EMG X Serisi

merhaba arkadaşlar,
aktif emg manyetikleri senelerdir takip ediyorum, ancak normal emg'ler benim ihtiyacımı karşılayacak şekilde olmadığı için (sert vuruşlar preamp'te clipping yaptığı için) her seferinde vazgeçiyorum. bu manyetikleri kullanan varsa hakkında bilgi verebilir mi? normal serinin dezavantajları (özellikle clipping) gerçekten bu seride yok mu?

bu manyetikler 9V'de bile clipping yapmıyormuş, doğru mu? ağır metalciyimdir, ancak kırılmasız bir temiz ses almayacaksam kalsın, istemem 🙂

eğer manyetik değiştirmeye karar verirsem aklımı kurcalayan bir soru daha da kurcalayacak 🙂 sap manyetiği olarak 85X/60X arasında kararsızım, tercihim temizleri daha iyi veren manyetikten yana olacaktır. siz ne dersiniz?

son olarak, açık emg hz'lerden (cort kx1q stok manyetikleri) bu manyetiklere geçtiğimde ton olarak nasıl bir fark hissederim (sertlik yumuşaklığı kastetmiyorum, baslar artar, tizler azalır vs. cevaplar bekliyorum). kullanan arkadaşlar yorumlarını yazarsa sevinirim.
 
Öncelikle clippingin her manyetikte yüksek volümde olduğunu hatırlamak lazım ve kompresörle bu iş çözülür. EMG-Xlerin bunu önleyebilecek içine konmuş preampta parametre ayarlı olabilir. Ancak sırf bunun için manyetik almaktansa kompresör alıp her zaman heryerde kullanacak cihaz sahibi olmak daha iyidir. Ayrıca heavy metalde clipping yapan clean tonun gainde hiçbir bariz etkisi olmaz. Sadece clean tonlarda duyarsın.

Clippingle ilgili birşey yazmıyor sitesinde:

"The X series provide increased headroom giving the voicing an organic and open tone while still maintaining the clarity and response that EMG's are renowned for. X's are best described as bridging the gap between passive and active tone."
 
cevap için teşekkür ederim.
köprü için emg 85x, sap için emg 60x siparişi verdim. hadi hayırlısı...

haftasonu taktıktan sonra üç tane inceleme yazısı geliyor 🙂 tonal karma 2, ms pedallar, emg x serisi...
 
tabi ki, allahın belası emg hz lerle karşılaştıracağım ayrıntılı bir yazı yazacağım iyice çaldıktan sonra. sen köprüde 85x mi kullanıyorsun? o konuda biraz tereddütlerim var, çünkü ağaç maun, basları sağlam, e 85x de öyle, amfiyi subwoofer'a dönüştürmeyelim sonra 😀
 
Evet 85X. Aslinda daha once 81TW ve 89R ler bana daha uygun cunku dualler. Onlari da baska gitara yeniden taktim. Daha once onlar vardi RG09 da. Belki yine degistiricem. Dual olayi her zaman daha cekici geliyor sadece gitara baglanti yapmak zahmetli ama deger.
 
peki eski seriye göre dinamikleri nasıl? emg bu konuda çok iddialı. daha 'pasifimsi' davrandığını söylüyorlar bu manyetiklerin 🙂

ve sap manyetiğin de x serisiyse ve hatta 60x ise temiz seslerinin nasıl olduğunu çok merak ediyorum. söylersen sevinirim.

düzenleme: bir iki sorum daha olacak.
x serisi manyetikleri nasıl taktın? lehimledin mi, yoksa emg nin söylediği gibi lehimsiz bağlantı mı yaptın? bu tür bağlantı güvenilir mi?

son olarak, pasif manyetiklere göre gürültü gerçekten az mı aktiflerde?
 
