Elektro gitarda ritim

• Konuyu açan Konuyu açan Raweon
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Arkadaşlar selam, 5 6 aydır elektro gitar öğrenmeye çalışıyorum bir yandan ders de alıyorum ama bir türlü bu ritim konusunu oturtamadım. Mevzu ritmi veya tartımı yakalamak değil pena hissiyatı. Ritim atarken pena tellere çok takılıyor tabiri caizse testere gibi geçiyor, ince pena kullansam da bu hissiyatı yaşıyorum sanki pena her an elimden fırlayacakmış gibi. Zaten hızlı bir ritim atmaya çalışırsam pena elimde dönüyor, dönmesin diye sıkı tutarsam elim kolum ağrıyor. Bu konuyu bir türlü düzeltemedim sizin önerileriniz nelerdir? Kullandığım 2 pena da jim dunlop usa biri 2 mm biri 3mm.

Pena tutuş şekillerini araştırın. Özelikle yabancı kaynaklara yönelin. "How to hold guitar pick". Binlerce video ve görsel var. Dikkatlice izleyin ve yavaş yavaş uygulayın. Bam güm girişmeyin.

Pena tutuş şekillerini araştırın. Özelikle yabancı kaynaklara yönelin. "How to hold guitar pick". Binlerce video ve görsel var. Dikkatlice izleyin ve yavaş yavaş uygulayın. Bam güm girişmeyin.
hocam baktım ama kullanılan penaya göre de değişiyor bence. herkes farklı bir tutuşu öneriyor ki tek bir doğru tutuş olduğunu da düşünmüyorum

Bu tarz konularda forum chatgpt desteği ile otomatik cevaplayabilir. Chatgpt hazretlerine sorunca net cevap veriyor:
✅ 1. Penayı Başparmak ve İşaret Parmağıyla Tut
Başparmağınızı düz bir şekilde öne doğru uzatın.

İşaret parmağınızı kıvırın ve ilk boğumunu (eklemini) kullanarak penanın altını destekleyin.

Penayı başparmağınızın yumuşak kısmıyla bastırarak işaret parmağınıza doğru tutun.

Pena, başparmak ve işaret parmağı arasında yatay değil, hafif aşağıya eğimli olmalıdır.

✅ 2. Penanın Ne Kadarını Tutmalı?
Penanın yaklaşık üçte ikisi elin içinde, üçte biri dışarıda kalmalı.

Dışarıda kalan kısmıyla telleri vurursunuz; çok fazla dışarda olursa kontrolü zorlaşır, çok az olursa da esneklik kaybolur.

✅ 3. Bilek Rahat Olmalı
Bileğinizi kasmayın. Hafif gevşek ama kontrollü bir şekilde olmalı.

Penayı çok sıkı tutmak, özellikle hızlı pasajlarda sizi yorar ve tonunuzu boğabilir.

✅ 4. Penanın Açısı
Tellerle temas ederken penayı biraz eğimli (yaklaşık 30-45°) tutarsanız, tel üzerinden daha akıcı bir geçiş sağlarsınız.

Bu açı, daha az sürtünme ve daha yumuşak ton verir.

🎸 Ekstra İpuçları:
Başlangıçta orta sertlikte bir pena (örneğin 0.73-1.0 mm) kullanmak genellikle daha iyidir.

Blues, rock, metal gibi tarzlarda genelde daha sert penalar tercih edilir.

Zamanla farklı penalar ve tutuşlar denemek, size en uygun olanı bulmanızı sağlar.

Yani kesinlikle pena tutuşunda hatalar var, bahsi geçen sorunlar bunlardan kaynaklanıyor. Pat diye doğru tutuş olmuyor tabii zamanla oturacak ama pena tele takılıyorsa ve diğer sorunlar varsa teknikte hatalar vardır, internetteki kaynaklardan sorun çözülemiyorsa bir bilenden göstermesini rica edin.

Bu tarz konularda forum chatgpt desteği ile otomatik cevaplayabilir. Chatgpt hazretlerine sorunca net cevap veriyor:

Yani kesinlikle pena tutuşunda hatalar var, bahsi geçen sorunlar bunlardan kaynaklanıyor. Pat diye doğru tutuş olmuyor tabii zamanla oturacak ama pena tele takılıyorsa ve diğer sorunlar varsa teknikte hatalar vardır, internetteki kaynaklardan sorun çözülemiyorsa bir bilenden göstermesini rica edin.
gitar hocam gösterdi aslında ama onun eliyle benimki bir değil tam olarak uygulayamadım. görüntü olarak bir problem olmadığını söylüyor ama hissiyat farklı oluyor dediğim gibi uzun süre çözemeyince de kafama takıldı

Penadan penaya bu durum çok değişiyor. Bende 5 yıldır elektro gitar var neredeyse şu normal penalarla cız bız ettiriyorum gitarı alışamadım ama şu şekil triangle penalarla aşırı rahat çalıyorum.

Screenshot_20250630_121149_Edge.webp

Geri