Gitar için seviye belirleme şarkıları

3-4 ay önce bir elektro gitar aldım. Genellikle çok fazla kullanamıyorum, okul vesaire. Ders almadım ve akorları, teknikleri falan da bilmiyorum. Sadece tab okumayı öğrendim ve tabdan bakarak çalmaya çalışıyorum. İlerlememin nasıl olduğunu bilmiyorum. Yani hızlı mıyım, yavaş mıyım, iyi miyim, kötü müyüm, bir fikrim yok. Master of Puppets girişini, Lions In A Cage'in ana riff'ini, To Live Is To Die'ın Cliff Burton's Last Song olarak bilinen 3 dakikalık demo versiyonunun clean gitar bölümlerini, Fear of the Dark'ın girişini ve "I am a man" diye başlayan bölüme kadar olan clean bölümü, Breaking the Law'u, İndians'ın ilk iki kolay riff'ini, Dig Up Her Bones'un ana riff'ini, (Holy Diver, Commando'nun ana riff'lerini, Anti-Nowhere League'in I Hate People ve So What şarkısının ana riff'lerini kolaylıkla), Seek and Destroy'un giriş riff'lerini, Raining Blood'un giriş riff'ini zorlayarak çalabiliyorum. (Biliyorum, fazla uzattım ama) Yine de bu birkaç aylık süre için ne derecede hızlı ya da yavaş olduğumu bilmiyorum. Çünkü haftada iki gün falan çalabiliyorum. Bana seviyemi ölçmem için birkaç şarkı verebilir misiniz? Daha doğrusu riff istiyorum. Bilinen gruplardan olursa iyi olur. Epey başlangıç, başlangıç, öğrenmeye başlıyor, eh, iyi gidiyor, orta ve zor seviylerinde riff'ler verir misiniz?

3-4 ay önce bir elektro gitar aldım. Genellikle çok fazla kullanamıyorum, okul vesaire. Ders almadım ve akorları, teknikleri falan da bilmiyorum. Sadece tab okumayı öğrendim ve tabdan bakarak çalmaya çalışıyorum. İlerlememin nasıl olduğunu bilmiyorum. Yani hızlı mıyım, yavaş mıyım, iyi miyim, kötü müyüm, bir fikrim yok. Master of Puppets girişini, Lions In A Cage'in ana riff'ini, To Live Is To Die'ın Cliff Burton's Last Song olarak bilinen 3 dakikalık demo versiyonunun clean gitar bölümlerini, Fear of the Dark'ın girişini ve "I am a man" diye başlayan bölüme kadar olan clean bölümü, Breaking the Law'u, İndians'ın ilk iki kolay riff'ini, Dig Up Her Bones'un ana riff'ini, (Holy Diver, Commando'nun ana riff'lerini, Anti-Nowhere League'in I Hate People ve So What şarkısının ana riff'lerini kolaylıkla), Seek and Destroy'un giriş riff'lerini, Raining Blood'un giriş riff'ini zorlayarak çalabiliyorum. (Biliyorum, fazla uzattım ama) Yine de bu birkaç aylık süre için ne derecede hızlı ya da yavaş olduğumu bilmiyorum. Çünkü haftada iki gün falan çalabiliyorum. Bana seviyemi ölçmem için birkaç şarkı verebilir misiniz? Daha doğrusu riff istiyorum. Bilinen gruplardan olursa iyi olur. Epey başlangıç, başlangıç, öğrenmeye başlıyor, eh, iyi gidiyor, orta ve zor seviylerinde riff'ler verir misiniz?
3-4 ay gibi çok kısa bir sürede MoP'un introsunu temiz ve metronomu dinleyerek, ritim kaçırmadan calabiliyor musunuz ? Bence şu an yazdığınız riffleri olabildiğince temiz çalıp sonra yenilerine geçin \m/