Maun için 85X bence iyi gitmez. Keşke 81X siparişi verseydin. Ama beğenmezsen de elinden rahatça çıkartabileceğini düşünüyorum. 60Xin sağtaki performansını ben de merak ediyorum geldiğinde iyi bir yazı olacak. Pek fazla X serisi kullanıcısı yok gördüğüm kadarıyla. İncelemelerde de hep daha midli cleanlerde daha pasif karakterli olduğu söyleniyor. Hayırlı olsun bu arada manyetiklerin 🙂
 
atalay ve blindeath, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, 85x seçimindeki amacım daha çeşitli seçenek sahibi olmaktı. şöyle anlatayım, bir ms scream boost pedalı aldım ve pedalın üstünde basları ortaya çıkaran bir eq değişikliği var. eğer maun + 85x ikilisinin basları fazla olursa eq modu kullanmam. böyle telafi edebileceğimi düşünüyorum. ayrıca 1x12 kombo kullandığım için 4x12'vari daha hacimli daha tok bir tonu alabilmek için 85x'i tercih ettim. dediğiniz gibi, beğenmezsem kolayca değiştirebileceğimi düşünüyorum. tekrar teşekkür ederim.

serkan hayırlı olsun kardeşim güle güle kullan. manyetikler benim de elime geçti, cumartesi ben de taktırıyorum. şu an söyleyebileceğim tek şey, çok güzeller... 🙂

anında gelen düzenleme 🙂 : bu arada forumlarda lehimsiz bağlantıya güvenmeyen birkaç gitarist gördüm. atalay, bu konudaki tecrübelerin nasıl? sen lehimsiz mi bağlattın? gürültü gibi, temassızlık gibi herhangi bir sorun yaşadın mı x serisinde?
 
son bir sorum olacak, erken cevaplarsanız gerçekten çok sevinirim.

emg x serisinin paketinin içinden bir elektrogitarın içinde bulunan her elektronik aksam çıkıyor mu? yani manyetik değiştiğinde gitarın elektronik aksamı tamamen değişmiş mi olacak?

veya soruyu farklı bir şekilde sorayım: bir elektrogitar düşünün ki hiç manyetik yok, hiç kablo yok içinde, sadece ağaç, burgu ve ayar düğmeleri 🙂 emg kutusunun içinden çıkan kablolar vs. gitardan ses almaya yeter mi?

soruyorum, çünkü kendim takacağım, kafama koydum, eğer gerçekten hiç lehim gerekmeyecekse takacağım 🙂

teşekkürler....
 
Lehim gerektirmeyen sette cızırdama ses kaybı vs olacağını düşünmüyorum. Bence sisteme faydalı bile. Soğuk lehim derdi olmayacak, kalitesiz lehimin yaratacağı ekstra direkç veya parazit gibi etkenler olmayacak. Washburnüme EMGleri takarken mecburen eski seri aldım pekati içinden lehimleyerek takılan parçalar çıktı. Üşenmesem bir set sipariş edip lehimsiz kitle değiştirmek isterdim 😀 Kutu içerisinde sıfırdan bağlantı yapacak kadar bağlantı çıkıyor. EMG bu konuda kullanıcının yanında. Diğer markalar gibi ekstra şeylerle uğraştırmıyor.

Ancak kutu içinden çıkan kablolar kısa bu strat tarzı gitarlarda olumsuz birşey değil fakat benim gibi büyük kasalı gitarları olanlar için bir eksi. bağlarken gitarın eskikablolarından iki tanesini uzatma yapmak için kullanmıştım ben. Sende öyle bir sorun olacağını sanmıyorum 🙂
 
ben de, potanslarla manyetikler birbirine yakın benim gitarımda.

bu başlığa mı yazayım bilemedim, ancak benim bir sorunum var, sıfırdan bağlantı yapmakta ısrar etmemin sebebi şu anda gitarımda acayip bir sorunun olması. gitar şu anda analog pedalları bile drive'a sokuyor 🙂 çıkış gücü aşırı yüksek demeyeyim, ancak dinamikler anormal derecede fazla. amfinin temiz kanalı olsun, az önce dediğim gibi pedallar olsun hepsinde clipping yapıyor ve bu clipping kesinlikle lamba kırılması değil, seste iğrenç bir bozulma. bunun sebebi ne olabilir? veya sebep her neyse bu manyetikleri taktığımda elektronik aksam tamamen değişeceği için sorun kesinlikle ortadan kalkar mı?

