ve irighd tarzi bir aparatla çok tatmin edici bir sisteminiz olur. Ben ipad, jamup, irig hd kullanıyorum. Youtubeta milyon inceleme var, bir göz atın bence

Geri