Seviye ölçmek Bence çalabildiğiniz şarkı ile ilgili değil. Yapamadığınız riffleri lickleri Daha rahat ve metronoma oturtarak yapmaya başlıyorsanız ilerliyorsunuzdur. Herkes farklı yollar izliyor. Tarzınız olmayan şarkılara da bakmanınız öneririm.
En faydalı olduğunu düşündüğüm yaklaşım bir şekilde Rutin oluşturmak ve kendinizi videoya çekip birilerine atarak veya şarkı ile kıyaslarak gelişiminizi görebilirsiniz. Daha iyi olan birinden birşeyler öğrenmenin inanılmaz avantaj sağlayacağını düşünüyorum

Bir parçayı çalmak ile seviye belirlemek arasında anlamlı ilişki yok bence. Önemli olan bir parçayı ne kadar doğru ve net çalabildiğin. Kendimden örnek vereyim: 6 yıl önce Megadeth'in ünlü Tornado of Souls parçasının solosunu çalıp kaydetmiştim. 3 ay önce de yeni bir kayıt aldım. 6 yıl önce de tam anlamıyla çalmışım, bir kaç hata ve eksik part olsa da. Ancak aradan geçen 6 aydaki en kayda değer gelişim, bendler ve vibratolarda olmuş. Tabiri caizse 6 yıl önce dümdüz, ruhsuz çalmış geçmişim. 3 ay önce aldığım kayıtta da özellikle parçayı yavaşlatarak, bendlerin ve vibratoların tam olarak nereye gittiğine dikkat ede ede, Friedman'ın vermeye çalıştığı hissiyatı yakalamaya çalışmışım.

6 yıl önce de çalmışım, hatta bayağı iyi çalmışım. Bugün de çalıyorum. Ancak arada inanılmaz bir seviye farkı var. Ayarladığım ton dahi daha profesyonel. Yani parçadan ziyade, parçadaki teknikleri çalabilmekten ziyade, nasıl tınladığına bakarım ben. O sebeple ne çaldığından çok nasıl çaldığın önemli.

Led Zeppelin - Heartbreaker (Jimmy Page bile tam çalamamış solosunda ölü notalar var)
Steve Vai - Ballerina 12/24
Polyphia - G.O.A.T
Megadeth - Poison Was The Cure
SRV - Scuttle Buttin'

Hiçbirini çalamıyorum, bence hepsini düzgünce çalan biri net şekilde ileri seviye gitaristtir

Tamamen ritim gitar ekseninde yazıyorum. Lead gitar için geçerli değildir. Tüm grupları kendi içinde değerlendirdim, birinin orta düzey şarkısı diğerinin zor şarkısına eşdeğer olabilir.

🟢Kolay
🟠Orta
🔴Zor

Metallica
🟢Enter Sandman
🟠Creeping Death
🔴Battery

Megadeth
🟢Symphony of Destruction
🟠Ashes in Your Mouth
🔴Holy Wars

Pantera
🟢Walk
🟠Cemetery Gates
🔴Cowboys from Hell

Gojira
🟢Stranded
🟠Flying Whales
🔴Heaviest Matter of the Universe

Lamb of God

🟢Omerta
🟠Memento Mori
🔴Blood of The Scribe

Lamb of God genel olarak ritim gitarcılar için bi miltaşı işlevi görür. Sağ el için çok hızlı alternatif picking / string skipping vb yapabilmeyi sol el için ise geniş perde aralıklarında hızlı geçişler yapabilmeyi öğretir. Eksiksik Lamb of God çalabilen biri bence kendine rahatlıkla ben metal gitaristiyim diyebilir.

Keith Merrow
🟢Pillars of Creation
🟠Spice Dealer
🔴Destroyer of Dreams

Keith Merrow modern ritim gitar için çok iyi bir gitarist. Death metal ve Prog metal öğelerini birleştirip çok özgün, teknik ve keyifli parçalar yazıyor. Çalabilmeye başladıktan sonra modern ritim gitar çalabildiğinizi iddaa edebilirsiniz.

Bunlardan sonrası Necrophagist, Obscura vb gibi Tech-Death ya da Animals As Leaders, Periphery gibi Djent grupları çalabilmeye giriyor. Bu grupların bir şarkısını bile baştan sonra çalabilmek direkt olarak ileri seviyeye olduğunuzun ispatı oluyor.

Umarım yardımcı olur.

Geri