ben hayatımda böyle bir sorun yaşamadım, çünkü zaten bu ikinci elektrogitarım 🙂 bu gitar, aldığımdan beri kullandığım digitech rp150, marshall 15cd, şu an aldığım analog pedallar, şu anki lambalı amfim, hepsinde iğrenç bir bozulma yapıyor seste. yani hepsinde olduğuna göre sorunun gitardan kaynaklandığı kesin gibi bir şey.

elektronikten zerre kadar anlamayan forumdaşınızı aydınlatırsanız sevinirim 🙂

eksik bilgi vermekten kaynaklanan zorunlu düzenleme: gitarımın manyetikleri emg hz (pasif) ve sorun köprü manyetiğinde çok daha belirgin, hatta sap manyetiğinde böyle bir sorun yaşamadığımı söyleyebilirim. köprü manyetiğimin tellere uzaklığı 3 - 4 mm civarında şu an.
 
Gitarın shielding(topraklaması) iyi yapılmadığından olabilir sorunun ama ayrıca evde kullandığın prizden vs de kaynaklanıyor olabilir. Stüdyoda yada başka biryerde deneyip aynı sorunu yaşadıysan sorun gitarın elektrik devresindedir büyük ihtimal. Bir ses kaydı yada video koyarsan daha iyi anlaşılabilir sorunun 🙂

Edit:Sap manyetiğinde sorun yoksa sisteminde de sorun yoktur. Köprü manyetiği dediğin gibi clipping yapar hafif overdrive gibi ses çıkartır. Bu tamamen manyetiğin konumu ve çıkış gücüyle alakalı. 😀
 
gitarı farklı yerlerde ve farklı ekipmanlarla kullandım. sorun hep var, ama az, ama fazla.

bahsettiğim topraklama değil zannedersem, ama onun da iyi yapıldığını söyleyemem, elimi tellerden çekince gürültü artıyor. başımdan geçen başka bir olayı anlatırsam daha net anlaşılabileceğimi düşünüyorum.

vakti zamanında amfi simülasyon vst'leri kullanırken, bir heyecanla istanbul'a gelip tc electronic konnekt 6 ses kartı aldım, ancak sonuç yine hüsran... rp150'nin a/d/a çevrimi kötüdür ondan clipping yapıyordur dedim, yeni kartı kurdum, ancak preamp in çıkış seviyesini en düşüğe getirmeme rağmen clipping'den tam olarak kurtulamadım. bununla beraber, preamp seviyesi en düşük olduğunda genel olarak çıkış sinyali aşırı zayıftı, yani genel olarak çıkışın yüksek olduğunu söyleyemem, sadece inanılmaz tepe yapıyor tellere hızlı vurduğum zaman. kısa zaman içinde pek kaliteli olmasa da bir ses kaydı alacağım.

bu arada, gitarın elektrik devresi de yeni manyetiklerle beraber değişecek, değil mi? 🙂

düzenleme üstüne düzenleme: sap manyetiği clipping yapmasın diye onu çok çok aşağılara çektim, şu an clipping yok ama iki manyetik arasındaki ses seviye farkı bir uçurum, yani sap manyetiği pek kullanılabilir bir durumda değil şu an. köprü manyetiğini de çok indirirsem belki clipping azalacak, ancak bu sefer de tondan kaybedeceğim, böyle olmamalı :s
 
manyetikleri taktım, ancak bir hata yaptım ki sormayın 🙁
manyetik değiştirme düğmesinin kablolarını düğme tarafından kestim. eğer bunu yapmasaydım hazır olacaktı, şimdi malesef yeni kablo lehimlettirmem gerekiyor 🙁
 

Geri
Üst